Mazgirt İlçemizin Kaymakamı ilçeye bağlı bütün muhtarları toplayarak, muhtarlardan köylünün evlerinde kullandıkları su için su saati takmalarını, ‘Valiliğin emridir’ diye istemiş.
Bizim köyün muhtarı ile birkaç köyün muhtarı ile görüştüm. Hepside tepkili. ‘Köyümüzün suyu için herhangi bir masrafımız, harcamamız yok. Suyumuz ihtiyacımızı karşılayacak kadar yeterli.
Köylümüz zaten yoksul. Yeterli tarım hayvancılık yapılamıyor. İşledikleri birkaç tarla karşılığında devletin verdiği tarım desteği ile geçinmeye çalışmaktadırlar. Bir su saatinin bedeli takma masrafı ile birlikte 100 lira civarında. Bu da köylü için bir yüktür. Suyu yeterli olmayan bir iki köy muhtarının içme ihtiyacı dışında kullanılmasını istemedikleri için, yaptıkları şikâyet üzerine alınan bu karar köylünün istemediği bir karardır. Bir başka zamanda yine benzer bir iki muhtarın talebi üzerine köylüden su parası da istenebilir. Şikâyetçi bir iki muhtarın dışında bütün ilçe muhtarları alınan bu karara karşıdırlar.’ diye tepkilerini dile getirdiler.
Üstelik ‘bir ay içinde saatini taktırmayan köylüye ceza verilecekmiş. Köylüde tepkili. Konuştuğum köylüler, ‘Yine birileri zengin edilmek mi isteniyor.’ diye bu işi anlamadıklarını saate ihtiyaçları olmadığını ifade ederek: ‘Biz su saati istemiyoruz. Bunu bize zorla dayatmasınlar.’ dediler.
Köylüler, haklıdır. Önü kış mevsimi bir sürü giderleri hazırlıkları olacak.100 Lira geliri olanlar için anlam ifade etmeyebilir. Ama geliri olmayan köylü için çok şey ifade eder.
Köylüler, muhtarlar, bu konuyu Sayın Valimizin bilgisine sunmamızı benden istediler. Bende, konuyu Sayın Valimizin bilgisine sunarak köylünün mağduriyetine yol açacak uygulamanın ertelenmesini, bir çözümün bulunmasını ve onların isteği dileği olarak köşeme taşıdım.
Yeterli düzeyde olmasa da köylerimize dönüşler köylerimizi şenlendirmiş, cazip hale getirmiştir. O şenliğin giderek artması için köylüye hizmet götürmek, tarımı ve hayvancılığı geliştirmek, yol su sorunlarını çözerek onların rahat yaşamalarını sağlamak, köylerimizi daha cazip hale getirecek, dönüşler giderek artacak. Köylerimiz daha çok şenlenecektir.
Onlar, yaklaşık otuz yıldır süren çatışmalı ortamda bölgede zarar gören mağdur olan köylülerdir. Yeniden köylerini sahiplendiler.
Onları üzmeyelim.
*************
YAYLACILARI KONU ALAN HABERLE İLGİLİ
Geçen hafta, gazetelerde ‘YAYLACILAR DÜZE İNMEYE HAZIRLANIYORLAR’ başlıklı bir haber yayınlanmıştı.
Haberde, göçerlerin konakladığı yaylaların bağlı olduğu KIRKMEŞE Köyü Muhtarının açıklamaları vardı. Mera ile adlandırılan yaylaların 13 yıldan beri mera komisyonu tarafından kiraya verildiğini, hayvan başına 20 Lira ihale bedeli alındığını, büyük miktar tutan ihale bedellerinin akıbetini bilmediklerini, yaylacıların sorunlarını çözmek, hizmet getirmek için alınan bu paralarla yaylacılara ihtiyaç duydukları hizmetlerin götürülmediğini ileri sürmüştü.
Haber, ilgimi ve dikkatimi çekmişti. Araştırdım. Tarım İl Müdürlüğü de taraflardan biriymiş. Konuyu görüştüğüm Tarım İl Müdürlüğü haberle ilgili açıklamalarda bulundu. Muhtarın ileri sürdüğü 13 yıldan beri kendi bünyelerinde düzenlenen ihale komisyonu tarafında meraları ihale etmediklerini, ihalelerin meraların bağlı bulunduğu ilçe Kaymakamlıkları tarafından yapıldığını, İlk kez bu yıl, Yasa mevzuat gereği ihale komisyonu oluşturduklarını, Yaptıkları mera ihalelerinde yasal olarak belirlenen en alt taban fiyatı üzerinden hayvan başına 3 Liradan ihaleye çıkardıklarını, elde edilecek gelirin yine yasa mevzuat gereği % 25’inin meranın bağlı bulunduğu köyün ihtiyaçlarına tahsis edildiğini, köy muhtarlarının başvurusu halinde kendilerine tahsis edeceklerini, ifade etti. İhaleye tek katılımdan dolayı en alt miktarı, yaylacıların yararına belirledik. Yasa gereği yaylacılara değil meranın bağlı olduğu köy bütçesine, köyün ihtiyacı için ödenek ayrılmaktadır. Pülümür İlçesinden bize başvuran bir köy muhtarına yol yapımı için ödenek ayırdıklarını ifade ederek, konuya açıklık getirdi.
Tarım İl müdürlüğümüz, köylümüzün kalkınması için tarım ve hayvancılık konularında başarılı yoğun çalışmalar sürdürmektedir. Köylüye ihtiyacı olan her türlü desteği sağlamaktadır. Tarım İl Müdürlüğü uzun yıllardı hizmet üretmediği için en çok eleştirilen kurumlardan biriydi. Bende köşemde zaman, zaman eleştirmiştim. Son birkaç yıldır Tarım İl Müdürlüğümüz, eleştirilere son veren çalışmalar içinde olmuş, hayvan besicilerine sağladığı destekle hayvan besicileri artmış. Tarım alanında hayata geçirdiği projelerle, köylüye destek olmuş. Kurulmasını sağladığı destek olduğu modern, verimli bağ ve bahçeler, seralar, köylüyü teşvik eden örnekler olmuştur.
[email protected]