Milletvekili Önlü soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Basında, İçişleri Bakanlığı’nın 81 ilin valisine referandum talimatı yolladığı, Diyarbakır, Dersim, Bingöl, Elazığ, Erzurum, Ağrı, Şırnak, Muş, Bitlis, Siirt, Hakkâri, Van, Mardin, Urfa, Adıyaman ve Maraş valilerine ’de Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar GÜLER ve İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU imzasıyla bir operasyon genelgesi gönderildiğine dair haberler yer almaktadır.
Genelgenin “güvenlik ve asayişin sağlanmasına yönelik tedbirler” kısmında “hiç kimseye merhamet duygusuyla yaklaşılmaması”, “istihbari çalışmalara yerel halkın katılmasının sağlanması”, “hanelerin yaptıkları alış ve verişlerin aile fertlerinin sayıları ve kaç günlük olduklarıyla uyumlu olması”, “önceden belirlenen hedeflerin ayırım yapılmaksızın imha edileceği” ve “operasyon güçlerine yardımda isteksiz davranan unsurların gözetim altına alınacağı”, “psikolojik üstünlüğün sağlanması için bütün imkânların kullanılacağı” gibi talimatlar yer almaktadır.
29.01.2016 tarihinde dönemin Başbakanı Sayın Ahmet DAVUTOĞLU tarafından yanıtlanması istemiyle “Çöktürme Eylem Planının” varlığına ilişkin vermiş olduğumuz soru önergesine, 15.07.2016 tarihinde İçişleri Bakanlığınca “Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığınca soru önergesinde ifade edildiği şekilde bir eylem planı hazırlanmamıştır” cevabı verilmişti.
Ancak 16 Ağustos 2015 tarihinden başlayarak Cizre, Sur, Silopi, Dargeçit, Silvan, Yüksekova, Nusaybin gibi il ve ilçelerde yaşananlar “Çöktürme Eylem Planıyla” birebir örtüşmekteydi.
15 Şubat 2017 tarihinde Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Koruköy’de, sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Yasakla birlikte köy, işkence, kayıp ve infaz olaylarıyla kamuoyunun gündemine geldi, Yine 5 Mart 2017 tarihinde Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı 18 köyde sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve köylülerden şu ana kadar hiçbir haber alınamamaktadır. Nusaybin ilçesine bağlı Koruköy ve Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı 18 köyde yaşananlarla genelgenin ‘güvenlik ve asayişin sağlanmasına yönelik tedbirler’ arasında ki talimatların uyuşması bölgede sivil halka dönük insanlık dışı uygulamaların devam edeceği ve bu genelgenin “Çöktürme Eylem Planının” devamı niteliğini taşıdığına dair kaygıları artırmaktadır.”
Milletvekili Önlü, şu soruların yanıtlanmasını istedi:
-16 ilin valisine Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar GÜLER ve İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU imzasıyla ‘Üç Hilal’ operasyon genelgesi gönderildiği bilgisi doğru mudur?
-Genelgenin basına yansıyan ‘güvenlik ve asayişin sağlanmasına yönelik tedbirler’ arasında ‘Güvenlik güçlerine yardım etmede tereddüt gösterenler daha önce haklarında bilgi sahibi olunanlar, çocukları, yakınları terör örgütü içinde olanlar, terör örgütünün taşeronu olan mevcut partinin destekçileri arasında bulunanlara özel bir özen gösterilmesi’ ifadesinden kasıt nedir?
-Genelgenin ‘güvenlik ve asayişin sağlanmasına yönelik tedbirler’ arasında yer alan ‘Siyasi parti binaları, belediye binaları, umumi meydanlarda vatandaşların toplu olarak bulunmasına, güvenlik personelini engelleme, zorluk çıkartma durumlarına kesinlikle izin verilmeyecek’ talimatla amaçlanan nedir?
- Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar GÜLER ve İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU imzasını taşıyan bu genelgeyle, Eylül 2014 tarihinde Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığınca hazırlayıp, Genel Kurmay Başkanlığı’na sunduğu ve Genelkurmay Strateji Plan Dairesi Strateji Şube Müdürlüğünün ‘Çökürme’planı adını verdiği planla benzerlikler taşıması tesadüf müdür?
-Üç Hilal operasyonu adı verilen ve 16 ilin valiliklerine gönderilen genelgede, ‘yol kontrolü uygulaması’, ‘ilçe yollarının belli aralıklarla kapatılması’, talimatının yer aldığı iddia edilmekte, Valiliklerin bu illerde, il, ilçe, giriş çıkışlarını yasaklaması, askeri işgal altına alması savaş konseptinin bir parçası mıdır?
-Genelgede yer alan ve bölgede 1990’lar dada uygulanmış olan, ‘hanelerin yaptıkları alış ve verişlerin aile fertlerinin sayıları ve kaç günlük olduklarıyla uyumlu olması’ yani gıda ambargosu ile amaçlanan köylerin boşaltılması mıdır?
-15 Şubat 2017 tarihinde Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Koruköy’de, sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Yasakla birlikte köy, işkence, kayıp ve infaz olaylarıyla kamuoyunun gündemine geldi, 5 Mart 2017 tarihinde Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı 18 köy’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve köylülerden şu ana kadar hiçbir haber alınamamaktadır. Diyarbakr’ın Lice ilçesinde, Nusaybin ilçesine bağlı Koruköy’de yaşananların bu genelgede yer alan talimatlarla örtüşmesi rastlantı mıdır?
- ‘Operasyonlara katılacak tüm personelin hiç kimseye merhamet duygusu ile yaklaşmaması, gereken şeyin anında yapılması gerektiği bilinciyle hareket etmeleri zaruri bir meseledir’ talimatında yer alan ‘gereken şeyin anında yapılmasından’ kasıt nedir?
-Genelgede ‘Korucularımız bu operasyonlar boyunca ek bir tazminat alacaklar. Harcırah konusunda korucular da, jandarma ve polisle aynı şekilde ek tazminat alacaklar’ ibaresi yer almakta. Bu bütçe hangi kaynaktan karşılanacaktır?
-Basında yer alan bu iddialar doğru ise, Diyarbakır, Dersim, Bingöl, Elazığ, Erzurum, Ağrı, Şırnak, Muş, Bitlis, Siirt, Hakkâri, Van, Mardin, Urfa, Adıyaman ve Maraş valilerine ’de Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar GÜLER ve İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU imzasıyla gönderilen bu genelge Türkiye Cumhuriyeti Devletinin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere uygun mudur?
-Yine genelgenin ‘güvenlik ve asayişin sağlanmasına yönelik tedbirler’ arasında’ verilen talimatlar, Kürtlere yönelik gerçekleştirilmek istenen soykırımın bir parçası mıdır?