• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 1 °C
  • Tunceli 9 °C

KÖY OKULLARI AÇILACAK

Fikri TAŞ


   Anılarımızda önemli yer tutan, şimdilerde tarih olan mekânlardır. Çocukluğumuzun, çokça yaşandığı, hafızalarda, resimlendiği, mekânlardır.
    Okul, öğretmenle, defter, kalemle, kitapla, yazı tahtası, tebeşirle,  tanıştığım mekândı. Okul komşu köydeydi. Annemin bezden diktiği, içine o gün, benim için pişirdiği buğday ekmeğinin, arasına tereyağı çökelek koyduğu, kalem defterinde, içinde olduğu çantamı, boynuma asarak benden büyük çocukların arasına katılarak okul yoluna düşmüştüm. Heyecanla, merak ettiğim, İlk kez gördüğüm, okul, bizim toprak damlı köy evlerinde büyüktü. Üstü kırmızı, adını bilmediğim bir şeyle kaplıydı.
    Öğretmende, şalvarlı değil, ceket pantolon giymişti. Bir çocuk elinde zili çalınca okulun önünde dizilerek toplanmıştık. Öğretmen, asılı bayrak direğinin altında, sonradan öğrendiğim, istiklal marşını söylüyordu. Bizden büyükler, öğretmenle birlikte söylüyorlardı. Radyo sesini de ilk kez okuldaki öğretmenin, evinden gelen sesle duymuştum.
   Köy okulları, köye, okuma yazmanın yanında, yenilikleri, medeniyeti de getirmişti. Öğretmen, çocuklara, okulda okuma yazmayı öğretirken, köylüye de yeni şeylerin, memlekette, dünyada olup bitenlerin, bilgisini veriyordu. Sorunlarının çözümünde, yardımcı avukatı oluyordu. Okul, öğrencilerin, yanında, köylüyü de eğitiyordu. Köylerin, aydınlık ışığıydı. Devletin önemli kurumlarında yetkili makamlarında, görev alanların büyük bir çoğunluğu, Sayın Valimiz olmak üzere, köy okullarında eğitime başlamış, devlet büyükleridir.
   Taşımalı eğitim, denilen dayatma projesi, köylerde yanan aydınlık ışığını söndürdü. Bir zamanlar, okullu çocukların koşturduğu köy okullarının bahçeleri, hayvanların otladığı mekânlar oldu. KARA tahtalı sınıflar, izbe, farelerin at oynattığı, mekânlar oldu.
   Taşımalı eğitim, köylünün aydınlığını, ışığını söndürürken, yoksul köylülere de, âdeta paralı eğitim, olarak, yük getirdi. Günlük taşıma, ücretinin yanında, çocuğun günlük harçlığı, beslenme sorunu, yük oldu. Köyde, okul, eğitim varken, zengin, yoksul, ailelerin, çocukları arasında, beslenme, giyim kuşam farkı pek gözlenmiyordu. Yoksul zengin çocuklarının bir arada olduğu Şehirli eğitimde, bu fark, gözlenebiliyordu. Taşımalı eğitime, gücü yetmeyen yoksul aileler, özelliklede kız öğrencileri, okula göndermedikleri de olabiliyordu. Anasınıfı eğitimini alan köy çocukları, öğrencileri de olmuyordu.
    Köy okullarının, kapanması öğretmen mesleği nede zarar verdi. İstihdamda, meslekte, cazip olan Öğretmen, atamaları da azaldı. Özel eğitim, parası olanın eğitimi, öne çıktı.
    Eski Milletvekili, Sayın Hasan Göyüldar Beyle,4 yıldan beri ilimizde eğitim, öğretimin, başında, başarılı çalışmaları olan, Milli Eğitim Müdürünü, ziyaret ettik. İlimizin eğitim öğretimini, konuşacaktık. Son günlerde Milli Eğitim Bakanı, Köy okullarının açılacağı açıklamasını yapmıştı. Sayın Milli Eğitim Müdürünün, başarılı çalışmaları, hayata geçirdiği, geçirmek üzere olduğu projeleri vardı. Onları, konuşmadan,önce ‘ köy okullarını, açacak mısınız? Sorusunu yönelttim. Sayın Müdürüm,’ Öğrenci bulduğumuz köylerde, okulları açacağız.’ Dediler. Bu beklediğim sevindirici bir haberdi. Köylerdeki eski okullar, onarılarak, eğitime hazır hale getirilecek, öğretmen atayarak, açılacaktı. Bu yıllardır beklediğimiz bir haberdi.
    Geçmişte öğretmenlik yaptığım, BÖĞÜRTLEN köyünden bir öğrencim aradı. Heyecanlıydı.’ Öğretmenim, köye Bir Müdür gelmiş, Engelli bir çocuk için okulu açılacaklarmış. Çok sevindik. Köyümüzdeki okul çağında öğrencilerde var. Onlar içinde okulun açılmasını istedik. İnşallah açarlar .’Dedi. ‘Açılması için Müdür Beye köyde yeterli sayıda öğrenci olduğunu bildirin. ‘Dedim. Köy, birbirine yakın 3 yerleşim yeri mezradan oluşuyor. Yeterli sayıda öğrenci, varmış. Lojmanlı boş duran okul binasının yanında koca bir bahçesi, alanı vardır. Okul açılması için ihtiyaç duyulan her şey vardır.
    Bu konuyu paylaştığım, bir okurum, KOCA KOÇ, KUTUDERE Köylerinde de, Okul açılması için yeterli sayıda öğrencinin, olduğunu, okul açılmasının, çok sevindirici olacağını ifade ettiler.
   Sayın Milli Eğitim Müdüründen ricamız, beklentimiz, Köylerimizin, özlemini duydukları, okullara, tekrar kavuşmasıdır. Çok sayıda köylerimizde, okul açılması için yeterli öğrenci sayısı vardır. İlimiz, eğitiminde büyük bir adım olacaktır. Sayın Milli Eğitim Müdürümüzde, projenin, kurucu mimarı olacaktır.
  Sayın Milli eğitim Müdürünün, açıkladıkları, hayata geçirdikleri, geçirmek için çalıştıkları, sevindirici, devrim niteliğinde güzel ponjeleri vardı. Onları da konuştuk.Bir başka yazımda onları da okurlarımla paylaşacağım.

Bu yazı toplam 3317 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim