Karar ile ilgili konuşan Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Avukat Barış Yıldırım, kararın sevindirici olduğunu söyledi.
Karar ile ilgili Valilikten yapılan açıklamada, vatandaşların ateşli piknik yapmasının ve anız yakmasının, kuru ot ile çalılık miktarlarının fazla olduğu bugünlerde orman yangınlarında artışa neden olduğu belirtildi. Kentte vatandaşlar tarafından yoğun şekilde piknik amaçlı kullanılan Munzur ve Pülümür Vadisi'nin yangın riski altında olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Yangın riskinin ortadan kaldırılması için İçişleri Bakanlığının 27.07.2020 tarih ve 12254 sayılı genelgesi gereği toplanan İl Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonunun aldığı kararlar doğrultusunda, tesis ve tescilli günübirlik kullanım alanları Örenönü, Tabiat Parkı, Munzur Vadisi içindeki Anafatma ve Halbori Gözeleri tesisleri dışında, ateşli piknik yapılması, il genelinde anız ve bahçe atıklarının yakılması yasaklanmıştır. Yine izin verilen tesis ve günübirlik kullanım alanlarında ise 31 Ekim'e kadar saat 20.00'den sonra ateşli pikniğe müsaade edilmeyecek."
Açıklamada, alınan kararların ilgili birimler tarafından sıklıkla denetleneceği aktarıldı.
Dersim’de baraj ve çevre sorunları ile ilgili hukuki anlamda yoğun çaba sarf eden Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Avukat Barış Yıldırım, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesi uyarınca Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alması gereken Munzur’un ekolojik kriterlerinin korunması gerektiğini söyledi.
Yıldırım, “Bu vadilerde koruma altında olan türler bulunuyor, bu türlerin habitat alanlarına çok kontrolsüz bir şekilde insan baskısı vardı. Bu yaşam alanlarında ciddi şekilde ateşler yakılıyordu, yaban hayatı ortamın Munzur suyundan istifade edilmesi engelleniyordu. İkincisi ise Pülümür vadisinde benzer durumalar söz konusuydu. Biz Pülümür vadisinin milli park ilan edilmesi için Pülümür belediyesi ile bakanlığa girişimde bulunmuştuk. Bu havzada da benzer durum vardı. Bu iki vadide yüksek miktarda ateşli piknikler yapılıyordu, bu durum hem yaban hayatına hem de çevrenin kirlenmesine sebep veriyordu. Zira yapılan piknikler sonucu ortaya çıkan artıklar piknik yapılan sahada bırakılıyordu bu da vatandaşlar arasında rahatsız yaratıyordu. Bu doğrultuda resmi makamların gerekli tedbirleri alması için biz geçen hafta Munzur Aksın Meclisi olarak bir çağrıda bulunmuştuk. Bu doğrultuda gerekli iş ve işlemlerin icra edilmiş olması biz bakımından son derece sevindirici. Şunu belirtmek gerekir ki coğrafyamız Türkiye’nin hatta dünyanın nadir coğrafyalarından bir tanesi, bu bakımından Munzur vadisi havzasının dünya kültür mirası listesinde yer alması gerekiyor. Yer alabilmesi için de bu sahaların özellikle özelliklerinin korunması gerekiyor. İnsan etkileşiminin bundan böyle de sınırlandırılmasının çağrısını biz buradan yapıyoruz”dedi.