• BIST 9640.08
  • Altın 2937.802
  • Dolar 34.5954
  • Euro 36.5792
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • Tunceli -7 °C

Kadın Meclisinden “Şiddet ve Çocuk” toplantısı

Kadın Meclisinden “Şiddet ve Çocuk” toplantısı
Belediye Kadın Meclisleri ‘Kadına yönelik şiddet türleri ve teknolojinin çocuklar etkisi’ konulu toplantı gerçekleştirdi.

Belediye konferans salonunda gerçekleşen toplantıya siyasi parti temsilcileri, meclis üyeleri, kadın örgütleri temsilcileri, Belediye Başkan Yardımcısı Canan Ay Doğan ile çok sayıda kadın katılım gösterdi.

Pedagog- Aile Danışmanı Fazilet Katipoğlu, Avukat Dilan Torun, Sosyal Hizmet Uzmanı Sinem Çakar Şengül’ün konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte moderatörlüğü ise Kadın Meclisi adına Arzu Yıldız yaptı.

Boşandığı eşi tarafından çocuğunun gözleri önünde katledilen Emine Bulut’un anısına mumların yakıldığı etkinlikte açılış konuşmasını Arzu Yıldız gerçekleştirdi.

 

“KADIN MECLİSİ; HER TÜRLÜ AYRIMCILIĞA KARŞI ÇIKARAK EŞİTLİĞİ SAVUNUR”

Arzu, Belediye Kadın Meclisi’nin amaçlarını, hangi ihtiyaçlar doğrultusunda ortaya çıktığını belirterek “Kadın Meclislerimiz, toplumsal her alanda kadını özne konumuna getirerek irade olmasını destekler. Kadın Meclislerimiz eşit temsiliyet hakkını savunarak cinsiyet, kimlik gibi her tür ayrımcılığa karşı çıkarak eşitliği savunur. Pozitif ayrımcılık ve en az yüzde %50 kadın kotasını uygulamayı esas alır ve bunun pratikte hayat bulması için koşuları zorlar. Kadınların öncül duruma gelerek yaşadığı her alanda, yaşadığı her coğrafyada kendini özne haline getirmesi, yaşadığı alanlara dair söz söylemesi için her yerde kadın meclislerini oluşturmayı esas alır” dedi.

Kadın Meclislerinin Hedefleri

Arzu, Kadın Meclisi’nin hedeflerine şöyle değindi:

“Kadınların yaşamış olduğu sağlık sorunları konusunda kadınların ortak dayanışma ağı oluşturarak sağlık ocakları, hasta hanelerin bünyesinde yapılması gereken sağlık taramaları konusunda bunlara ulaşamayan kadınları bilgilendirir ve bu doğrultuda çalışmalar yapar.

• Kadınların üretim alanında yer alarak tarla ekimi, tekstil, el emeği gibi her üretim alanında yapacağı çalışmaları destekler ve bunlar için atölye vb. yapılması gerekenlerle ilgili yine kadınların kolektif çalışması için alanlar oluşturmayı hedefler.

• Dil ve kültür alanında Dersim’in özgün, ilerici yanlarını esas alarak çalışmalar yapar. Bu çalışmaları destekler.

• Kadına, çocuğa şiddet vb. konularda yapması gerekenlere ilişkin her an iletişimde olabileceği bir birim oluşturularak; hukuk, psikoloji ve danışma merkezleriyle iletişime geçebilmesini sağlar

• Medya ve günümüz kapitalist hegemonyanın bir bütünen yaratmış olduğu zihniyete karşı paneller, etkinlikler düzenler ve bu doğrultuda çalışmalar yapar. Cinsel şiddet, Toplumsal cinsiyet, LGBTİ+ bireyler, çocuklara, hayvanlara karşı yapılan her tür istismar karşısında toplumsal duyarlılığı arttıracak dili geliştirir.

• Cinsel şiddet, istismara yönelik eğitimler, paneller düzenleyerek belediyenin cinsel şiddet sonrası başvuru birimlerini aktifleştirir.                                                            

 

• Kadın ve erkek ayrımı gözetmeksizin tüm işyerlerinde uzmanların ve eğitmenlerin denetiminde ücretsiz kreşlerin ve emzirme odalarının açılmasını talep eder.

• Çalışan kadının yakıt, konut ve çocuk parası ile sosyal yardımların ödenmesini, iş yerini gidiş gelişlerde servislerin yaygınlaştırılmasını talep eder.

• 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 20 Kasım Nefret Cinayeti Mağduru Transları Anma Günü, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nün ücretli izin kapsamına alınmasını talep eder.

• Okullarda, eşit, parasız anadilde eğitim verilmesini, gerici eğitim sisteminin ve zorunlu din derslerinin kaldırılmasın, cinsiyetçi müfredatın toplumsal cinsiyet eşitliği lehine düzenlenmesini hedefler.”

Teknolojinin Çocuklarda Yarattığı Bağımlılık

Pedagog- Aile Danışmanı Fazilet Katipoğlu, teknolojinin çocuklarda yarattığı bağımlılık ve ebeveynlere çözüm önerileri noktasında aktarımlarda bulundu.

Fazilet, çocukların gelişim süreçlerine, ailenin çocuğa karşı davranışlarına, teknolojiyle arasındaki bağa değinerek öneriler verdi.

Cinsiyet Eşitsizliği

Sosyal Hizmet Uzmanı Sinem Çakar Şengül, “Toplumsal cinsiyet eşitliliğinin sağlanabilmesi için öncelikle kadınlar ve erkekler arasında yaşanan eşitsizliklerin farkına varılması, eşitsizliklerin kabul edilmesi, eşitsizliklerin giderilmesi için önlemlerin alınması gerekir.  Cinsiyete dayanan, kadını inciten, ona zarar veren fiziksel, ruhsal hasarda bulunan, toplum içerisinde ya da özel yaşamında ona baskı uygulanması ve özgürlüklerinin keyfi olarak kısıtlanmasına neden olan her türlü davranıştır” dedi.

Avukat Dilan Torun ise, şiddete uğrayan kadınların hukuksal anlamda nasıl bir yol izlemesi gerektiğine ilişkin bilgi verdi. 

 Avukat Dilan Torun’un yaptığı konuşmanın ardından soru cevap şeklinde devam eden toplantının bir sonraki tarihi ve bir sonraki toplantıda neler yapılması gerektiğine dair fikir alışverişinde bulunuldu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim