• BIST 9577.46
  • Altın 2820.34
  • Dolar 34.0022
  • Euro 37.839
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 22 °C
  • Tunceli 24 °C

MUNZUR DOĞA MİLLİ PARKINDA

Fikri TAŞ


  Tatillerini, burada memleketlerinde geçirmek için gelmişler. Tanıdık yüzlerdi. Gazete yerimize de uğramışlardı. Üzgünlerdi. Merak ettim. Anlattılar.’MUNZUR, Vadisinde, gezmeye, piknik yapmaya gittik. Gördüklerimiz bizi üzdü. Piknik yapılacak alanlar, nehrin kıyı şeridi, tamamen işgal edilmiş. Piknik yapmaya, Munzur u seyretmeye kapatılmış. Piknik yapacak yer bulamadık. Kıyı sahili, kamuya, hazineye ait olduğu halde, tel örgüyle çevirmişler, paralı alanlar yapmışlar. Kendi çıkarları için kullanmaktadırlar. Çalıştırdıkları yerlerde tuvaletler genellikle yokmuş. Olsun veya olmasın atıklar, doğrudan MUNZUR A akıtılmaktadır.
     Sahil şeridinde piknik yapanların, bir kısmı, genellikle çoğunluğu, atıklarını toplamadan, kıyı şeridine dağılmış bir şekilde bırakıp gidiyorlar. Bunu görüp üzülen telefonu ile üzücü görüntüleri çeken duyarlı bir doğasever, üzücü görüntüleri getirip bana izletti. Gün boyu piknik yaptıkları, çevreyi kirlettikleri, septikleri atıklarla, bırakıp gitmişler. Bende ‘Bu kadarı da olmaz. ’tepkisiyle üzüldüm. Bir insan bunu nasıl yapar. Bu doğa hepimizin. Kirletmeye hakkımız yok.
     Ne yazık ki  doğanın önemini bilmeyenler,Milli Park olarak unvanlı, kutsal MUNZURUMUZU, kirlenmektedirler.
   Bir başka misafirimiz, Ovacık Gözelerini görmeye gitmiş, misafirim anlattı.’ Ovacığa, Gözelere, bu gidişimizde şimdiye kadar uzaktan bile görmediklerimizi, yakından, gördük. Gözlerimize inanamadık. Yolun kenarına park etmiş araçtan inenler, yolun kenarında, durmadan resim çekiyorlardı. Bizde yanaştık. Bir baktık.Dağ keçisi, yolun kenarında.Arabadan inenler, ona yiyecek uzatıyorlar. Oda alıp yiyor. Gözlerimize inanamadık. Bizde indik, Dağ keçisini yakından seyrettik.Bul bol resim çekip,kameraya aldık. Yavruları, yukarıdaki tepedeymiş. Gösterdiler. Baktık. Ordaydılar. Dolaşıyorlardı. Karnını doyurunca, çıkıp gitti. Doğamızın rengi zenginlikleriydi. Tek korkumuz, endişemiz, doğayı sevmeyen, doğa düşmanı kişiler tarafından katledilmemeleridir. Umarız. Buna izin vermezler.’Diyerek gördüklerini, çektikleri görüntüleri, bizimle paylaşarak dile getirdiler.
    Aynı doğasever misafirler. Gittikleri Ovacık ünlü gözelerimizin bu günkü halini, yapılan düzenlemeyi çok beğenmişler.’ Her taraf pırıl pırıl, temiz. Gözeleri boğan gölgeleyen çevresinde herhangi bir yoğunluk yok. Araçlar uzak bir mesafede bırakılmaktadırlar. Bir zamanlar gözelerin çevresindeki lokantalar, kahvehaneler, daha aşağılara, uzaklara taşınmış. Tam bir kutsal ziyaret mekânı olmuş.’Dediler
   GÖZELERİN bu günkü hale gelmesinin mimarı, Yaptıranı Rahmetli O günlerin Sanayi Ticaret Odası Başkanı Yusuf CENGİZDİ. Projenin hayata geçmesinde büyük payı vardı. Proje komu oyuna yansıyınca, çokça tartışmalar yaşanmıştı. Projenin, hayata geçmesine, karşı çıkanlar çoktu. .Yoğun tartışmalar yaşandı. Rahmetli Yusuf CENGİZ gazete yerime gelerek, benimle projeyi ayrıntılı bir şekilde paylaşmıştı. Amaçlarının, Kutsal mekânı temiz, herkesin, rahat edebileceği, kutsallığına yakışır, bir mekâna kavuşturmaktı. Bana anlattıklarını, köşemde dile getirmeden, tedavi için gittiği DİYARBAKIRDA, onu kaybetmiştik.70 lerden gelen yakın bir dostluğumuz, arkadaşlığımız vardı. Kaybı, bizim gibi bütün Tunceli Halkını üzmüştü.
   MUNZUR Milli Parkımız, her iki vadimiz, bizim Tuncelilerin, milli değerleridir. Kutsallarıdır.
   Bu ortak, değerlerimize, sahip çıkmak, korumak, hepimizin ortak milli görevi olmalıdır.
   

Bu yazı toplam 1237 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim