Hem kendi hastaları hem de nakil bekleyen diğer hastalara umut olmak için Dersimli hasta yakınları 25-26 Mayıs 2015 tarihlerinde Kızılay ve Dersim Belediyesinin katkılarıyla Dersim Belediyesi giriş katında Kan ve Kök Hücre bağışı için kampanya başlatacak.
Dersim halkına Kan ve Kök Hücre bağışı kampanyasına destek olmaya çağıran hasta yakınları yazılı bir açıklama gerçekleştirdi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bizler Dersimli hasta yakınları olarak 25-26 Mayıs 2015 tarihlerinde Kızılay ile ortaklaşa Dersim Belediyesinin katkılarıyla Dersim Belediyesi giriş katında Kan ve Kök Hücre bağışı için kampanya başlatıyoruz. Hem kendi hastamız hem de nakil bekleyen diğer hastalar için bir umut olmak için çıktığımızı bu yolda duyarlı Dersim halkının desteğini bekliyoruz.”
GÖNÜLLÜ VERİCİ OLARAK BİR HAYAT DA BİZ KURTARABİLİRİZ.
Bilgi ve araştırmalarımızdan elde ettiğimiz sonuçlara göre Türkiye de her yıl yaklaşık 2.400.000 ünite kana ihtiyaç duyuluyor. Bu ihtiyacın % 80 'i Kızılay , % 18 'i hasta yakınlarının çabalarıyla karşılanıyor.
Toplumun kök hücre bağışı ve nakli konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, konu hakkında resmi kurumların her bakımdan ihmali ve hatta yakın zamana kadar gönüllü vericilerin kan örneklerinin testlerinin dahi yapılamaması nedeniyle hastaların yaşamlarının son bulduğunu üzülerek görüyoruz.
Sayısal olarak Türkiye’de yılda ortalama 3 bin nakil yapılması gerekirken 1500 nakil yapılabiliyor. Ve nakil yapılamayan yaklaşık 2 bin hasta hayatını kaybedebiliyor.
KÖK HÜCRE NEDİR
Kök Hücre Kendini yenileme ve belli hücrelere dönüşebilme yeteneğine sahip hücrelerdir. Vücudumuzdaki hücrelerin büyük kısmı farklılaşmıştır ve kendilerini yenileme yetenekleri çok zayıftır. Fakat kök hücreler farklılaşmamış, gerekli olduğunda diğer hücrelere dönüşebilme yeteneğine sahiptirler . Uyarı gelmediği takdirde yıllarca farklılaşmadan kalabilir.
KİMLER KöK HÜCRE BAĞIŞÇISI OLABİLİR
18-50 yaş arası olup sağlıklı olan her birey kök hücre bağışçısı olabilir. Sağlıklı bireylerin yaptıkları bağışlar ile gerçekleştirilen hakilerin başarı şansı yüksektir.
KÖK HÜCRE BAĞIŞI VE SONRASI
Onam formunu dolduran bağışçıdan 3 tüp 10-20 ml kan örneği alınır. Alınan bu örneklerden Türk kızılayı kan grubu ve enfeksiyon hastalıkları ( Hepatit B, Hepatit C, AIDS ,Sifiliz testlerini çalışır. Test Sonuçları uygun çıkan bağışçıların doku tiplemesi için alınan kan örneği Sağlık Bakanlığı nın ilgili laboratuarına gönderilir.
Doku tiplemesi yapılan bağışçının verileri Sağlık bakanlığının Kemik İliği Bankası veri tabanına aktarılır. Eğer bir hasta ile eşleşme gerçekleşirse, bağışçıya Türk Kızılay’ı tarafından ulaşılıp tekrar onayı alınır ve enfeksiyon hastalıkları testleri yapılır.
Sonucu uygun çıkan bağışçıya ileri doku tipleme testleri yapılır ve nakil için belirlenen nakil merkezine yönlendirilir.
İleri tiplemesi testi uygun bulunan bağışçı ile iletişime geçilmesi, tüm ulaşım ve konaklama hizmetlerinin sağlanması, kısa ve uzun dönem sağlık durumlarının izlenmesi bakanlık tarafından gerçekleştirilmektedir.