İzmir ve Tunceli’deki idare mahkemeleri proje aşamasındaki iki maden ocağını durdurdu.
İzmir ve Tunceli’deki idare mahkemeleri proje aşamasındaki iki maden ocağını durdurdu. İzmir Bergama Yerlitahtacı’da yapılması planlanan ‘açık ocak işletmeciliği’ projesinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ‘ÇED olumlu kararı’, ‘çevreye geri dönüşü olmayan zararlar vereceği’, Tunceli Pülümür Gökçekonak Köyü’nde yapılmak istenen alçıtaşı ocağına verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararı da ‘hukuka aykırı olduğu’ gerekçeleriyle durduruldu.
İzmir İdare Mahkemesi, Koza Altınİşletmeleri’nin İzmir Bergama Yerlitahtacı’da yapmayı planladığı ‘açık ocak işletmeciliği’ projesinin yürütmesini durdurdu. Projeye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu kararını hukuka aykırı bulan mahkeme, bilirkişi raporlarında yer alan ‘altın maden ocağının geri dönüşü olmayan zararlar vereceği’ hususunu vurgulayarak projeyi durdurdu. Kararda, açık maden ocağında proje kapsamında 60 bin ton cevher (kayaç) çıkarılacağı, çevrenin tonunda 3.5 gram altın elde edileceği, ocağının ömrünün ancak 4 ay olacağı belirtiliyor. Proje onaylansaydı, elde edilecek her bir 3.5 gram altın için 1 ton toprak, kamyonlara yüklenerek Bergama Ovacık’taki tesise götürülerek işlenecekti.
Karar oybirliğiyle alındı
Ocağın Bergama deresini etkileyeceğinin anlatıldığı mahkeme kararında, toprağın alınması sonucunda bitki örtüsünün sıyrılıp alınacağı, buna bağlı olarak erozyon, kayma ve heyelan gibi sonuçların olabileceği, oluşacak zararın da tüm çevre halkını etkileyeceği anlatıldı. Projenin çevreye vereceği zararları tek tek anlatan mahkeme, bakanlığın verdiği ‘ÇED olumlu kararı’nı yürürlüğünü, hukuka ve mevzuatlara aykırı olduğu gerekçesiyle 21 Eylül 2012’de oybirliğiyle durdurdu.
Tunceli’de ilk kez bir maden durduruldu
Tunceli Pülümür Gökçekonak Köyü’nde de alçıtaşı ocağı mahkemeye takıldı. Avukat Barış Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından işletme için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararına karşılık ‘yürütmeyi durdurma’ ve ‘iptal’ davası açmıştı. Elazığ 1. İdare Mahkemesi, 16 Ekim’de davayı kabul etti ve madencilik faaliyetlerini durdurdu. Mahkeme “ÇED gerekli değil” kararında, maden sahasına en yakın köyün 1100 metre uzaklıktaki Uzunevler olduğu belirtilmesine rağmen en yakın köyün 479 metre uzaklıktaki Gökçekonak olduğunu tespit etti. İdarenin izin verirken özensiz davrandığını belirten Avukat Yıldırım, ocağın 2 yıldır üretimde olduğunu, çıkardığı tozlardan dolayı çevreye çok zarar verdiğini belirtti. Bu kararla Tunceli’de ilk kez bir maden ocağı durdurulmuş oldu.