CHP Dersim Milletvekili Gürsel Erol, Çarşı merkezinde eski Hükümet Konağı,şimdi ise Jandarma Gazinosu olarak kullanılan tarihi binanın Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösterecek bir ''Eğitim Müzesi''ne dönüştürülmesi için Milli Eğitim Bakanına mektup yazdı.
Milletvekili Gürsel Erol mektubundan şu ifadelere yer verdi:
“Tunceli’de eski Hükümet Konağı,şimdi ise Jandarma Gazinosu olarak kullanılan tarihi binanın Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösterecek bir ''Eğitim Müzesi''ne dönüştürülmelidir.
Tunceli ilimiz bilindiği üzere Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana, geniş bir kesim tarafınca "okuma yazma oranı en yüksek kent", "aydın, okuyan insanlar", "eğitim seviyesi yüksek bilinçli insanlar" gibi sıfatlarla anılır. 1940’lı yıllarda kurulan Köy Enstitüleri ile öğretmenlik mesleğine Türkiye genelinde en fazla eğilim gösteren il olan Tunceli bir öğretmen kentidir. Sahip olunan bu tarihsel algı son dönemlerde elde edilen somut başarılarla perçinlenmiş durumdadır. Kentin son üç yıl üst üste TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) sınavında Türkiye genelinde en başarılı il olması, üniversitelere yerleştirme sınavında 6 yılda 64. Sıradan ilk 10’a yerleşmesi ve en önemlisi ‘İllerde Yaşam Endeksi 2015 araştırmasında eğitimde en iyi il seçilmesi kentin eğitim alanındaki başarısını gösteren önemli gelişmeler arasındadır.
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösterecek olan Eğitim Müzesi projesinin amacı kent ve insanının sahip olduğu bu algı ve başarının, kurumsal bir yapı içerisinde ifade edilmesidir. Müzede ayrıca Türkiye eğitim sistemi ve teknolojisi bakımından müzelik eser niteliğindeki araç, gereç, doküman ve başka eserlerin teşhiri, eğitim alanında Dünya’da var olan önemli uygulamaların (3-d yazıcısı, kodlama teknolojisi vs.) teşhiri(öğrenim çağındaki çocuklar müzeden istifade ederek global teknolojileri takip edebileceklerdir), eser niteliğinde görülen değerli eşya ve belgelerin toplanması, özel kurum ve kişilerdeki eğitim tarihi ile ilgili müzeye konacak nitelikte olan eser ve belgeleri bağış yoluyla veya satın alarak müzeye kazandırma, eğitim sisteminin ve teknolojisinin gelişmesinde, yenilenmesinde emeği geçmiş değerli eğitimcileri ve bilim insanlarını tanıtma, eğitim faaliyetlerini fotoğraf, belge ve çalışma ürünleri ile tanıtmaya yönelik sergiler düzenlemek gibi faaliyetler yürütülecektir. 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan elim darbe girişimi sonrası, hükümet tarafınca alınan, askeri alanların şehir dışına taşınması kararı kapsamında da olumlu bir gelişme olacağı değerlendirilen bu projenin, eğitim alanında önemli bir marka haline gelen ilimiz açısından bir motivasyon unsuru oluşturacağını tahmin ediyoruz.”
.