TÜBİTAK desteğinde Malatya'da düzenlenen "48. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması"na katılan Namık Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Uğur Yılmaz Karataş ve Belkin Gölçayır’ın "Drone ile Metal Tarama Cihazı" projesi, bölge birinciliğine layık görüldü.
Projelerin, kendisinin danışmanlığında 2 öğrenci tarafından hazırlandığını belirten Elektrik ve Elektronik Teknolojisi öğretmeni Yunus Özen, “2 öğrencimizle birlikte TÜBİTAK liseler arası yarışmada proje hazırladık .Yaklaşık 6 aylık bir hazırlama sürecimiz oldu. Bu hazırlama sonunda Malatya’da yapılan 27 Mart’ta başlayan 30 Mart’ta biten yarışmada bölge birincisi olarak Ankara’da final yarışmasına kazanmaya hak kazandık.”dedi.
“Proje, güvenlik güçlerine avantaj sağlayacak”
Projenin güvenlik güçlerine büyük bir katkı sunacağını dile getiren Özen, “Öğrencilerimizle bu projeyi yapmamızdaki sebep güvenlik güçlerimizi menfezlerde ve yol kanarlarında veya taşlık, ulaşımı zor olan alanlarda yerleştirilen patlayıcı maddelerin patlatılması sonucu şehit verilmesinden dolayı yapmış olduğumuz bir projedir. Bu proje hassas bir şekilde yaptığımızda güvenlik güçlerimize artı bir avantaj sağlayacaktır. İnsan eliyle askerlerin taradığı yol kenarlarındaki patlayıcıları insansız olarak Dronelerle tarayıp harita üzerinde tespit edip o noktanın güvenli hala getirmesi için gerekli çalışmalar yürütecektir.”diye konuştu.
Proje ile ilgili açıklama yapan Uğur Yılmaz Karataş, “Yaşadığımız bölgede çok fazla can kayıpları oluyor.Yol kenarlarında bulunan patlayıcılar sivil insanlarımıza ve güvenlik güçlerimize zarar veriyor. Patlamalar sonucu sivil insanlarımız can kaybına uğruyor bizde bu ölümleri azaltmak için bu projeyi tasarladık. Daha fazla kayıp vermek istemiyoruz.”dedi.
Projenin teknik kısmı ile ilgili bilgi veren Belkin Gölçayır, “Dronemizin altına yerleştirdiğimiz metal detektör sayesinde yerin 30 cm altını görebilen algıladığı metalleri sesli titreşimli uyarılar halinde kumandayla yöneten kişiye gönderebilir. Bu projeyle yerleştirdiğimiz kamera sayesinde gördüğü metalleri 5. 8 t hızında ekrana gönderebilir ve 720 p kalitesi sayesinde de Hd kalitesiyle kumanda eden kişiye gösterebilir. Altına yerleştirdiğimiz metal detektör ve bobinimiz sayesinde çalışmaktadır. Bu gelişir bir projedir ilerleyen zamanlarda Ankara’da başarı elde edersek bu proje yerin 1.5 metrenin altını göre bilir ve daha iyi tespitler yapabilir.”diye konuştu.