Köse açıklamasında: "Kahramanmaraş ilimizde meydana gelen 7.7 şiddetindeki depremi Tunceli de aynı ölçüde hissetmiştir. Herhangi bir yıkıma sebep olmasa da vatandaşlarımızı psikolojik olarak ciddi yıpratmıştır. Afet bölgelerinde gördüğümüz vahim manzara karşısında gerekli tedbirlerin alınmasının kaçınılmaz olduğunu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Jeologların ifade ettiği şekliyle Ovacık, Bingöl ve Malatya fay hatları önümüzde büyük bir felaketi gösteriyor. Bu duruma sessiz kalmadan bir an önce tedbir almak zorundayız. Tunceli de afet bölgesi kapsamına alınmalıdır" dedi.
Köse, alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:
1) Acil şekilde merkezde ve ilçelerde kamu kurum ve lojmanlarının risk analizleri ivedilikle yapılmalıdır. Öncelikle devlet hastanesi ve kolluk kuvvetlerinin ilgili binaları risk durumları gözetilmelidir.
2) Toplanma alanları açısından belirlenen yerler halk tarafından yeterince bilinmemektedir. Toplanma alanlarına belirleyici tabelalar konularak bilgilendirilmelidir.
3) Ülkemizin deprem felaketinden yıllarca zarar görmüş fakat hala öncesinde yapılması gerekenler konusunda yeterli donanıma sahip değiliz. Bu konu ile ilgili halk toplantıları yaparak deprem öncesi, deprem anı ve sonrası ile ilgili bilinçlendirilmeliyiz.
4) Amacı dışında kullanılan konteynırlar toplatıldı mı? Olası deprem anında konteynırların ve çadırların kurulması için alan planlaması yapıldı mı?
5) Devlet hastanesi kapasitesi, personeli ve cihazları itibariyle mevcutta yeterli düzeyde değil. Bu durum da göz önünde bulundurularak şimdiden gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
6) İtfaiye aracı, ambulans, iş makineleri konusunda eksiklikler var ise bir an önce giderilmeli. Acil yardım ambulansımız olmalıdır. İlimizde bulunan ambulanslarımızın hepsi hasta nakil ambulansıdır.
HABER: KENAN KORKMAZ