Tunceli Belediyesi Gençlik Kültür Merkezi bünyesinde oluşturulan Koma Wengê Awê (Suyun Sesi) isimli Kırmançki(zazaca) kadın korosunun çalışmaları devam ediyor.
Yaşları 20 ile 45 arasında değişen 20 kadının yer aldığı koro, Kırmançki anadiline sahip çıkarak ve kaybolmaya yüz tutmuş bir dilin ezgilerini seslendirerek, anadilleri ile müzik yapmanın mutluluğunu yaşıyor.
Belediye Gençlik Kültür Merkezinde, bu yıl 20 kadından oluşan Koma Wengê Awê (Suyun Sesi), çalışmalarına başladı Koro; memur, üniversite öğrencisi, işçi ve ev kadınlarından oluşuyor. Belediye bünyesinde oluşturulan İlk Kırmancki( Zazaca) kadın korosu olma özelliğini de taşıyor.Koronun Kırmançki( Zazaca) dilinin yanı sıra repertuarında Kurmanci ve Türkçe şarkılar da yer alıyor.
Albüm kısa süre sonra piyasada olacak
Kadın Korosuna destek veren Sanatçı Zele Mele (Mehmet Ali Güler) koronun çalışmalarından ve albüm sürecinden bahsetti. ‘‘Türkiye’de Kırmancki ( Zazaca) kadın korosu bir ilk. Bu çalışmaların kadın belediye başkanı olmasana bağlayabiliriz. Kadın korosu geçici değil kurumsallaşan bir çalışma ve tüm kadınların bu çalışmaya katılarak, emek vererek bu çalışmayı büyütüp, zenginleştirebilirler. Buradan tüm Dersim kadınlarına çağrımızdır.2013 yılı içinde yeni çıkacak olan albümün çok ses getireceğine inanıyoruz. Albümde 10 eserden oluşuyor. Kayıtları tamamlanan albüm Sonbahar başında tüm müzik marketlerde satışa sunulacaktır. Elde edilen gelirler Belediye Gençlik Kültür Merkezine aktırılacaktır. 13. Munzur Kültür ve Doğa Festivalinde sahne alan koro, Sonbahar aylarında Türkiye’nin metropollerin de ve kış aylarında da Avrupa’daki bazı şehirlerde bir dizi konserler vermeyi planlamaktadır” dedi.
Kadın korosunun kurulması ile ilgilide bilgi veren Mehmet Ali Güler, “İki sebepten dolayı kadın korosu? Birincisi Kaybolan bir dilin yeniden yaşatmak için.Kadınlar toplumun iki kesiminde temel rol oynuyor. Biri çocuk diğeri de kadın oluşu. Çünkü çocuklarımıza dili öğreten annedir. Yani kadındır. Bundan dolayı koromuza katılan kadınlarımızın çocuklarına çevrelerine bu dili aktarmaları muhtemeldir. İkincisi Türkiye’nin birçok kesimine göre kadın erkek eşitlik konusunda Dersim nispeten daha iyi bir yerde olmasına rağmen yine de dersim de de kadınlar erkeklere oranla daha alternatifsizdir. Bu çalışmalarda kadınlara sosyal, kültürel, sanatsal alanda bir başlangıç yapılmış oluyor.’’dedi.
Wenge Awe Kadın korosunun hedefleri
Koro, önümüzdeki dönem için kendisine birçok hedef belirledi. Bu hedefler salt şarkı söylemekle sınırlı değil, asıl hedef olarak anadilin yaşaması, tanıtılması gündelik yaşamda kullanılması ve yaygınlaşması olarak belirleyen koro, oldukça anlamlı çalışmalar için kollarını sıvamış durumda. Bir proje olarak hayata geçirilen koro çalışmasının yakın gelecekte ulaşmak istediği hedefleri şöyle sıralıyor.Başta UNESCO olmak üzere birçok kurumun raporlarına kaybolma tehlikesi altındaki diller listesinde ismi geçen Kırmancki( Zazaca) vatandaşlara aktarılarak yaşamasına katkı sağlamak.Başta koroda yer alan Kadınların olmak üzere ve diğer kadınlara ve çocuklara kendi anadillerini öğrenmeye teşvik etmek. Kadınları müzik ile kültür sanat dallarına çekip özgüvenlerini güçlendirmek.Kadınları bu tür aktivitelere teşvik ederek sosyalleşmelerini sağlamak.