Dersim’de Munzur Gözeleri başta olmak üzere tüm kıyı kesminde ticarileşme son dönem büyük artış gösterdi. Dersim merkezden Ovacık’a kadar onlarca işletme, kıyıları taşlarla doldurarak plaj haline getirdi.
Kurumların açıklamalarına, toplumun tepki göstermesine karşın turizmi amaçlayan bu işletmeler, Munzur havzasında maden sahaları ve barajlardan sonra en çok zarar veren etkenlerden. Nedeni ise, Munzur’da yaşayan canlıların yaşamlarını engelleyişi ve ekolojik sisteme uygun olmaması.
Suyun debisine ve yüksekliğine de olumsuz etki etmesi kaçınılmaz olan bu çalışmalar, ekolojistler tarafından da tepki çekmekte.
ÇEVRE KANUNU
Çevre Kanunu’nun 9. Maddesi’nde ‘ Sulak alanların doğal yapılarının ve ekolojik dengelerinin korunması esastır. Sulak alanların doldurulması ve kurutulması yolu ile arazi kazanılamaz. Bu hükme aykırı olarak arazi kazanılması halinde söz konusu alan faaliyet sahibince eski haline getirilir. Sulak alanların korunması ve yönetimine ilişkin usûl ve esaslar ilgili kurum ve kuruluşların görüşü alınarak Tarım ve Orman Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir” ifadeleri yer alıyor.