Teklifin kanunlaşması halinde Munzur Vadisi ve Çayı üzerinde doğaya uyumlu tanıtım ve konaklama alanları dışında yapılara izin verilmeyecek.
CHP Dersim Milletvekili Gürsel Erol, Munzur Vadisi ve Çayı üzerinde yapılması planlanan 4 baraj ve 5 HES projesinin iptali için girişimlerini sürdürüyor. Başbakan’ın Dersim ziyareti sırasında konuyu dile getiren ve tekrar değerlendirilmesi yönünde söz alan milletvekili Erol, yasal düzenleme yapılması amacıyla da hazırlamış olduğu kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Munzur’un üzerinde barındırdığı doğal zenginliğinin yanı sıra inanç ve kültürel değerler açısından da bölge halkı için büyük önem taşıdığını vurgulayan milletvekili Erol, hazırladığı kanun teklifinin gerekçesinde şunları ifade etti.
“Dünya Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi, Dünya Kültürel ve Doğal Mirası’nın Korunmasına Dair Sözleşme ve Bern Sözleşmesi gibi ülkemizin taraf bulunduğu sözleşmelere göre Munzur Vadisi gibi kültürel ve doğal miras alanlarının korunması gerekmektedir. Munzur Havzası’nda şu ana dek 1600 bitki türü saptanmış olup bu türlerin %18’i endemik tür kategorisindedir. Munzur Havzası yaban hayatı bakımından da çeşitli endemik türler barındırmaktadır. Yörede Bezuvar Dağ Keçisi, Çengel Boynuzlu Keçi, Ur Kekliği, Munzur Alası gibi türler yaşam alanı bulduğu gibi yöre de Anadolu Parsı’nın yaşadığına dair işaretler mevcuttur. Yapımı planlanan baraj ve HES’lerle bölgeye can veren Munzur üzerindeki doğal yaşam yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak, flora ve fauna ile kültürel ve doğal miras açısından tam bir yıkım gerçekleşecektir. Bu kapsamda, Kanun Teklifi ile; Munzur Vadisi Milli Parkı ve bu milli park ile olan doğal çevresel bağlantısı nedeniyle koruma altına alınması zorunluluk oluşturan vadi sınırlarına bütünleşik otuz kilometrelik alandaki doğal varlığın korunması amaçlanmaktadır. Bu çerçevede bütünsel bir yaklaşımla havza düzeyinde koruma sağlayacak bir yönetim anlayışı egemen kılınmaya çalışılmakta; demokratik katılımı gözeten katılımcı bir model yaşama geçirilmektedir.”
Gürsel Erol’un vermiş olduğu kanun teklifinin yasalaşması halinde, havza alanında doğal varlık ile uyumu gözetilmek koşulu ile kurulacak tanıtım ofisleri ve konaklama alanları dışında yerleşim yapı ve tesisi yapılamayacak; rüzgâr, hidroelektrik ve benzeri enerji üretim tesisleri, kömür ve akaryakıt depoları, sanayi ve benzeri tesisler kurulamayacak; taş, çakıl, mermer, kireç ocakları ve benzerleri açılamayacak; maden arama ve işletme faaliyeti yürütülemeyecek ve Munzur özgürce akmaya devam edecek.