Soma’da maden faciasında çok sayıda işçinin hayatını kaybetmesi Tunceli’de yürüyüş ve oturma eylemi ile protesto edildi.
Tunceli Üniversitesinde bir araya gelen binlerce kişi, “ Bir avuç Kömür için bir ömür verenler” pankartıyla Rektörlük binasına doğru yürüyüşe geçti. Rektörlük binası önünde bir araya gelen grup daha sonra burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi.Grup adına basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Tunceli Üniversitesi Temsilcisi Mehmet Aşkın, AKP hükümetinin 2012`de çıkardığı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası`nın kâğıt üzerinde kaldığı, gerekli denetimlerin yapılmadığı belirtti. Aşkın, “Üstelik bu denetimleri yapması gereken hükümetin, madenlerin denetlenmesi ile ilgili önergelerini reddettiği düşünüldüğünde, Soma`da yaşanan cinayetin asıl failinin kim olduğu daha iyi anlaşılmaktadır." dedi. Açıklamanın ardından grup, Tunceli-Elazığ kara yolunu kısa süreliğine trafiğe kapattı.
Soma’da meydana gelen maden faciasını protesto etmek amacıyla Tunceli Üniversitesi öğretim elemanları ile öğrenciler, kitlesel yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Üniversitenin merkezi kafeteryası önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, buradan “Bir Avuç Kömür için Bir Ömür Verenler” yazan pankartın arkasında, alkış ve sloganlarla rektörlük binasına kadar yürüdü.
Burada, maden faciasında hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından kitle adına açıklama yapan Eğitim Sen Tunceli Üniversitesi Temsilcisi Mehmet Aşkın, “Yaşanan acı olayda yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Dün meydana gelen elim maden faciasından dolayı yüzlerce işçi kardeşimiz şu an göçük altında. Yaşananları sıradan bir maden kazası olarak göremeyiz. Olayın henüz çok yeni olmasından, tam olarak ayrıntıların bilinememesine rağmen, yetkili kurumların üzerlerine düşen görevi yerine getirmediklerini düşünüyoruz. Denetimin 2 ay önce yapıldığını söyleyenler, denetimi kime nasıl yaptırmışlardır? Yoksa Soma'da denetimi yapanlar da mühendis hocaları yeterli olmadan tıpkı Tunceli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde olduğu gibi mühendislik diploması almış olan mühendisler midir?
Soma’da yaşanan iş cinayetinin temel nedeni, yıllardır bütün itirazlara rağmen ısrarla hayata geçirilen Özelleştirme ve taşeron çalıştırma sisteminin resmi devlet politikası haline getirilmesidir. Bugüne kadar yaşanan işçi cinayetlerinde olduğu gibi, son olarak Soma`da meydana gelen katliamın sorumlusu güvencesiz çalıştırmayı yaygınlaştıran, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri almayı maliyet unsuru olarak gören patronlar ve AKP Hükümetidir.” diye konuştu.
29 Nisan tarihinde üç muhalefet partisi tarafından Soma’daki maden ocaklarının araştırılması için ortak önerge verildiğini ancak bunun AKP tarafından reddedildiğini dile getiren Aşkın, “AKP hükümetinin 2012`de çıkardığı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası`nın kâğıt üzerinde kaldığı, gerekli denetimlerin yapılmadığı, üstelik bu denetimleri yapması gereken hükümetin, madenlerin denetlenmesi ile ilgili önergelerini reddettiği düşünüldüğünde, Soma`da yaşanan cinayetin asıl failinin kim olduğu daha iyi anlaşılmaktadır. Yaşanan sıkıntıların kaynağı; ülkemizde bilime, emeğe ve demokrasiye gereken değerin verilmemesinde yatmaktadır. Maden kazası gibi bu faciaların sorumluları aslında yeterli ve nitelikli akademisyene sahip olmadan üniversite bölümleri açan, bu bölümlere alakası olmayan kişileri atayan ve buna izin veren, iş güvenliğini hiçe sayan hatta 20 gün önce oralar denetlensin önergesini reddeden zihniyettir.” şeklinde konuştu.
Açıklamanın ardından, hayatını kaybedenler anısına 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştiren grup sessizce dağılırken, açıklamaya katılan grup da Tunceli-Elazığ kara yolunu bir süreliğine araç trafiğine kapattı. Yolda bir süre oturma eylemi yapan protestoculara bazı yolcu ve sürücüler de destek verirken, eylemciler bir süre sonra olaysız şekilde dağıldı.