Hazırladığı raporun CHP’yi bağlayıcı bir yönünün bulunmadığına dikkat çeken Erol, “Bu Rapor, partimizin yetkili organlarında değerlendirilmek üzere hazırlanmıştır” bilgisini verdi.
Erol’un raporunda şu çarpıcı bilgilere yer verildi:
ASLİ UNSUR VURGUSU: Kurtuluş Mücadelesi'nde kader birliği etmiş Anadolu halkları Cumhuriyetimizin asli unsurlarıdır. Etnik, dini, kültürel kimliği ne olursa olsun tüm yurttaşlar eşittir. Yurttaşlık, tek bir etnik, dini ya da kültürel kimliğe referansla değil, kimliksel çoğulculuğu içerecek bir şekilde tanımlanmalı, bu ülkenin tüm yurttaşları 'Radikal Özgürlükçü' bir anlayışla farklılıklarını koruyarak Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığının şemsiyesi altında yerlerini alabilmelidirler.
ÇÖZÜM DEMOKRASİDE: Unutulmamalıdır ki, Kürt sorununun çözümü ve demokratikleşme süreci iç içedir. Türkiye’nin etnik ve kültürel çoğulcu yapısının siyasal ve toplumsal sisteme yansıması sağlanmalıdır.
REFERANDUM YAPILSIN: Adları değiştirilen köy, bucak, ilçe, il ve diğer coğrafi yerlerin eski adlarının kullanılabilmesi amacıyla referandumlar yapılarak halkın bu sorunun çözümüne doğrudan katılımı sağlanmalı.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ: İfade özgürlüğünün önündeki bütün kısıtlamalar kaldırılmalı, Türkiye'nin yasal mevzuatı AB Kopenhag Kriterleri doğrultusunda yeniden düzenlenmeli.
CEMEEVİNE STATÜ: Alevi yurttaşların ibadetlerini gerçekleştirdikleri Cemevleri yasal olarak ibadethane statüsüne kavuşturulmalı ve okullardaki zorunlu din dersleri kaldırılmalıdır.
DİYANET’TE TEMSİL: Farklı inanç kesiminden tüm yurttaşların Diyanet İşleri Başkanlığı'nda temsil edilmeleri ve Başkanlığın bütçesinden nüfusları oranına göre pay almaları sağlanmalı.
DERSİM ARŞİVLERİ AÇILMALI: Toplumsal travmaya neden olan 1937-1938 Tunceli Harekatı’nın gerçekliğinin tüm boyutlarıyla araştırılması için gerekli bilgi ve belgelerin TBMM’de kurulacak olan ‘Dersim Olayları Araştırma Komisyonu’nda toplanarak, kamuoyunun gerçekleri öğrenmesi sağlanmalıdır. 1937-1938 yıllarında nereye gönderildiği belli olmayan, ailelerinden koparılıp başka ailelere evlatlık verilen, ‘Dersim’in Kayıp Kızları’ olarak da bilinen çocukların isimleri ve nerede oldukları açıklanmalıdır.
ÇEKİNCELER KALDIRILMALI: 1988 yılında imzalanan ve 1999'da onaylanan Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'ndaki çekinceler kaldırılmalı.
ŞARK HİZMETİ BİTMELİ: Kamuda Şark Hizmeti uygulaması kaldırılmalı, başta vali ve emniyet müdürleri olmak üzere tüm kamu görevlileri için bölge "ilk görev yeri" olmaktan çıkarılmalı.
YATIRIM YAPILMALI: Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kamu-özel sektör ortaklığı ile işletmeler açılmalı. Çatışmalar nedeniyle köyden kente göçen varoşlarındaki yurttaşların barınma koşulları TOKİ aracılığı ile iyileştirilmeli. Aylık geliri asgari ücretin altındaki yurttaşlar "Aile Sigortası" kapsamına alınmalı.
VERGİ BORÇLARI SİLİNMELİ: Sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği il ve ilçelerdeki ekonomik açıdan zarar gören ticari işletmelere uygun koşullarda krediler verilmeli, işletmelerin son bir yıllık sigorta, vergi borçları silinmeli, kredi borçları ertelenmeli.