Milletvekili Önlü soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“1971 yılında Milli Park ilan edilen Munzur Vadisi, Milli Parkı 42.000 hektarlık alanı ile Türkiye’nin en büyük Milli Parklarından birini oluşturmaktadır.
Türkiye’nin en zengin biyolojik çeşitlilik alanlarından birini oluşturan Munzur vadisi Milli Park alanında 1518 bitki türü tespit edilerek kayıt altına alınmış olup, bu bitkilerden 227 çeşidi Türkiye’ye ve 55 bitki türünün ise Munzur dağlarına özgü olduğu kayıtlara geçmiştir.
Munzur Vadisi Milli Parkı Türkiye’nin en önemli yaban hayatı sahasını oluşturmaktadır. Doğal ortamda sadece Munzur suyunda yaşamını sürdürebilen Kırmızı Benelki Munzur Alabalığı endemik bir türdür.
Munzur Vadisi içerisinde Dersim Alevi inancı açısından da kutsal sayılan ve maneviyat açısından önemli görülen birçok mekan bulunmaktadır.
Bu ülkenin milli serveti olmasına rağmen günümüzde Munzur Vadisi Milli Parkı barajların ve HES projelerinin tehdidi altındadır.
1985 yılında Mercan ve Munzur suyu üzerinde 4 baraj ve 6 HES projesi hazırlanmış olup, bu projelerin ilk ayağını Mercan Suyu üzerinde yapımı kaçak gerçekleştirilen Mercan Hidro Elektrik Santrali oluşturmuştur.
Munzur Vadisinde yapımı planlanan en büyük baraj projesi konumunda bulunan Konaktepe Barajı, Konaktepe HES-1 ve Konaktepe HES-2'yi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından 28 Ocak 2010 yılında lisans verilmiş, lisansın yürütmesinin durdurulması ve iptali üzerine dava açılmış dava sonucunda Danıştay 13. Dairesi davanın gerekçelerini haklı bularak 2012 yılında lisansın durdurulmasına karar vermiştir. Danıştay'ın kararını yok sayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ÇED'e gerek görmeksizin Milli Park'ta yapımı planlanan Konaktepe Barajı, HES-1 ve HES-2'nin 1/5 bin Nazım İmar planı ile 1/1000 uygulama imar planını onaylamıştır.”
Önlü, önergesinde şu sorulara yer verdi:
1.1971 yılında Milli Park olarak ilan edilen, Munzur Vadisi üzerinde yapımı planlanan Baraj ve HES projeleri hakkında yasaya aykırı olduğu gerekçesi ile açılan dava sayısı nedir? Bu davalarda projelerin lehine ve aleyhine alınan kararlar nelerdir?
2.11.10.2010 ve 26.05.2011 tarihli Danıştay kararlarına rağmen Bakanlığınızın, bu kararları yok sayarak Munzur Vadisi Milli Parkı sınırlarında inşa edilmesi planlanan baraj ve HES projelerine ilişkin Nazım İmar Planı ile Uygulama İmar Planının onaylamasının yasal dayanağı nedir?
3.Munzur Vadisinin 1. Derece Deprem Kuşağında olmasına rağmen Baraj ve HES yapımında ısrar edilmesinin sebepleri nelerdir? Oluşabilecek herhangi bir doğal felaketin doğuracağı sonuçlar konusunda yapılmış ön çalışmalar var mıdır? Varsa bu çalışmaların sonuçları nelerdir?
4.Baraj ve HES projeleri ile bölge halkının kültürü, tarihi ve inançsal mekânlarına verilecek zararlar nelerdir? Bunların korunmasına yönelik projelerde hangi önlemlerin alınacağı belirtilmiştir? Bu önlemler bölge halkının tarihsel, kültürel ve inançsal mekânlarını korumak için yeterli midir?
5.Yapılması planlanan Baraj ve HES’ler sonucu kaç insanın tarihsel yaşam alanlarından göç ettirilmesi planlanmaktadır?
6.İnsan ve doğanın yaşamını olumsuz yönde etkileyen baraj ve HES’lerin yapımının ekonomik getirisi insan ve doğanın yaşamını karşılayacak nitelikte midir?
7.Tunceli ilinde yapılan veya yapılacak baraj ve HES’ler için Bakanlığınızca ne kadar bütçe ayrılmıştır?"