• BIST 9298.65
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • Tunceli 11 °C

Mobil Koyun Banyoluğu 15 İl'e törenle dağıtıldı

Mobil Koyun Banyoluğu 15 İl'e törenle dağıtıldı
Küçükbaş hayvanları parazitlere karşı dezenfekte etmek amacıyla üretimi gerçekleştirilen DAP Mobil Koyun Banyoluğu, düzenlenen törenle 15 ilin Damızlık Koyun-Keçi Birliklerine teslim edildi.

 DAP İdaresi Başkanı Demir, “Çiftçilerimizin hayatını kolaylaştıran bu projenin kullanımının yaygınlaşmasını istiyoruz” dedi.

Proje fikri tamamen DAP İdaresi’ne ait olan ve Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi iş birliği içerisinde üretimi Van’da gerçekleşen DAP Mobil Koyun Banloğunun dağıtımıyla ilgili düzenlenen tören Van'daki Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde açılan 8. Doğu Anadolu Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı'nda yapıldı.

Törene,  DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Van 100. Yıl Üniversitesi DAP Çiftçi Eğitim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Suphi Deniz, DAP İdaresi’ne bağlı illerin Damızlık Koyun-Keçi Birlikleri Başkanları ile Ziraat Meslek Lisesi öğrencileri ve çiftçiler katıldı.

Törende konuşan DAP İdaresi Bakanı Adnan Demir, temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan bölgede hayatı kolaylaştırmak ve üretimde verimliliği artırmak için görev alanında bulunan 15 ile hizmet götürmeye çalıştıklarını söyledi. İdarenin faaliyetlerini, tarımsal gelişme, sanayi, kentsel ve kırsal altyapı, eğitim-kültür, turizm ve sosyal sektörlerin geliştirilmesine yönelik yatırım ve etkinlikler olarak sıralayan Demir, bu kapsamda, 543 milyon TL ödenek ile bölgeye yönelik bin 330 projeyi desteklediklerini belirtti. Başkan Demir, “Tarım sektörlerinde 387 milyon TL, ekonomi ve sanayi sektörlerinde 46 milyon TL, beşeri ve sosyal sektörlerde 61 milyon TL ödenek kullandırarak bölgenin kalkınmasına önemli katkılar sağlanmıştır” dedi.

Hayvancılığın yüzde 26’lık pay ile istihdam açısından Türkiye’de önemli bir yeri olduğunu ifade eden Demir, idare olarak, özellikle hayvanların hijyenik su ihtiyacının karşılanmasında yaptıkları çalışmalardan söz etti. Başkan Demir, şunları söyledi:

“Hayvancılığın yoğun bir şekilde yapıldığı bölgemizde, hayvanların en önemli ihtiyaçlarından bir tanesi de hijyenik su ihtiyacının karşılanmasıdır. Bu amaçla son üç yılda yaklaşık beton ve sac olmak üzere toplam 27 bin adet sıvat bölgemizdeki çiftçilerimize dağıtılmıştır. Meraya dayalı hayvancılık yapılan alanlarda hayvanlarımızın su ihtiyacını karşılamak üzere, 2018 yılında desteklediğimiz projelerle beraber bölgede toplam 195 adet Hayvan İçme Suyu (HİS) Göleti yaptık. Yine hayvancılıkla ilgili olmak üzere; çiftçilerimizin mesleki becerilerini artırmak için konaklamalı eğitim imkanı sunan Van, Erzurum ve Elazığ’da olmak üzere; her biri ortalama 30 yatak kapasiteli 3 adet Çiftçi Eğitim Merkezi kuruldu” dedi.

Küçükbaş hayvanların parazitlere karşı korunması için yılda iki kez ilaçlanan suda banyo yapılması gerektiğini ifade eden Demir, şunları söyledi:

“Bu ilaçlama yapılmadığı zaman kene ve değişik parazitler hayvanların derilerine yapışarak kanlarını emmekte ve hayvanlarda verimin düşmesine neden olmaktadır. Çiftçilerimiz, koyunlarını temizlemek için dere ve göletlere götürmekte ve yeterince temizleme işlemi gerçekleşememektedir. Bu kapsamda çiftçilerimiz için zorlu bir süreç olan dezenfekte çalışmalarının daha kolay ve verimli olması için bu projeyi geliştirdik. Çiftçilerimiz, geleneksel yöntemlerle bir günde 10 kişi ile gerçekleştirdiği koyunları dezenfekte işlemini Mobil Koyun Banyoluğu marifetiyle çok kısa bir sürede gerçekleştirebilecek ve binlerce koyunu dezenfekte edebileceklerdir. Mobil Koyun Banyoluğu; yüzme uzunluğu 9 metre, genişliği 240 cm, derinliği 1.30 metre olan ve içi ilaçlı suyla doldurulan havuzdan oluşmaktadır. Hayvanların banyoluğa giriş ve çıkışları rampalarla sağlanmakta ve koyunların toplanacağı bölmeler bulunmaktadır. Rampalar dâhil banyoluğun etrafı korkuluklarla desteklenmiştir. Banyo sonrasında hayvanlar parazitten temizlendikleri gibi, kısmen yapağıları da pislikten arınmış ve ekonomiye kazandırılmış olacaktır.”

Van’ın tarım ve hayvancılık şehri olduğunun altını çizen Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, ‘Bununla ilgili ne yapılsa azdır’ dedi. Emeği geçenlere teşekkür eden Yalçın, şunları söyledi:

“Geçen yıl DAP Başkanımız koyun banyoluğundan bahsetti ve telefonundan gösterdi. Hoşumuza gitti. Tamamen kendi projesi olduğunu biliyorum. Ekibiyle beraber hakikaten bizzat kafa yorarak bu hale getirdiler. Sonra canlı hayvan yetiştiricileri birlik başkanları ve muhtarlarla görüştük. Çok önemli bir ihtiyaç bir malzeme olduğunu söylediler. O halde el birliğiyle yapalım dedik. DAP İdaresi’nin özel gayretleri ve bizimde katkılarımızla projeyi bu şekilde tamamlamış olduk. Geçen yıl 100 Yıl Üniversitesi’nde uygulamasını gerçekleştirdik.”

Konuşmaların ardından 15 adet Mobil Koyun Banyoluğu Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Sivas, Tunceli ve Van illerinin Damızlık Koyun-Keçi Birlikleri temsilcilerine kullanım kılavuzuyla birlikte teslim edildi. Ayrıca, "Mobil Koyun Banyolukları"nda dezenfekte işleminin nasıl yapılması gerektiğini gösteren örnek bir uygulama da gerçekleştirildi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim