Herkesin kendi toprağına dönerek üretime katılmalarını istiyoruz. Eğer bunu gerçekleştirebilirsek bundan sonra madenciliğe, orman yangınlarına ve baraj projelerine karşı birlik içerisinde karşı koyabiliriz” dedi.
Dersim 90’lı yıllarda köy boşaltmaların çok yaşandığı kentlerin başında geliyor. OHAL Valiliğinin Kasım 1997 tarihli raporuna göre, Dersim’de 1994’te 183 köy, 823 mezra 8 bin 439 hane boşaltılmış, 41 bin 939 kişi yerinden edilmişti.
Mercan Vadisi Yarımkaya Köyü Sosyal ve Yardımlaşma Kültür Derneği Başkanı Seyfi Çaresiz, 1994 yılında köy boşaltmaları, dernek çalışmaları ve köye geri dönüş konuları hakkında konuştu.
"HERKES KENDİ TOPRAĞINA DÖNEREK ÜRETİME KATILSIN"
1994 yılında köylerin yakılarak bölgenin insansızlaştırılmak istendiğini söyleyen Seyfi Çaresiz, “İnsanlar o dönemde evsiz, yurtsuz kaldı çok zor bir süreçti” dedi.
Mercan Vadisi Yarımkaya Köyü Sosyal ve Yardımlaşma Kültür Derneği’ni, 2004 yılında İstanbul’da kurduklarını belirten Çaresiz şunları kaydetti:
“Dernek olarak 5 yıl boyunca Mercan Vadisi’ne insanların alınmadığı bir süreçte İstanbul’dan köylülerimizi getirip, çadırlarımızı kurarak kamp yaptık. Mercan Vadisi’ne geri dönüşü özendirmek ve yasakları kaldırmak için Mercan Festivali düzenledik. Dersim’de ciddi çevresel saldırılar var. O yüzden bu yıl köylülerimizin katıldığı paneller düzenledik. Kaçak olarak yapılan Mercan HES’in kapatılması ve suyun tekrar vadimize bırakılması için bu yıl da festival süresi içerisinde Mercan Festivali yapmayı düşünüyoruz. Herkesin kendi toprağına dönerek üretime katılmalarını istiyoruz. Eğer bunu gerçekleştirebilirsek bundan sonra madenciliğe, orman yangınlarına ve baraj projelerine karşı birlik içerisinde karşı koyabiliriz.”
Cihan BERK