Maliyeti 8 ile 10 milyon lira olarak tahmin edilen arıtma tesisine Ovacık Belediyesi’nin bütçesi yetmezken 36 kurum sorunun çözümü için komisyon oluşturdu.
Ovacık ilçesinde arıtma tesisi olmadığı için kanalizasyon atıkları Munzur Nehri’nin sularına karışırken, sivil toplum örgütleri ve yurttaşların çağrısı üzerine Ovacık Belediyesi harekete geçti.
MA’nın haberine göre, ortalama maliyeti 8 ile 10 milyon olarak tahmin edilen arıtma tesisinin yapılması için Ovacık Belediyesi’nin bütçesi yetersiz kalırken, belediye öncülüğünde Dersim’deki siyasi partiler, sivil toplum örgütü, ilçe belediyelerinin de içinde bulunduğu 36 kurum bir araya geldi. Kurum temsilcileri, Ovacık ilçesindeki arıtma tesisi sorununun çözümü için bir komisyon oluşturdu.
Komisyon, öncelikle Munzur Vadisi Milli Parkı’nın önemini anlatan ve arıtma tesisinin olmayışının nehre verdiği zararları rapor haline getirecek. Rapor, Ankara’da tüm siyasi partiler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Avrupa Konseyi’ne sunulacak. Komisyon yapacağı görüşmelerde, Munzur’un önemini anlatarak, mali destek talep edecek.
MUNZUR SUYU DERSİM İÇİN KUTSAL VE DÜNYA MİRASI
Arıtma tesisin yapılması için kolları sıvayan Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Munzur’da arıtma tesisin olmamasının içler acısı olduğunu belirterek, “Bizim için kutsal ve dünya mirası olan Munzur suyu için mutlaka bir an önce arıtma tesisin yapılması gerekir” dedi.
TESİSİN YAPILMASI KAÇINILMAZ HALE GELDİ
Arıtma tesisin maliyetinin yüksek olduğu için belediye bütçesinin karşılayamadığını ifade eden Sarıgül, “Bazı projeler hayati öneme sahiptir. Ne pahasına olursa olsun yapılmak zorundadır. Biz de özelde Ovacık ilçesi genelde ise tüm ilçelerin arıtma tesislerin yapılması için toplantılar yaptık. Ovacık ilçesinde arıtma tesisi artık kaçınılmaz bir hale gelmiştir. İnsanlık mirası olan Munzur’un korunması için projenin desteklenmesini istiyoruz” diye konuştu.
‘BELEDİYE BÜTÇESİ KARŞILAYAMIYOR’
Sarıgül, projenin maliyetini önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını belirterek, “Ortalama 8 ile 10 milyon arası olduğunu düşünüyoruz. Bu projenin bütçesi en iyi ihtimalle yüzde 50 belediye yük olarak kalacaktır. Buda bütün yıllık geliri 3 milyon olan Ovacık ilçe belediyesi için en az 50 yıllık bir borçlanma demek. O nedenle mutlaka dışardan desteklenmesi gereken bir proje” şeklinde konuştu. Arıtma tesisi için bütün kanalları zorlayacaklarını yineleyen Sarıgül, şunları söyledi: “Arıtma tesislerin yapılmaması halinde geri dönüşü olmayan tahribatlar yaşanacaktır. Doğamızı ve suyumuzu korumak geleceğe taşımak için birlik olup destek bulmamız kaçınılmazdır.”