Dersim Belediyesi, Ovacık ilçesinde başlatmış olduğu doğal üretimi kolektif üretim anlayışı ile bütünleştirme projesini sürdürüyor.
Vatandaşları üretime teşvik etmek için yerli fide kampanyası kapsamında yerli tohumdan elde edilen yüzlerce fideyi vatandaşlara dağıtılmasının ardından, Belediye Gençlik ve Öğrenci Meclisi, Kadın Meclisleri, Ovacık Doğal Kooperatifi ve gönüllü kadınların desteğiyle Aktuluk Mahallesinde 11 dönümlük alana bostan ekimi gerçekleştirdi.
Kolektif üretimi yaşamın her alanına yaymayı amaçlayan Kadın ve Öğrenci Gençlik Meclisi üyeleri, hem kendi ihtiyaçlarını karşılayacak hem de maddi durumu yetersiz olan ailelere destek sunacak.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) sonrası metropol ve şehir merkezinde yaşayan çok sayıda insanın organik tarıma yönelişi devam ediyor.
Dersim Belediyesi de vatandaşları üretime özendirmek ve kolektif üretimi yaygınlaştırmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Bir vatandaş tarafından belediyeye tahsis edilen arazide bostan ekimi gerçekleştiren kadınlar ve gençler, hem sosyalleşiyor hem de üretime katkı sunuyor.
Dersim Belediye Başkan Yardımcısı Canan Aydoğan yaptığı açıklamada Ovacık ilçesinde başlatmış oldukları kolektif üretim anlayışını Dersim’de de devam ettirdiklerini söyledi.
Aydoğan, “Bu üretim anlayışını Ovacık’tan beri sürdürüyoruz. Özellikle belediyemiz kadın meclisi, gençlik meclisi Ovacık Doğa Kooperatifiyle ortaklaşa yürüttüğümüz bir projedir. Bu projenin amacı, üretim ile bir türlü bütünleşememiş, toprakla bütünleşmek isteyenlerin bir araya gelerek oluşturmuş olduğu kolektif bir çalışmadır. Biz öncelikle atalık tohum üzerinden bir çalışma başlattık. Belirli köylerden yerel tohumları toplayıp kendi alanımızda fide üretmeye başladık ve dağımını gerçekleştirdik. Bu fide üretimi ile beraber insanların bu toprağa dair bakış açıları ve beklentilerin yoğunlaşması nedeniyle halktan bir dostumuzun 11 dönümlük alanına ürettiğimiz fideleri bu alanla bütünleştirip insanların talepleri doğrultusunda bostan ekmeye başladık”dedi.
Aydoğan, “Bu yaptığımız verimli çalışma sonunda alacağımız ürünlerin ortalama bir kolektif paylaşım üzerinden dağılımını sağlamak, ortalama yüzde 30-40 civarda kota ayırarak, gerçekten ihtiyacı olan kadınlar ve evden çıkamayan yaşlılar ve ailelere bu ürünleri dağıtmayı düşünüyoruz ”diye konuştu.
Dersim’de belediyenin öncülük ettiği bostan ekiminde çalışan kadınlar sosyalleşmenin yanında üretime katkı sunmaları kendilerini mutlu ediyor.
Nurcan Şanlı, “Buraya geldik yardım ediyoruz. Kadınlarla birlikte sebze ektik, inşallah emeğimiz boşa gitmez bu ürünler verimli bir şekilde çıkar, insanlar gelip götürsünler, bizde ihtiyacı olan fakir insanlara bu ürünleri dağıtırız ”dedi.
Kadın Meclisi Üyesi Nülüfer Akdağ, “Biz istedik ki burada bir tarla var bu tarla üzerinden bir araya gelip bir başlangıç yapalım, birlikte üretelim istedik. Bu işleri iyi bilen insanlardan üretimi öğrenelim ve daha ileriye taşıyalım amacı taşıyoruz. Bu bostan ne çıkarsa birlikte paylaşalım, çıkan ürünleri kendi toplumumuza, durumu olmayan insanlara verelim. İhtiyacı olan insanlar var, bu tarladan kazanç sağlasınlar bunu amaçlıyoruz”şeklinde konuştu.
Mazlum Düz, “Dersim Belediyesinin kadın meclisi ve kadınları ile birlikte biz gençlikte bu işin içinde bulunmak istedik. Dedelerimizin ve babalarımızın yaptığı işe bizde yapıyoruz. Şu anki Kapitalist sistem topraklarımıza dönmemizi engelliyor lakin biz tekrar topraklarımıza döneceğiz. Kürdistan’nın bütün gençlerinin de topraklarına yani dedelerin ve babalarının işlerine yeniden dönmesini istiyoruz”dedi.
Haber: Ali Haydar Gözlü