Önlü, verdiği önergede; “Mağdur olan öğrencilerin barınma sorununu nasıl çözeceksiniz? Öğrencilere maddi destek verecek misiniz?” diye sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Örgütlemeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Dersim Milletvekili Alican Önlü, Munzur Üniversitesi’nde eğitim gören öğrencilerin yaşadıkları barınma sorununu Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay ve Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na sordu.
Milletvekili Önlü Meclis’e sunduğu soru önergesinde taciz, istismar, usulsüzlük, tarikat ve cemaat yapılanmalarıyla sürekli gündemde olan Munzur Üniversitesi’nin son olarak üniversite öğrencilerinin yurtlardan atılmasıyla gündeme geldiğini belirtti. Önlü, Kredi Yurtlar Kurumu’nun (KYK) yurt başvuru sonuçlarını açıklaması sonrasında yurtlarda kalmakta olan yüzlerce misafir öğrencinin ‘asil kayıt’ hakkı kazanan öğrenciler bahane edilerek yurtlardan çıkarıldığını belirtti.
800’ü kadın öğrenci olmak üzere, 1300’e yakın öğrencinin barınma sorununun olduğunu ve apar topar bir şekilde yurtlardan çıkmak zorunda kalan birçok öğrencinin kalacak yer bulamadığı için sokakta yattığını ifade eden Önlü, ev tutmak isteyen gençlerden de 1800-2000 lira gibi kiralar istendiğini, kalacak yer bulamayan birçok öğrencinin kaydını dondurarak yeniden memleketlerine döndüğü bilgisini verdi.
Önlü, öğrencilerin en temel hakkı olan barınma sorununun çözülemediğini vurgulayarak; “Dersim’de ciddi bir yurt sorunu ve barınma sorunu olduğu bilinmesine rağmen bu konuda yeterli bir çalışma yapılmamış olması ve yaşanan mağduriyetlerin sorumlusu Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Munzur Üniversitesi rektörlüğüdür. Yurt kapasitelerinin dolu olmasından kaynaklı kalacak yer problemi yaşayan ve okulu bırakmak zorunda kalacak öğrencilerin eğitim hakları elinden alınmaktadır. Yine yurt bulamadığı için ev kiralamak zorunda kalan öğrenciler artan kira bedellerini karşılamakta güçlük çekmekte ve bu sorun giderek büyümektedir. Birçok öğrenci üniversite öğrenimi sırasında barınma ihtiyacını karşılayabilmek adına ya okulu bırakmak ya da çalışmak zorunda kalacaktır. Bir kente bütçe ayrılırken o kentin ihtiyaçları göz önüne alınarak bütçe planlaması çıkarılır. Dersim’in en önemli sorunlarından biri bütçenin halkın ihtiyaçlarına değil güvenliğe harcanmasıdır. Kalekol, karakol ve askeri harcamalar yerine anayasal bir eğitim ve barınma ihtiyacını karşılamaya yönelik olmalıdır. Yine yaşanan yurt ve barınma sorunu öğrencileri; farklı vakıf, dernek, cemaat ve tarikat yurtlarına mahkûm etmektedir” ifadelerini kullandı.
Milletvekili Alican Önlü Meclis’e sunmuş olduğu önergede şu soruları sordu:
Dersim’de üniversite öğrencilerinin kalabilecekleri özel yurt sayısı kaçtır ve bunların toplam öğrenci kapasitesi nedir?
Munzur Üniversitesi’nde 2021-2021 eğitim ve öğretim yılı için hali hazırda üniversiteye kayıt yaptıran öğrenci sayısı kaçtır? Bu öğrencilerden kaçının şu an barınma sorunu vardır?
‘Asil kayıt’ hakkı kazanan öğrencilerin gelmesiyle birlikte 800’ü kadın öğrenci olmak üzere 1300’e yakın öğrencinin apar topar bir şekilde yurtlardan çıkarıldıkları doğru mudur? Doğru ise bu öğrencilere kalacak bir yer bulmadan çıkarılma sorumluluğu kimdedir? Bu konuya ilişkin bir soruşturma başlatacak mısınız?
Munzur Üniversitesi’nde eğitime devam eden öğrencilerin yaşadıkları barınma sorununun acil bir şekilde çözülmesi konusunda ne tür çalışmalar yapmaktasınız?
Türkiye’deki ekonomik kriz ve yoksulluk da göz önüne alındığında dar gelirli öğrencilerin barınma, ulaşım, eğitim ve yemek sorunlarını çözme noktasında neler yapıyorsunuz?
KYK yurdunda kalma imkanı bulamadığı için ev veya apart oda kiralayan, özel yurtlarda kalan öğrencilere barınma desteği verecek misiniz?
Munzur Üniversitesi’nde okuyan öğrencilerin kaçı bakanlığınızdan burs almaktadır? Bursların miktarı ne kadardır? Bu burslar öğrencilerin temel ihtiyaç ve barınma ihtiyaçlarını karşılamakta mıdır?
HABER MERKEZİ