Yeni bir hayat kurmak, eski alışkanlıklardan kurtulmak, tekrar eden kısır döngülerden arınmak, hayal ettiğin şeylere ulaşmak ama nasıl? Tek bir cevap vermem gerekirse bunun adı İÇSEL YOLCULUK… Peki o yolculuğa nasıl çıkılır, nereden başlanır, neler yapmak gerek diyorsan doğru yerdesin.
Sana bu yolun, iyi yaşam çalışmaları ve özellikle meditasyon ile olan bağından bahsedeceğim.
O kadar çok konuşuluyor ki… Sen de merak ettin ve aramaya başladın. Eğer bu yazıyla denk geldiysen bil ki uzun yıllardır hem ruhsal hem de bilimsel araştırmalarla meditasyon yapmayı seçmiş bir uzmanın yazısına denk geldin. Umarım sana bir bakış açısı kazandırır ve meditasyon hiç yapmadıysan denemene ya da hali hazırda yapıyorsan daha da anlam katmana yardımcı olur… Seçim her zaman olduğu gibi senin öz iradenin
Yoğun koşuşturma, sorumluluklar, sorunlarla mücadele halindeyiz ki hepimiz, bedenlerimiz artık yorgun düştü.
Dinamizm kadar durağanlığın da bizim bir parçamız olduğunu unuttuk. Dişiliğin uyanışına dair yazılarımda sizlere önerdiğim yavaşlamakta aslında işte tam da bu ihtiyaçtan geliyor. Yani bugün yükselişe geçen meditasyon hakkında okuduklarınız duyduklarınız, mindfulness (bilinçli farkındalık) çalışmaları, yogalar, inzivalar, kamplar vb. konuların da kök sebebi bu. Yavaşlamak isteyen insan beden formumuz….
Beyinde sık sık tekrar eden düşünceleriniz zamanla sizin davranışlarınıza dönüşmüş olma gerçeğini hepiniz kabul edebilirsiniz öyle değil mi? Yeni bir hayat isterken eğer eski davranışların yerini yenileriyle değiştirmezseniz bunun çok da mümkün olamayacağını tahmin edersiniz. Yani kişiliğinizi oluşturan duygu, düşünce ve davranışlarınız değişmedikçe siz hep aynı hayatı, hep aynı tekrar eden konu ve durumları yaşarsınız.
Meditasyonun temel amaçlarından biri, kişilerin yoğun, stresli hayatlarının içinde yaşam kalitesini ve iç huzurunu artırmak Uygulanan tüm yöntem ve teknikler, bu ana amaç üzerinden şekillenen farklı çalışmalar olarak yapılabilir . Ancak meditasyonun diğer bir hizmet ettiği ise kendini keşif, anlama, arındırma ve hayal edilen gelecek gerçekliğine yürümeye yardımcı olmaktır. Bu süreç adım adım olabilir.
Nasıl mı?
Basit anlatımla nasıl düşündüğünüzü tartıp, eski düşüncelerinizi değiştirerek. İyi de bu böyle kolay mı?
Zor değil ama emek istiyor. Şimdi size bir meditasyon yolculuğu anlatıyor olacağım. Bu yolculuk herkes için farklı süreler alabilir. Kişisel gelişimin sonsuz bir yol olduğunu düşünürseniz uzun yıllar da sürebilir. Ama korkmayın, kısa sürede etkisini göreceğiniz için hayattan aldığınız tat ve lezzet değişmeye başladıkça zaten vazgeçemeyeceksiniz. Her adımda en azından yeni alışkanlığa geçiş ve eski döngüyü kırmak için üç gün ile yirmi bir gün arasında ilgili meditasyon pratiğini yapmış olmanız önemli. Böylelikle toplam yedi adımdan oluşan meditasyonla yeni hayat yaratma yolculuğunuz en az yirmi bir gün en fazla da yüz kırk yedi gün sürecek…Tamamen sizin her bir adımda ne kadar süre tekrar yapmak istediğinizle orantılı. Sezgilerinize güvenin o size yardımcı olacak.
Bilinçli yaşama adım atmak böyle bir şey. İlk adımda meditasyon yapmak sizin için sessizlikte arkanıza bir yastık yerleştirip, sakince öyle oturmak olacak. Gözler kapalı ve mümkünse nefeslerle eşlik edilen bir durağanlık hali. Mümkün olursa iki kaşın ortasında üçüncü göze odaklı bir içe bakma hali. Odağınızı dış dünyadan iç dünyaya alma hali… Bu şekildeki başlangıç seviyesi meditasyonlarını yapmaya başladığınızda durağan halde kendinizi ve tüm yaptıklarınızı gözden geçirme fırsatı bulursunuz. Geçmişte yaşamanıza sebebiyet veren duygularınıza bakarsınız. Eskiden yeniyi yaratabilmek için bu o sakinlikte kaldığınızda size kendini ele verir. Sizin başka bir şey yapmanıza gerek olmaz. Not almak için bir kağıt kalem bulundurmanız kendinize ayırdığınız vaktin sonunda anlamlı olabilir. Bu başlangıç seviyesi meditasyonlarını ihtiyaç duyduğunuz süre kadar ister bir ay ister on ay her gün on beş ya da yirmi dakika yapabilirseniz söylemeye çalıştığım farkındalıklar sizinle olur.
Meditasyon kelime anlamıyla “tanıdık gelmek” demektir.
