Milyonlarca kişi tarafından kullanılan Kurmanci ve Kırmancki’ye yönelik bir ayrımcılık olarak algıladıklarını belirten YSP Dersim Milletvekili Ayten Kordu, kartvizit üzerinden mecliste bir yabancı diller diyerek bir tarife uygulamasını kabul etmeyeceklerini ve sundukları soru önergesinin cevabını beklediklerini söyledi.
Yeşil Sol Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, Meclis’in milletvekillerine sunduğu kartvizit hizmetinden yararlanmak üzere bir yüzünde Kırmancki bir yüzünde Türkçe bilgilerinin yer aldığı kartvizitin basımı için başvuruda bulundu. 13 Temmuz’da yapılan başvuru “Türkçe dışında dillerde kartvizit basımının ücrete tabi olduğu” gerekçesiyle onaylanmadı.
Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un yanıtlaması istemiyle bir de soru önergesi hazırlayan Kordu, Kurtulmuş’a “Türkçe dilinde kartvizit basımı ücretsiz iken Kürtçe dilinde kartvizit basımının ücretli olmasının gerekçesi nedir?” ve “13 Temmuz 2023 tarihinden itibaren çift taraflı Türkçe/Kırcmanki kartvizit talebime ilişkin işlemin halen yapılmamış olması olağan mı?” sorularını yöneltti.
Kartvizit basım talebinin reddedilmesi ile ilgili açıklamada bulunan YSP Dersim Milletvekili Ayten Kordu, “Bizim bir kartvizit başvurumuz oldu yani kartvizitimizi Kürtçe’nin Zazaki lehçesi üzerinden başvurumuzu yaptık. Önlü arkalı Türkçe ve Kırmancki bir kartvizitti. Başvurumuzu yapınca iki hafta kadar cevap alamadık, bunun üzerine danışmanlar üzerinden ilgili kişilerle iletişime geçtik, bize yine dönüş yapmadılar ve biz de Numan Kurtuluş’a bir soru önergesi verdik. Dönüşte bize şöyle söylendi; Türkçe dışında diller ücrete tabidir denildi. Biz de Türkçe ücretsizken neden diğer diller konusunda ücret alınıyor sorusunu sorduk. Ona cevap gelmeyince bunu soru önergesiyle kendilerine sorduk, neden Türkçe dili ücretsizken diğer diller ücrete tabi tutuluyor bunun açıklamasını istedik ama bize henüz geri dönüş olmadı, soru önergesinin cevabını bekliyoruz. Ve şunu bir kez daha söylüyoruz; mecliste bile Kürtçe konusunda zaten konuşmalarda bilinmeyen bir dil olarak geçerken bugün Türkçe dışındaki dillere ilişkin de ücrete tabi tutulmasını bu ilkede bir ayrımcılık olduğunu buradan tekrar ifade etmek istiyoruz. Önergemize cevap bekliyoruz buna ilişkin tekrar ücretliyse trajikomik bir durum, ona da başvuruyu yapacağız ve sonuçlarını kamuoyu ile paylaşacağız ”dedi.
“Milyonlarca kişinin kullandığı dile ayrımcılık yapılıyor”
Kürtçe ile ilgili yapılan ayrımcılığa son verilmesini istediklerini ifade eden Kordu, “Şu beklenti içerisindeyiz, sonuçta milyonlarca insanın konuştuğu bir dildir, hem Kurmanci hem Kırmancki konuşanlar bu toprakta yaşayan inanlardır ve bu ülkenin insanlarıdır. Dolayısıyla Kürtçe ’ye dilimize ilişkin bu ayrımcılık politikasının göstergesi olarak kabul ediyoruz ve bu ayrımcılığa son verilmesini istiyoruz”diye konuştu.
“Kartvizit üzerinde bile ayrımcılık devam ettiriliyor”
Kartvizit talebi ile ilgili verdikleri soru önergesine cevap beklediklerini ifade eden Kordu, "Buna ilişkin soru önergesinin cevabını aldıktan sonra da yine kamuoyuyla paylaşacağız ama genel olarak değerlendirmemiz bu ayrımcılığın halen devam ettiğidir. Bir kartvizit üzerinden bile bu ayrımcılık halen devam ettiriliyor. Buna ilişkin zaten bir mücadelemiz var, dil konusunda ve kimlik konusunda bir mücadelemiz var ve bu mücadelemizi de devam ettireceğiz. En ufak bir kartvizitte bile ifade edilen Kırmancki konusunun mecliste, kendi ülkesinde yaşayan milyonlarca insanın ücrete tabi tutulmasının bu ayrımcı politikanın bir somut göstergesi olduğunu düşünüyoruz. Buna ilişkin zaten çok fazla somut sonuçlar var ama kartvizit üzerinde de mecliste yabancı diller diyerek ve buna ilişkin bir tarife uygulamasını da buradan eleştiriyoruz. Kabul etmediğimizi belirtiyor ve bunu soru önergesiyle sorduk cevabını da bekliyoruz”ifadesini kullandı.
Haber: Ali Haydar Gözlü