Munzur Üniversitesi Senatosu, Rektör Prof. Dr. Ubeyde İpek başkanlığında toplanarak 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin uzaktan eğitim sürecine ilişkin değerlendirmeler gerçekleştirdi.
Senatoda, YÖK tarafından bahar döneminde eğitim ve öğretimin ülke genelinde “Uzaktan Eğitim” yöntemiyle devam edeceğinin açıklanmasından sonra Munzur Üniversitesi Senatosu da aynı yönde karar alırken, Doç. Dr. Alper Güven, üniversitenin uzaktan eğitime geçme kararı almasına karşı oy kullandı.
Karşı oy kullanma gerekçelerine ilişkin açıklamada bulunan Doç. Dr. Alper Güven, depremin yaşandığı 11 ilde üniversitelerde yıkılan bina olmamasına rağmen Türkiye’de bulunan tüm üniversitelerin YÖK tarafından Uzaktan Eğitim kararıyla eğitime devam etme kararının anlaşılabilir olmadığını söyledi.
Depremin yaşandığı ve OHAL ilanı yapılan iller için durumun kabul edilebilir olduğunu belirten Güven, ancak tüm Türkiye’deki üniversitelerde uzaktan eğitim yöntemi ile derslerin yürütülmesinin akademik kaliteyi düşürmenin yanı sıra Covid döneminde de denenen bu yöntemle bir neslin neredeyse tüm üniversite hayatının uzaktan eğitimle geçtiğine işaret etti.
17 Ağustos 1999 depreminden en çok etkilenen Kocaeli’nde bile o dönemler üniversitenin bir buçuk, 2 ay gibi bir süre sonra örgün eğitime başladığına vurgu yapan Doç. Dr. Alper Güven, “Bu açıdan değerlendirildiğinde 6 Şubat tarihinde yaşanılan depremlerden sonra bir an evvel normalleşilmesi için çaba sarf edilmesi gerekirdi” dedi.
Yaşanan acıların sarılmasında ülke olarak her bireyin fedakârca elinden geleni yaptığını basında ve özellikle de sosyal medyada net bir şekilde görüldüğünü söyleyen Güven, “Hukuksal açıdan bakıldığında üniversitelerin geçici kapatılmasına ve uzaktan eğitime geçilmesinde yetkinin sadece her üniversitenin kendi yetkili kurullarında olduğunu, bu yetkili kurulun da Üniversite Senatosu olduğunu belirterek, “Ancak görüyoruz ki Üniversite Senatoları da YÖK’ten gelen talimatları harfiyen uygulamak zorunda kalıyorlar. Munzur Üniversitesi web sayfasında yazan “Bilimde öncü düşüncede özgür Üniversite” nerede? Uzaktan eğitimle mi Bilimde öncü olacağız?” diye konuştu.
Güven, “Uzaktan Eğitim” yöntemiyle özellikle Mühendislik ve Gastronomi gibi uygulamalı bilimlerdeki öğrencilerin nitelikli eğitim alamadıklarını savunarak YÖK tarafından Mart ayı sonunda uzaktan Eğitim kararının güncellenerek yüz yüze eğitime dönülmesinin ülke menfaatleri açısından da nitelikli gençlerin yetişmesi yönünden de gerekli olduğunu ifade etti.
Doç. Dr. Alper Güven, açıklamasının sonuç bölümünde üniversitelerin geçici kapatılmasında ve uzaktan eğitime geçilmesinde yetkinin hukuken sadece her üniversitenin yetkili kurullarında olmasına rağmen gerek Cumhurbaşkanının gerekse de YÖK’ün açıklamaları ile üniversitelerin işleyişinde de akademik bir deprem yaratıldığını kaydetti.
Güven, yetkili makamları bir an önce alınan bu karardan vazgeçmeye çağırdı.
Haber: Kenan Korkmaz