(İHA) - Menisküsün diz eklemi içerisinde uyluk ve kaval kemikleri arasında bulunan dairesel kama şeklinde yapılar olduğunu belirten Özel Medicana Bursa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Cansabuncu, “Menisküs, diz eklemi için önemli görevler üstlenmektedirler. Başlıca fonksiyonları diz eklemi üzerinde oluşan yüklenmelere karşı direnç sağlamak, eklem kıkırdağının kayganlığını ve beslenmesini sağlamak ayrıca diz eklem bütünlüğüne katkı sağlamaktır. Menisküs yırtıkları en sık karşılaşılan diz yaralanmasıdır. Tüm yaş gruplarında sporif aktiviteler ve çeşitli travmalar sonrası ortaya çıkabilir. Menisküs yırtıkları birçok diz ağrısı sebepleri arasında önemli bir yer tutar. Diz ağrısı ile birlikte diz ekleminde takılma, kilitlenme ve boşalma gibi mekanik şikayetler görülebilir. Ayrıca dizde iç ve dış taraf eklem hizasında hassiyet, diz ekleminde şişlik ve eklem hareketlerinde kısıtlılık sık görülen belirtilerdir” dedi.
Hastalığın teşhisinin uzman bir hekim tarafından hastanın şikayetlerine göre yapılan fizik muayene ile başladığını belirten Cansabuncu, “Hekim tarafından yapılan diz muayenesinde menisküs yırtığının tanınması için özel uygulanan bazı testler vardır. Uygulanan bu testler teşhis konulmasında büyük önem taşır. Hekim tarafından yapılan fizik muayene ve hastadan alınan öykü (yaralanmanın meydana geliş mekanizması ve zamanı) doğrultusunda ileri tetkiklerin yapılması gerekebilir. Menisküs yırtıklarının teşhisinde manyetik rezonans (MR) sık kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. MR ile menisküs yırtıklarının teşhisi yüksek duyarlılıkla konulmaktadır” diye konuştu.
Menisküs yırtıklarında tedavi yönteminin yırtığın yerine, büyüklüğüne, tipine, yaşına, fiziksel aktivite düzeyine ve şikayetlerine göre değiştiğini ifade eden Cansabuncu, “Tedavide konservatif (ameliyatsız) veya cerrahi (ameliyat ile) tedavi yöntemleri mevcuttur. Tedavi yönteminin şekline hastanın öyküsü, hekim tarafından yapılan fizik muayene bulguları ve MR incelemeleri sonrası karar vermek uygundur. Evde uygulanan fizik tedavi yöntemleri, istirahat, kilo verme, aktivite modifikasyonları, buz uygulama ve ağrı kesici ilaç kullanımı başlıca konservatif tedavi yöntemleridir. Konservatif tedavinin başarısız olduğu veya uygun olmadığı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi tedavide artroskopi olarak bilinen kamera yardımı ile kapalı olarak uygulanan yöntem kullanılır. Bu cerrahi işlem sırasında yırtığın şekli, yeri, boyutu ve yaşına göre menisektomi ya da menisküs onarımı uygulanır. Artroskopik cerrahi sonrası hastalar genellikle işlemin ertesi günü taburcu edilir” dedi.
Menisküsden bir günde kurtulabilirsiniz
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Cansabuncu, menisküs tedavisinde artroskopik cerrahi sonrası hastaların genellikle işlemin ertesi günü taburcu edildiğini söyledi.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Altılı masanın “Vefalısı”Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 6’lı masanın ortaklarından olan ve Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu yalnız bırakmayan Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın, geçtiğimiz haftalarda Dersim’e yaptığı ziyaret vatandaşlar tarafından sıcak şekilde kar
Bal dolu bir araç daha inceleme altına alındıGeçtiğimiz gün kent merkezinde 25 plakalı bir kamyon bal inceleme altına alınırken bugün de 65 plakalı bir ticari araçta bulunan markasız ve analizsiz olduğu belirtilen kolilerce bal inceleme altına alındı.
SMA hastası Irmak’tan sevindiren haber5 yaşındaki SMA hastası Irmak Ateş’in Almanya’da tedavisine devam ediliyor.
Kalp krizinde ilk 20 dakika çok önemliKardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, kalp krizinin en önemli ölüm sebeplerinin başında geldiğine dikkat çekerek, “Krizin ilk 20 dakikasından sonra geçen her an kalp kasının daha fazla hasar görmesine neden olur.
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim