Açıklamada, Munzur Vadisi Milli Parkı’nda inceleme yapılıp bilimsel rapor hazırlanması için akademisyenlere çağrıda bulunuldu.
Katılımcılar adına basın metnini Dersim Belediye Eşbaşkanı Nurhayat Altun okudu. Altun, Munzur Vadisi içerisinde yer alan endemik türlere dikkat çekerek, ''227’si Türkiye’ye endemik olan, toplam 1518 bitki türü mevcuttur. Munzur alası, çengel boynuzlu keçisi, bezuvar dağ keçisi, ur kekliği gibi çeşitli endemik fauna türlerini içeren Munzur Vadisi’nde yapımı kararlaştırılan toplam 4 baraj ve 5 HES projesi bulunmaktadır.'' dedi.
Eşbaşkan Altun, baraj projelerinin hayata geçirilmesiyle Ovacık ilçesi ile bazı köylerin su altında kalacağını dile getirdi. Altun, baraj projelerinin Danıştay kararları hiçe sayılarak onaylandığını belirterek onaylanma sürecini şöyle anlattı:
''Projelerle birlikte Tunceli-Ovacık ilçe merkezi yolu tamamen kapanacak ve Munzur Vadisi Milli Park alanı sular altında kalacaktır. Ayrıca Ovacık ilçe merkezinin aşağıda kalan mahalleleri ve yakın köyleri de sular altında kalacaktır.
Anılan baraj projelerinin en büyüğü olan Konaktepe Barajı ve Konaktepe HES 1 ve 2’nin yapımını gerçekleştirecek olan Konaktepe üretim A.Ş’ye EPDK tarafından verilen elektrik üretim lisansına karşı Danıştay 13. Dairesine açılan dava sonucunda lisans için gerekli koşulların yerine getirilmediği gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir. Yürütmenin durdurulmasına ilişkin karara karşı yapılan itiraz üzerine Danıştay idari dava daireleri kurulu elektrik üretim lisansının verilebilmesi için ÇED raporunun da aranması gerektiği hususunu belirtmiştir.
2003 yılında enerji üretimine alınan Mercan HES’e Çevre ve Orman Bakanlığı 10 ayrı üniversite tarafından hazırlanmış 9 ayrı rapora dayanmış üstün kamu yararı kararı alarak izin vermiştir. İzin kararı dayanak yapılarak Munzur Vadisi Milli Parkı uzun devreli gelişme işlenmiş ve anılan plan Orman ve Su İşleri Bakanlığınca onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Danıştay kararları hiçe sayılarak Munzur suyu üzerinde yapılması planlanan Konaktepe Barajı ve Konaktepe HES 1 ve 2 projesinin alt ölçekli imar projesi bakanlık tarafından onaylanmıştır. Bu planların dayanağı olan Munzur Vadisi uzun vadeli gelişme planının dayanağı üstün kamu yararı bilimsellikten uzak, milli park alanı üzerinde oluşturulan 10 ayrı üniversitenin 9 ayrı raporuna dayandırılmaktadır''
''Bilimsel rapor oluşturulsun''
Akademisyenlerden oluşan bir birliğin Munzur Vadisi üzerinde inceleme yapması ve bilimsel bir rapor oluşturulması gerektiğini belirten Altun,
''Munzur Vadisi gibi dünya ölçeğinde korunması ve dünya kültür mirası listesinde olması gereken bir coğrafyanın baraj ve HES talanına karşı Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği bünyesinde, akademisyenlerden oluşan bir birliğin Munzur Vadisi Milli Parkı’nda yerinde inceleme yapması ve bilimsel çerçevede bir rapor hazırlaması için Dersim’e davet ediyoruz.
Bu çerçevede düzenlenecek rapora katkı sağlamak amacıyla konuyla ilgili akademisyenlere çağrıda bulunulması ve gerek ulusal gerekse de uluslar arası düzeyde kamuoyu oluşturması için KESK genel merkezinin de bu çalışmada yer almasını talep ediyoruz.'' diye konuştu.