Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde polis tarafından kadınlara şiddet uygulanmasını TBMM gündemine taşıdı.8 Mart Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle eylem yapan kadınlara polislerin saldırması meclis gündemine geldi. Polislerin eylemde kadınlara karşı kullandığı şiddeti meclise taşıyan Hüseyin Aygün, konuyla ilgili soru önergesi verdi.
TBMM Başkanlığı’na İçişleri Bakanı Muammer Güler tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, önergesinde konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye’de hemen hemen her gün kadınlara şiddet uygulanmaktadır. Ve bir türlü şiddete karşı önlem alınamamaktadır. Şikâyette bulunan ve korumasız olan kadınlarımızın şikâyetlerine rağmen korunamamasının yanı sıra karakollarda şiddete maruz kalmasına da çokça şahit olmuşuzdur. Bütün bunların yanında birde çok acıdır ki 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde ‘Kadına Karşı Şiddete Hayır’ sloganı ile yürümek isteyen kadınlarımız güvenlik görevlileri tarafından şiddete maruz kalmışlardır.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği için Denizli’de Candoğan Parkı önünde bir araya gelen kadınlar, bir skeçle tecavüze, tacize, sömürüye karşı tepkilerini dile getirmiştir. DEBA işçisi kadınların da aralarında bulunduğu yaklaşık 200 kişilik grup, halaylarla 8 Mart’ı kutlarken, basın açıklamasının yapılacağı Bayramyeri Meydanı’na yürümek isteyen kadınlara önce kadın polisler tarafından barikat kurulmuş, eylemciler bu barikatı aşmayı başarınca da, ardından erkek polislerin kurduğu barikatın önüne gelen kadınlar burada polisin çok sert müdahalesiyle karşılaşmıştır. Kadınları coplayarak yerlerde sürüklemiştir. Bu müdahaleye tepki gösteren 4 erkek de yaka paça gözaltına alınmış, gözaltına alınan eylemcilerden biri fenalaşarak hastaneye kaldırılmıştır. Yine aynı şekilde Hatay’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yürümek isteyen kadınlara polis, biber gazı sıkarak engel olmuştur.”
Aygün, İçişleri Bakanı Muammer Güler’den konuya ilişkin şu sorularına yanıt istedi:
1. Denizli ve Hatay’da kadınlara neden müdahale edilmiştir? Yürümelerine neden izin verilmemiştir?
2. Denizli ve Hatay dışında müdahale edilen yerler var mıdır? Var ise hangi illerde müdahale olmuştur? Neden müdahale edilmiştir?
3. Kadına şiddetin her geçen gün arttığı ülkemizde, basın açıklaması için yürümek isteyen kadınlara 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde müdahale edilmesi İçişleri Bakanı olarak sizi rahatsız etmiş midir? Görüntüleri izledikten sonra hiç istifa etmeyi düşündünüz mü?
4.Güvenlik görevlilerinin, böylesine özel bir günde kadına şiddete hayır sloganlarıyla yürümek isteyen kadınlara müdahale etmesi doğru mudur? Şiddete karşı yürümek isteyenlere neden şiddet uygulanmaktadır?
5. Sert müdahale eden güvenlik görevlileri hakkında işlem yapmayı düşünüyor musunuz? Bu konuda bir yaptırımınız olacak mıdır?