Dersim’in Pertek ilçesine bağlı Koçpınar köyünde özel bir şirket tarafından işletilen mermer ocağı, köylülerin hukuk mücadelesi sonucu kapatıldı. Ancak şirket bu kez de aynı köyün suyuna göz dikti. Köy sınırları dışında hâlâ faaliyet yürüten mermer ocağına Koçpınar köyünden su götürmek isteyen şirket çalışanları ile köylüler arasında yaşanan tartışmanın ardından bazı köylüler jandarma tarafından kısa süreliğine gözaltına alındı. Köylüler mermer ocağının kapatılmasını istiyor.
Koçpınar köyünde ruhsat alarak 2010 yılında faaliyete başlayan mermer ocağının çalışması, Koçpınar Akmezra ve Komşulu Köyleri Kültür ve Dayanışma Derneğinin (KOÇ-DER) başlattığı hukuk mücadelesi sonunda Elazığ 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. İptal kararının ardından köy sınırları dışındaki başka sahalarda faaliyet yürüten şirket, Koçpınar köyünden ocak için su almak isteyince köylülerin tepkisiyle karşılaştı. Köylüler, hukuk mücadelesini kazandıklarını ve köylerinden su alınmasına izin vermeyeceklerini söyledi.
KÖYLÜLERİN MÜCADELESİ SONUCU OCAK KAPANMIŞTI
KOÇ-DER Başkanı Şükrü Abay, köylerinde mermer ocaklarının çalışmasıyla birlikte mücadeleye başladıklarını ve dernek kurduklarını belirterek, “Kurduğumuz dernekle köylüleri dayanışmaya çağırdık. Mermer ocaklarının yaratacağı zararları anlattık. Öbür taraftan da hukuksal mücadele yürüttük. Mermer ocağı bu mücadele sonucu önce durduruldu sonra da kapatıldı. Şimdi de köyümüzden diğer faaliyet alanları için su almak istiyorlar. Ancak köylüler karar aldı su vermeyecekler. Mermerin işletilmesi için suya ihtiyaç var. Köyün yanı başında akan bir su var. Burada izinsiz kazı yapıp su götürmek istediler. Köylüler karşı çıkınca da tehdit yoluna başvurdular. Biz bu durum üzerine 5 köy muhtarı ve kanaat önderleriyle toplantı düzenledik. Toplantı sonucunda şartlar ne olursa olsun kendi topraklarımızda, yörelerimizde bu tahribatlara izin vermeme kararı aldık. Biz tepkimizi koyunca şirket yetkilileri karakolu aradılar. Asker geldi. Karakol komutanı onun askeriymişiz gibi davranınca biz de tepki gösterdik. Sonra bizi askeri araçlara bindirip karakola götürdüler. Duyarlı insanlar tepki gösterince manzarayı değiştirmek istediler. Sözüm ona bizi çay içmeye çağırmışlar. İfademizi dahi almadan serbest bıraktılar” şeklinde konuştu.
ŞİRKET HER ŞEYE ZARAR VERDİ
Koçpınar Köyü Muhtarı Hüseyin Akar ise mermer ocağının 5 yıldan bu yana faaliyet yürüttüğünü belirterek, “Başlangıçta hiçbirimiz böyle felaketlere yol açacağının bilincinde değildik. Başlarken vatandaşa her şeyi güllük gülistanlık olarak gösterdiler. ‘Size yol yapacağız, sigorta yapacağız’ deyip başladılar. Beş yıl içinde bizleri mağdur ettiler. Suyumuzdan, toprağımıza, yolumuzdan köyümüze kadar her şeye zarar verdiler. Ekinlerimiz, hayvanlarımız hep zarar gördü. Dava açtık en sonunda mahkeme kapatma kararı verdi. Karara rağmen buraları terk etmiyorlar. Şantiye, iş makineleri yerinde duruyor” diye konuştu.
KÖYLÜLER SEBZE, MEYVE EKEMEZ OLDU
Celal Berk isimli köylü de mermer ocağındaki patlatmalar nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını dile getirerek, “Patlatma sırasında yağmur gibi taş geliyor. Bir keresinde bir taş ahırıma değdi sacı delip içeri girdi. O zaman tarttılar, tam on beş kilo geldi. ‘O taş bana ya da ailemden birine değseydi ne yapacaktınız’ diye sorduğumda ‘Kan parasını öderdik’ diyorlar. Mermer ocağı nedeniyle ağaçlarımız gitti. Sebze meyve ekemez olduk” dedi.
Mustafa Sevinç ise “Eskiden yarım saatte gittiğimiz yolu şimdi bir saatte gidemiyoruz. Bir hastamız olsa güç durumda kalıyoruz. Dedelerimiz bu köyü aldıklarında sadece tarla olarak almadılar. Dağına, taşına her tarafına sahip çıktılar. Şimdi de sıra bizde. Biz hayvancılıkla geçiniyoruz. Bizi mağdur ettiler. Dinamit patlattıkları zaman evlerimiz sarsılıyor. Taş parçaları insanlara hayvanlara isabet edebilir. Bizleri köylerimizden etmeye çalışıyorlar. Bu civarda 400 insan yaşıyor. Burada üretim yapamazsak, yolumuzu kullanamazsak yaşamanın da bir anlamı yok” dedi.
SUYUMUZU VERMEYECEĞİZ
Şirket yetkililerinin daha önce köyün su deposundan su aldıklarını belirten köylüler uyarıları üzerine şirketin köyün alt bölümünde kazı yaparak tankerlerle su götürmeye başladığını dile getirdi. Sularının alınmasına izin vermeyeceklerini söyleyen köylüler, şirket yetkililerinin tehditlerine rağmen köylerine korumaya devam edeceklerini söyledi. Köylüler, konuyla ilgili suç duyurusunda da bulunduklarını ifade ederek, şirket yetkililerinin bir telefonuyla köylüleri gözaltına alan Pınarlar Jandarma Karakol Komutanı hakkında da ayrıca suç duyurusunda bulunacaklarını belirttiler.
Evrensel