• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 0 °C
  • Tunceli 6 °C

Munzur Üniversite Heyeti "Erdebilliler" etkinliğine katıldı

Munzur Üniversite Heyeti "Erdebilliler" etkinliğine katıldı
Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek başkanlığındaki heyet Ankara’da yapılan “Erdebilliler” adlı ansiklopedik yayının uluslararası gala programına katıldı.

Alevilik Araştırmaları Dergisi tarafından organize edilen programa İran, Azerbaycan ve Arnavutluk gibi ülkelerden temsilciler katılırken yurt içinden de 60 ilden misafir  katılım sağladı. Alevilik Araştırmaları Dergisi tarafından beş cilt halinde neşredilen, ayrıca Erdebil-Safevi Dergâhı ile Afyonkarahisar, Eskişehir, Kütahya ve Manisa illerine bağlı yerleşim birimlerinde yerleşik “Erdebil süreklileri” arasındaki inançsal-tarihsel bağlantıları sözlü ve yazılı kaynaklar bağlamında ortaya koyan “Erdebilliler” adlı ansiklopedik yayın vesilesiyle gerçekleştirilen tören adeta Alevi inancına bağlı dede ve ocakların buluşmasına dönüştü.erdebilliler-etkinligi-(2).jpg

 “Horasan’dan Anadolu’ya, Anadolu’dan Balkanlar’a Erenler-Ocaklar-Dervişler Buluşması” adıyla düzenlenen programda, Rektör Prof. Dr. Ubeyde İpek de bir konuşma yaptı. Rektör İpek konuşmasında Erdebil-Safevi Dergahı’nın Anadolu’daki Alevi topluluklar için de en önemli ve öncelikli tarihsel inanç merkezlerinden biri olduğunu ifade etti. Alevi inancını ayakta tutan tarihsel kurumların başında ocaklar ve dedelik kurumunun geldiğini belirten İpek konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Anadolu’da Alevi inancının temel tarihsel kurumları inanç-dede ocakları ve süreklerdir. Alevi inancı Anadolu coğrafyasında temellenirken, bu coğrafyayı etkileyen ana inanç merkezlerinden biri de Erdebil-Safevi Dergâhı’dır. 13. yüzyılda Şah Safiyüddin tarafından kurulan Erdebil-Safevi Dergâhı özellikle 15. yüzyıldan itibaren Anadolu’ya yerleşmiş Alevi inancındaki topluluklar üzerinde etkili olmaya başlamıştır. Erdebil-Safevi Dergâhı’nın Anadolu’daki Alevi kitleler ile ilişkisi Şah Cüneyd, Şah Haydar ve özellikle Şah İsmail zamanında en üst düzeye çıkmıştır. Erdebil-Safevi Dergâhı’na bağlı halifeler, 16. yüzyılda Anadolu’da dergâh adına düşünsel-inançsal faaliyetler gerçekleştirmiştir.”dedi.

İpek, “Erdebilliler süreği üzerine gerçekleştirilen ve Munzur Üniversitesi olarak hem bilimsel hem de akademik boyutta destek ve katkı sunduğumuz bu çalışma, Erdebil-Safevi Dergâhı ile Anadolu Alevileri arasındaki inançsal-tarihsel ilişkiyi bilimsel çerçevede ortaya koyarak son derece önemli bir akademik misyonu yerine getirmektedir. Elde edilen bilimsel bulgular ışığında, Erdebil-Safevi Dergâhı’nın Anadolu’ya yerleşmiş Alevi inanç-dede ocakları ve sürekleri üzerindeki inançsal ve tarihsel etkileri nesnel bir yaklaşımla açıklanmaktadır. Diğer taraftan Erdebilliler gibi bünyesinde son derece önemli ve orijinal bir inançsal evreni barındıran bir süreğin yüzlerce yıllık birikimle oluşmuş inanç ve kültür değerleri kayıt altına alınarak arşivlenmektedir”diye konuştu.

Prof. Dr. Ubeyde İpek konuşmasının son bölümünde buna benzer ciddi çalışmaların artarak devam etmesini temenni ettikten sonra, Munzur Üniversitesi olarak ana misyonlarından birinin Alevi-Bektaşi inancının bilimsel-akademik boyuta araştırılarak ortaya konulması olduğunu aktardı. Alevi inanç-dede ocakları üzerine yapılmakta ve yapılacak olan çalışmaları son derece önemsediklerini ve öncelediklerini ifade eden İpek, uygulamaya koyacakları projelerle öncelikle Tunceli merkezli Sarı Saltık, Ağuiçen, Derviş Cemal, Baba Mansur, Kureyşan ve Üryan Hızır ocaklarının tarihsel-inançsal profillerinin detaylı olarak araştırılacağını ve kayıt altına alınarak arşivleneceğini belirtti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim