Milletvekili Şaroğlu, TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, “Erzincan ili sınırları içerisinde uluslararası firmalar tarafından uzunca bir süredir maden arama faaliyetleri yürütüldüğü bilinmekte olup, bu yöndeki haberler basında da yer bulmaktadır. Söz konusu firmaların maden arama çalışmaları, bölgedeki içme suyu havzalarını, tarım arazilerini, endemik flora ve fauna türleri ile doğal yaşam alanlarını tehdit ettiği gibi deprem bölgesinde bulunan Erzincan ilinin olası bir depremde toprağa karışacak olan siyanürün geniş bir bölgede geri dönüşü olmayan tahribata yol açmasına sebep olabilecektir” ifadelerini kullandı.
Şaroğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
Halihazırda Erzincan ilinde maden arama faaliyetinde bulunan firmalar hangileridir? Bunlar hangi proje kapsamında, hangi ilçe ve köylerde kaç hektarlık alan üzerinde faaliyet yürütmektedirler?
Söz konusu firmaların bu süreçte çevreye verdikleri zararın bilançosu nedir? Proje aşamalarında Çevresel Etki Değerlendirme raporları değerlendirilmiş midir ve bu süreçte yöre halkını bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilmiş midir?
Söz konusu firmaların faaliyetlerinden dolayı bölgede siyanür kaçağı olduğu iddiaları doğru mudur? Bu konuda gerekli denetimler yapılmakta mıdır?
Erzincan ilinin deprem bölgesinde bulunması ve olası bir depremde geniş bir bölgenin siyanürden kaynaklı tehdit altında olacağı gerçeği dikkate alınmakta mıdır ve bu konuda uzmanlarca bir çalışma gerçekleştirilmiş midir?