Dersim kökenli araştırmacı - Yazar, Şair Vecihi Timuroğlu'nun kütüphanesi, arşivi, aldığı ödüller ve plaketler Munzur dergisine bağışlandı. Yaklaşık on bin kitap, dergi, fotoğraf, başlayıp da bitiremediği çalışmaları, kendisine yazılan mektuplar, Munzur dergisi tarafından alınarak Tasnifi yapıldıktan sonra dergi bünyesinde "Vecihi Timuroğlu Arşivi" oluşturularak araştırmacılara ve ilgi duyanlara açılacak.
Vecihi Timuroğlu’nun arşivinin açılması ile ilgili açıklama yapan Munzur (Dersim Etnografya Dergisi) Sahibi Araştırmacı-Yazar Mesut Özcan,
“Vecihi Timuroğlu’nun arşivinin, kütüphanesinin Munzur dergisine bağışlanması, elbette anlamlıdır. Daha da anlamlı olan, yine bu arşivin ve kütüphanenin Munzur dergisi tarafından Dersim’e getirilmesi ve burada herkese açık tutmasıdır.
Munzur dergisi, böylelikle hem yapıtlarıyla, hem de anılarıyla ve binlerce kitabıyla Vecihi Timuroğlu’nu 1902’de ayrıldığı Dersim’e yeniden kavuşturmuştur. Başka deyişle Munzuroğulları’ndan, kutsal Munzur suyunun çıktığı gözelerin yanı başındaki Ziyaret köyünden yüzyıldan fazla bir zaman önce ayrılan Vecihi Timuroğlu, yine adını bu kutsal sudan alan Munzur dergisinin çabalarıyla Dersim’de, Munzuroğulları’yla, Munzur suyu ile yeniden buluşmuş olmaktadır.”dedi.
Timuroğlu’nun bu arşivinin Dersime büyük anlam ve değer kattığını ifade eden Yazar Mesut Özcan, “Sadece Vecihi Timuroğlu’nun değil, “faşizme verdiği iki evladı”nın anıları da böylelikle Dersim’le buluşmuş oluyor. Simin Timuroğlu ve Kürşat Timuroğlu’nun saklanan ve korunan notları, resimleri, şiirleri de artık Dersim’de Munzur dergisinin oluşturduğu bu kütüphanede yer alıyor.
Munzur dergisi, elbette daha başka Dersimli sanatçıların, yazarların, araştırmacıların, düşün adamlarının arşivlerini de taşıyacak Dersim’e… Vecihi Timuroğlu arşivinin Dersim’e taşınması, bir başlangıç sayılmalıdır. Çalışmalarımız devam etmektedir ve amacımızdan biri de sahipleri bu dünyadan göçmeden de arşiv ve kütüphanelerinin Dersim’e taşınmasını sağlamaktır.”diye konuştu.
Munzur Dergisi bünyesinde yer alacak olan arşivin herkese açık olacağını dile getiren Özcan,
“Hem Vecihi Timuroğlu arşivi, hem de gelecek başka arşivler tasniflendikten sonra her kese açık tutulacaktır. Arşivin bağışlanmasını ve Dersim’e taşınması konusunda verdiği karardan dolayı Vecihi Timuroğlu’nun eşi Aysel Çakır Timuroğlu’na özellikle teşekkür etmem gerekiyor. Bu davranış, en az arşiv kadar önemli ve kıymetlidir. Çünkü onun bu davranışı olmasaydı, bu arşivi Dersim’e getiremezdik.Bin bir türlü emekle oluşturulan bu kütüphane ve arşivin içeriğinin farkında bile olamazdık. Bu, büyük ve kutsal bir davranıştır.”dedi.