-Evet, Mekânsal ilişkiler toplumsal hafızayı uyandırır güçlendirir ve pekiştirir. Kent belleğini göz önünde bulundurduğumuzda uyum ve anlam bütünlüğünü kentlerin bir kompozisyon yapısında olduğunu görebiliriz.
Seyit Rıza ve Dersim 38 Duvarı kent belleğine kent tarihini aktarırken İnsan Hakları Heykeli ise haklarımızı hatırlatıyor. Heykelin önünde attığımız her adım dil kültür tarih inanç… Dercesine ilerliyor.
Bir kentti anlamak için sadece görmek ve bilmek te yetmiyor en önemlisi o kentti her bakımdan anlamak tatmak. Dersimde doğanın dili oldukça yaygın kent içerisinde Jara Gola Çeto, Ana Fatma inancımızı, 38 Kayalıkları tarihimizi, bepuk kuşu dilimizi, Munzurlar Mercanlar ise Efsanelerimizi dile getiriyor.
Kenttin her sokağında var olan yapıyı yakalamakta oldukça önemli Seyuşenin Heykeli de kentteki kompozisyonun devamı niteliğinde…
Mavi Köprünün aydınlatılması ise akmayan şelaleye atıfta bulunuyor ak artık arkadaş!!!
Kentteki asma köprüler ise daha yorulmamış adım saymaktan dünden bugüne adım sayıyor…
Pir Sultanın Heykeli ise;
Hızır Paşa bizi berdar etmeden
Açılın kapılar Şah'a gidelim
Siyaset günleri gelip çatmadan
Açılın kapılar Şah'a gidelim
Türküsünü söylercesine haykırıyor iki suyun birleştiği kutsal mekan gola çetodan, Biz geri kalan yapıyı mekanizmayı işlev hale getirmek ise biz gençlere düşüyor. Gençlik gelecek demek biz bu durumda gelecek olarak mekânsal ilişkilerimizi sahiplenmeli ve korumalıyız çünkü toplumsal hafızayı ayakta tutan mekânsal ilişkilerimizdi tıpkı ağaç ve ağaç kökü ile toprak ananın oluşturduğu anlam bütünlüğü gibi…
Ferhat Güven