Meditasyona oturduğunuzda bilinçsiz olan her şey bilincinize vardığınız hale gelir. Alt benlikten benlik seviyesine çıkar. Bu farkında olmadan düşündükleriniz artık size tanıdık gelmeye başlar. Ne, neden, nasıl hangi yönde bir eğilim gösteriyor, dürtüleriniz neler anlamaya başlarsınız. Sakince bunlardan bazılarını durdurabilmeye başlarsınız. Çünkü zihninize hakim olma yetisi o sakin oturuşta sadece bazen gözlem yaparak geliyor olacak size. Düşünceler zihinde akıp gidecek. Ama sadece seyirci kalabilmeyi zamanla deneyimleyeceksiniz. Nefesiniz hep eşlik edecek..
Bu çok önemli bir seviye. Pratik istiyor. Ancak döngüleri kırmak böyle başlıyor. Başka boyuta geçmek bu işte. Otomatik tepkilerden bilinçli davranışlara geçiyorsunuz. Sanki bir başkasının gözünden kendinize bakıyor gibi olursunuz. Yani eski benliğinizden çıktınız. Saf bir bilinçle, idrakle eski benliğinizi gözlemliyorsunuz artık. Sizce de yeni bir hayat kurabilmek için bu aşama çok önemli değil mi?
Tefekkür yani yaşadıklarından dersler, anlamlar çıkarma sürecinin ilk adımı bu aslında. Karanlıklarda gölgede kalmış kendinize bir mum yakmak gibi.
Meditasyon ile yeni hayat yaratım yolculuğunuzda ikinci adım ise soru sorarak meditasyona oturmak. Daha önceki yazılarımda sizlerle paylaştığım ÖZ ŞEFKAT için tam da bu noktada kendinize doğru soruları sorarak meditasyona yapmak artık önemli olacak.
İkinci adımda meditasyona derin burundan nefesler alıp verip başladıktan sonra bu defa sorabilirsin. Benim bu hayatta en iyi oluş halime ulaşmam için neleri bırakmam ve dönüştürmem gerekiyor? Ve sadece soruyu sorup, yine üçüncü gözüne odaklan ve bekle.. Belki hemen belki bir kaç tekrar sonrası sana cevaplar özünden ulaşıyor olacak. Yine bu adımı ve sormak istediğin soruları sorup sadece sessizlikte kalabilirsin. Farklı soruları da bu yolda ilerleyen zamanlarda her zaman meditasyonlarına ekleyebilirsin. Tüm soruların cevapları saf bilinç halinde sende…
Sonraki süreçteki meditasyonlarında mantra meditasyonlarıyla yeni bir hayat kurmak için bir ağaç gibi köklenmeni öneriyorum. Mantra meditasyonlarında ise yine çok farklı teknikler var. Ama benim önerim şöyle; sırasıyla şimdi sıralayacağım olumlamaları en az üç birbirini takip eden gün boyunca meditasyona oturduğunda nefeslerinle birlikte söyleyebilirsin. Eğer vakit ayırabiliyorsan bu üç ayrı mantra/olumlamayı sabah, öğlen, akşam şeklinde de söyleyerek sürecini yönetebilirsin. Tamamen sana kalmış.
Mantra/ olumlama meditasyonları aslında tekrarla zihnini yeni düşüncelere sevk etmek. Tek yapman gereken olumlama cümlesini en az 40 kere tamamlamak ve sonra sessizlikte öylece durmak. Bunu yaparken de öz şefkat prensibiyle sizi bundan sonraki tüm ayrı dönüşümsel yolculuklarına, arketipsel birlik haline, hastalıklardan korunma ve/veya birlikte mücadele etmek için içsel güce kavuşturmak en önemli niyet.
Meditasyonlar için olumlamalarımız:
1. Ben varım. Ben buradayım. (en az 3 gün)
2. Ben değerliyim. (en az 3 gün)
3. Ben ilahi aydınlanmanın bir parçasıyım. (en az 3 gün)
4. Geçmiş ve geleceğe bağlılığımı bırakıyorum. (3 gün)
5. Bu “an”a teslim oluyorum. Farkındalığı seçiyorum. (3 gün)
Bu zihni rahatlatan ve odaklayan tekrarları/ mantraları (olumlamaları) söylerken fiziksel bedeninizdeki küçük hareketlenmelere dikkat edin. Gözlemleyin. Bu karıncalanma bölgeleri sizin için birer işaret de olabilir. Mantralarla o bölgeler şifalanabilir. Öylesi bir karıncalanma hissettiğinizde o bölgeye doğru nefes alıp verip, elinizi o alana koyup mantranıza devam edin… Mantraları minimum üç ya da maksimum yirmi dakika boyunca tekrar ettikten sonra sessizlikte öylece dinleyin. Gerekirse bittiğinde notlarınızı alın.
İlk iki adım sonrası sizinle paylaştığım bu yedi adımdan oluşan meditasyon yolculuğu ile artık mucizeleri hayatına davet edebilirsin… Ya da yeni bir hayatın için mucizelerin yaratımına kendi saf bilincinle belki yardımcı olabilirsin.
Bundan sonra artık diğer tüm farklı iyi yaşam uygulamaları, rehberli meditasyonlar sizi bilinç merdivenlerinde hep daha yukarı çıkartacak. Artık bu yolun yolcusu oldunuz bir kere.
Tüm bu adımları ve daha pek çok meditasyonu rehberlikle yapmak isterseniz: