• BIST 9639.77
  • Altın 2948.428
  • Dolar 34.6482
  • Euro 36.4157
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara -2 °C
  • Tunceli 0 °C

Kahraman: Dersim’de sokakta kalan 2 bin öğrenciden bir kısmını halk evine aldı

Kahraman: Dersim’de sokakta kalan 2 bin öğrenciden bir kısmını halk evine aldı
Sanatçı Metin Kahraman Dersim’de yaşanan yurt sorununun çözülmesi gerektiğini belirterek, sokakta kalan öğrencilerin bir kısmının halk tarafından evlerine alındığını söyledi.

PİRHA-  Kahraman ayrıca Zazaca bir televizyon kanalına ihtiyaç olduğunu belirterek, Zazaca dilinin kuşaktan kuşağa aktarılamadığına dikkat çekti. 

Türkiye’nin dört bir yanında ev ve yurt ücretlerinin pahalılığını ‘Barınamıyoruz’ diyerek protesto eden öğrencilerin nöbetleri sürüyor. Dersim’de Atatürk Mahallesi’nde bulunan Tunceli Kız Öğrenci Yurdu’nda yedek olarak kalan öğrencilerin yurt yönetimi tarafından gece yarısı yurttan çıkartılmasını öğrenciler protesto etmişti.

Öğrencilerin yaşadığı sorunlara dair sanatçı Metin Kahraman, PİRHA’ya değerlendirmelerde bulundu. Kahraman, “Dersim’de iki bine yakın öğrenci sokakta kaldı. Bu durum iktidarın ne kadar pervasız olduğunu gösteriyor” dedi.

“DERSİM HALKI BU KONUDA DUYARLI DAVRANDI; ÖĞRENCİLERİ EVLERİNE ALDI”

Kahraman, Dersim’de halkın öğrencilerin yanında olduğunu belirterek; belediye ve başka kurumların da desteklerinin olduğunu söyledi.

“Dersim’de iki bine yakın öğrenci sokakta kaldı. Belediyeler ve diğer kurumlar çok ilgilendi. Halk bir kısmını kendi evlerine aldı. İnsanlar kapılarını açtı. Sanırım 300-400 kişilik bir yurt belediyenin müdahalesiyle ve başka bir iş adamından destek alarak yurdu bitirmeye çalışıyor. Ancak Dersim halkı bu konuda gerçekten duyarlı davrandı. Türkiye kamuoyunda da bu şekilde farkındalık oldu.”

“BURS VEREREK ÖĞRENCİLERİ İMAM HATİPLERE KAYDETMEYE ÇALIŞIYORLAR”

Metin Kahraman, Erzincan ilindeki imam hatip okullarına dair öğrencilerin hem burs hem de teknolojik açıdan olanakların fazla olduğunu ancak öğrencilerin bu okullara kaydolmadığını söyledi.

“Bu çok büyük bir yıkım. İktidarın ne kadar pervasız olduğunu gösteren bir olay. Memleketin bütün imam hatiplerinde heralde teknolojik anlamda en güzel, en son model malzemelerle ders yapıyorlar. Erzincan’daki imam hatip hakkında duymuştum. Onların yurt sorunu yok. Onların teknolojik malzeme sorunu yok. Çok ciddi olanaklarla ve hatta burs vererek öğrencileri imam hatiplere kaydetmeye çalışıyorlar. Yine de boş. Bu okullar çok fazla öğrenci alamıyor ama bu olay ne kadar kültüre düşman olduklarını ve eğitimi getirdikleri duruma bakarsak başka bir amaçları olduklarını gösteriyor. Eğer onlardan değilseniz; her türlü kötülüğü yapacak durumdalar. Türkiye genelinde korkunç bir durum ortaya çıktı. İnsanlar sokaklarda yatmaya başladı. Çok acı tabi ki.”

Bu arada, Dersim Belediyesi Kültür Müdürlüğü bağlama, gitar, halk oyunları, tiyatro, atolia zazaki, piyano, resim ve yetişkinler korosu alanlarında kurs ve atölyeler açtı.

Metin Kahraman, kültürel kurslara ilişkin bilgilendirme de yaptı. İleride kurulmak istenen bir kültür merkezinin alt yapısını oluşturmak istediklerini söyleyerek; atölye çalışmalarının başladığını açıkladı.

“AMACIMIZ DERSİM’DE BİR KÜLTÜR MERKEZİ AÇMAK”

Kahraman şunları kaydetti:

“Pandeminin hemen sonrasında belediyemiz daha aktif bir program çıkardı. İleride kurulacak bir kültür merkezinin alt yapısını oluşturmak için kültürel çalışmalar başlattık. Bunların başında atölyeler geliyor. 1 Haziran’da çocuk korosuyla başladık. Çalışmamız 65 kursiyerle başladı. İlk konserimizi 19 Eylül’de Seyit Rıza Meydanı’nda gerçekleştirdik. Erdal Erzincan Bağlama Atölyesi, Şifa Geleneği Atölyesi ve önümüzdeki günlerde Mikail Aslan, Cemil Koçgiri , 3 telli geleneksel sazımızın öğretileceği bir tomur atölyesi kurulacak. aslında dersim kültürüyle ilgilenen bütün sanatçı dostlarımızla beraber giderek bir kültür merkezinin alt yapı çalışmalarını yürütüyoruz. 1 Eylül’den itibaren bağlama, keman, gitar, piyano, tiyatro gibi birçok sanat dalında kurslar başladı. Sinema da önümüzdeki dönemde bir atölyeyle başlayacak. Ve tabi ki dil atölyeleri var; şimdilik Zazaki. Zaza dili kursu için çalışmalara başlandı. Sözlü tarih ve hafıza atölyeleri kurarak Dersimli araştırmacıları bir araya getireceğiz. Ayrıca kitap tanıtım günleri yapıyoruz. Özellikle kendi kültürümüzü yaşatmaya dönük, kalıcı hale getirmeye dönük çabaları, kültürümüze dair hazırlanmış kitapların tanıtımlarını yapıyoruz. Bunlar zaman zaman tekrar edilecek. Her birimde 8-10 kişiden oluşan birimler oluşturmak istiyoruz. Öyle bir kültür merkezi olmalı ki aynı zamanda bir arşiv merkezi olmalı.”

“ZAZACA KUŞAKLARA AKTARILAMIYOR”

Kahraman, asimilasyonlara dikkat çekerek Dersim’de Zaza dilinde yayın yapan bir kanalın olması gerektiğini söyledi.

“En büyük eksikliğimiz kültürel bir kanal sahip olmamamız. Her hanede televizyon var ama bir Zazaca kanal olsa… Çok büyük asimilasyon var ve Zazaca kuşaklara aktarılamıyor. O dil en azından unutulmayacak. Sayın başkanımız Fatih Mehmet Maçoğlu’na çok teşekkür ediyorum. Sanatçıların önünü açtı.” Berfin YILDIZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim