Munzur Üniversitesi, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin desteği ve Erzurum Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde bu yıl ikincisi düzenlenen, Munzur Üniversitesin de paydaşı olduğu Doğu Anadolu Kariyer Fuarı’na (DAKAF’20) açmış olduğu stantlarla katılım sağladı.
“Yetenek Her Yerde” sloganıyla önemli insan kaynakları etkinliği olma özelliğine sahip Doğu Anadolu Kariyer Fuarı’na; Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, Sağlık Eski Bakanı Recep Akdağ, bölge üniversitelerinin Rektörleri ve temsilcileri, mülki, idari, askeri ve yargı erkânı, iş dünyasının önemli isimleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezinde gerçekleşen fuara, Munzur Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nuran Cıkcıkoğlu Yıldırım, Kariyer Planlama, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Serkan Gündoğdu, Nadir Toprak Elementleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Okay Çimen, Dr. Öğr. Üyesi Yakup Say, Arş. Gör. Dr. Naim Aslan, Öğr. Gör. Selçuk Nergis, Arş. Gör. Ceren Cevahir, Şube Müdürü Bülent Yalçın, Bilg. İşlt. Murat Bal ve 100 öğrenci katıldı. Öğrencilerin iş ve staj bulma süreçleri ile istihdamlarına yönelik girişimlerde bulunulan fuarda 450 stant ile 150’den fazla proje sunuldu. Ayrıca panel, sempozyum, konferans, eğitim programları, atölye çalışmaları ve bilgilendirme toplantıları yapıldı. Türkiye’nin değişik sektörlerde hizmet veren önemli kuruluşların yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarının da yer aldığı fuar sayesinde, öğrenciler ile akademisyenler, sektörün öncü isimleriyle bir araya geldi.
İki gün boyunca yaklaşık 40 bin öğrencinin ziyaret ettiği fuarda Üniversitemizin stantları büyük ilgi gördü. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, Sağlık Eski Bakanı Recep Akdağ, bölge üniversitelerinin Rektörleri Munzur Üniversitesi standını ziyaret etti. Üniversite ve devam eden projeler hakkında bilgiler aktarıldı. Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri ve öğrencileri tarafından tasarlanan elektrikli araç “HIZIR” fuara damgasını vurdu ve en çok ziyaretçi alan stantlardan oldu. Bunun yanı sıra Nadir Toprak Elementleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Okay Çimen’in sunumuyla gerçekleşen panele, dikkat çekici konusu ve Türkiye’de bir ilk olması bakımından birçok katılımcı konuk oldu.
Sunmuş olduğu panelde Dr. Öğretim Üyesi Okay Çimen genel olarak Nadir Toprak Elementleri’nin ileri teknoloji için stratejik hammadde oluşu, Çin’in halen devam eden tekeli, bunun karşısında dünya genelinde alınan önlemler ve ülkemizdeki son durumdan bahsetti. Güncel bir gelişme olarak geçtiğimiz yıl Haziran ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği (AB) - Türkiye mali işbirliği ile yürütülen “Rekabetçilik ve Yenilik Sektör Operasyonel Programı - CISOP” programına Munzur Üniversitesi ve Fırat Kalkınma Ajansı ortaklığı ile sunulan ve yaklaşık 4.350.000 Avro bütçeye sahip “Development of Laboratory Infrastructure Facilities of Munzur University Rare Earth Elements Application and Research Center (MUNTEAM)” başlıklı proje öneri Bakanlık tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda ulusal çapta stratejik önemi nedeniyle “doğrudan müzakere” kapsamına alındığı müjdesini katılımcılar ile paylaştı. Doğrudan müzakere ile söz konusu proje önerisi hayata geçirilebilmesi ve stratejik önemi nedeniyle Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürlüğü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, TUBITAK, Eti Maden, NATEN gibi Nadir Toprak Elementleri ile alakalı ulusal çapta görev alanları bulunan kurumlarımızın da dahiliyeti ile ülke düzeyinde sahiplenilmesinin ve uygulanmasının amaçlandığını iletti. Yürütülecek müzakereler sonucunda Munzur Üniversitesinde geliştirilecek ve ülke genelinde tüm kurumların faydalanabileceği altyapı olanakları ile ulusal çapta çıktıların elde edilmesi ve Üniversitenin bu konuda ulusal bir misyon yüklenmesi hedefleniyor.