KÖYLERE DÖNÜŞLERİ ÖRGÜTLEMELİYİZ
Dersim'de maden ve baraj projelerine karşı en etkili mücadelenin köye dönüşleri örgütlemek olduğunu belirten Metin Kahraman, "Köylere dönebilirsek, tekrar köylerdeki yaşamı canlandırabilirsek, o zaman madenlere karşı da mücadele etmiş oluruz. Neden? Çünkü yaylalar bizim değil artık. Her köyün kendi yaylası var, eğer hayvancılığı geliştirebilirsek oralara hiç bir projenin girmesine izin vermeyiz" dedi.
UZUN DÖNEMLİ BİR MÜCADELE HATTI
Topyekun mücadelenin geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Kahraman, "Kısa dönemli politikalarla bir yere varamayacağız anlaşılıyor. Uzun dönemli bir mücadele hattını oluşturmamız gerekiyor. Tarımsal kalkınma konusunda Dersim doğal ürünün merkezi olarak görülüyor. Ovacık'ta başlayan tarımsal kalkınma hamlesi Erzincan'ı da Elazığ'ı da etkiliyor. Buralara da giderek yeni kurula kooperatifleri destekledik. Bu çok önemli" dedi.
DAĞLARDAKİ KEÇİLERİN SAHİPLERİ VAR
Dağ keçilerinin avlanmasına yönelik açılan ihalelere verilen tepkileri hatırlatan Kahraman, "Diğer iller de Dersim'i örnek alarak artık bu ihalelere kaşı çıkıyor. Dağlardaki keçilerin sahipleri vardır. Hızır'ın var, Anafatma'nın var, Munzur'un var, Düzgün'ün var, Gergis Aleyhisselam'ın var. Bu konuda epeyce bir yol aldık. Hatta Türkiye'ye örnek olduk" dedi.
TANRI DERSİM'İ BİR SANAT YAPAR GİBİ YARATMIŞ
Dersim'in doğal güzelliklerine de değinen Metin Kahraman, "Tanrı müthiş bir güzellik vermiş bize. Hangi şehirde böyle ırmaklar var, hangi şehirde bu kadar çok bitki çeşidi var, hangi şehirde böyle güzel vadiler var. Tanrı alemleri 7 günde yaratmış, Cumartesi gününü sanat günü ilan etmiş. Dersim'i de o gün yaratmış. Tıpkı bir tablo yapar gibi" şeklinde konuştu.
Kenan Korkmaz