Bir önceki yazımda, TUNCELİ TİCARET VE SANAYİ ODASININ düzenlediği, ŞAROĞLU Otelinde verilecek EKONOMİ KONFERANSININ, Tunceli’nin sorunlarını, masaya yatıracağından, sorunlarının, nasıl çözüleceğinin tartışılacağı, konuşulacağı önemli bir toplantı olacağını, izlenmesinin, keyif vereceğini yazmıştım.
Konferansa, İlin Valisinin, belediye Başkanının, Üniversite rektörünün, Emniyet Müdürünün yanında, Elazığ Sanayi Odası Başkanı, Sanayici Ve Girişimciler Derneği Başkanı Musa BULUT, Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Makbule YAŞAR, Barış Ve Demokrasi Partisi İl Başkanı, EMEP il başkanı, Prof Ali TUTAY, Prof, Murat ASLAN, Belediye başkan adayları, yurt içinden, yurt dışından, Tuncelili iş adamları, Akademisyenler, katılmıştı.
Tunceli dışındaki iş adamlarının, büyük ölçüde katılmaları beklenirken, istenilen düzeyde katılım gerçekleşmemişti, DERSİM unvanını taşıyan, bu Dersim yabancısı, Dersime, sırtını dönmüş, Sözde Dersim İş adamları, yine duyarlılık göstermemişlerdi.’Dersim, bize ne ‘Demişlerdi. Hâlbuki yaşadıkları lüxs, şatafat içindeki beş yıldızlı mekânlar geçiciydi. Sonsuza dek sığınacakları mekân DERSİM DEYDİ.
Konferansın verildiği ŞAROĞLUNUN en üst katındaki salon, toplantının büyüklüğüne yakışır şekilde düzenlenmişti.
Konferansın açılışını yapan Ticaret Sanayi Odası Başkanı Yusuf CENGİZ, Böyle büyük, katılımlı bir konferansı gerçekleştirmenin sevinci içindeydi. Başkanlığa geldiğinden bu yana başarılı çalışmalar gerçekleştirmişti. Bu başarılı çalışmaların sonucunda tekrar başkanlığa seçilmişti. Odanın, başarılmış, çalışmalarını anlattı. SODES, Projelerinin, Kalkınma Ajanslarının, son yıllardaki başarılı çalışmalarını, önemini, anlattı. Katıldığı bu tür toplantılarda dile getirdiği, kurum kantinlerinin, varlığının, askerlerin, çarşıya çıkarılmamasının, esnafımızı büyük ölçüde etkilediğini, tekrar hatırlattı. İlimizde üretilen yerli ürünlerin, esnafımız, halkımız, tarafından desteklenmesi gerektiğini, hastahanennin taşınması ile eski hastane çevresindeki esnafın, mağdur olduğunu, şehir merkezinin etkilendiğini, bunun telafi edilmesi için o bölgede yeni kurumların hizmete sokulmasını, turizme önem verilmesini, dile getirdi.
Dersimin Sorunlarına duyarlı, Sorunların çözümü için büyük çaba sarf eden, Dersimin sorunlarının çözümünde pay sahibi olan Üniversitemizin Rektörü, Önemsedikleri toplantıda, Tunceli’nin ekonomik, sosyal sorunlarına ilgisiz kalmadıklarını, üniversitenin, misyonu içinde üstlerine düşeni yapacaklarını, barış sürecini desteklediklerini, barışın korunmasının, önemini dile getirerek yaptıkları, yapacakları, çalışmaları anlattı.
Belediye Başkanımız, alkışlanan konuşmasında önemli konuları dile getirdi. Barış süreci devam ederken, yeni karakolların yapımının süreçle çeliştiğini, İlde konuşlanmış askeri birliklerin, temel tüketim maddelerini bile ildeki esnaflardan almayışının, bu bölgenin kalkınmasında üstlerine düşen sorumluluklarını yerine getirmediklerinin bir ifadesi olduğunu, organik tarımla, doğa turizminin, geliştirilmesinin sanayinin yokluğunu gidereceğini, avantaja çevirebileceğini vurguladı.
Tunceli’nin kalkınması, için yoğun bir çabanın içinde olan Sayın Valimiz, konferansın gerçekleşmesinde payı olan Kalkınma Bakanlığına, Fırat Kalkınma Ajansına, Sanayi Ticaret Odası Başkanlığına teşekkür ederek yaptığı konuşmasında, bölgenin koşullarına göre hizmet üretmeye çalıştıklarını, bölgenin kalkınması için, üç katrilyonluk projelerin hayata geçirildiğini, barış sürecinin önemli olduğunu, Tunceli’nin ekonomik sorunlarının çözümü için, özel sektörle devlet kurumlarının iş birliği yapmaları gerektiğini, Tuncelili iş adamlarının, Tunceli için ellerini taşın altına koymalarını vurgulayarak, toplantının barışa, kardeşliğe vesile olmasını diledi.
Tuncelili Sanayici Ve Girişimciler Derneği Başkanı iş adamı Musa Bulut’ta yaptığı konuşmada, Tunceli’nin, kalkınmada öncelikli iller, arasına alınmamasının haksızlık olduğunu, bürokratik engellerin ellerini bağladığından dert yandı.
Kişisel görüşlerin dile getirildiği bölümde konuşan iş adamlarımızdan MOĞULTAY soyadını taşıyan Yaşar MOĞULTAY,’Devlet bulunduğu bölgede, ayırım yapmadan, devlet olmanın gereğini bütün kurumları ile yapmalı, o bölgenin kalkınmasını sağlamalıdır. İlimiz için düzenlenen ihaleleri, Ankara’da değil, Tunceli’de, Tuncelili iş adamların katılımı ile yapmalıdır. Alevi ve Kürt kimliğinden dolayı DERSİM Halkını sevmeyenlere fırsat verilmemelidir.’Diyen MOĞULTAY, Dersimli iş adamlarına da çağrıda bulunarak, ’örgütlenmeliyiz. Ancak, örgütlenerek, engelleri aşabileceğiz. Çözüm üretebileceğiz.’Diyerek eleştiri ve önerilerini, dile getirdi.
Sanayi Ticaret Odamızın, Dersimin kalkınması, ekonomik sorunlarının çözümü için düzenlediği toplantı, beklendiği gibi akademisyen, iş adamları ağırlıklı, çözüm arayan, üreten önemli yararlı bir toplantıydı.
+ + +
KAHVALTIDA
CHP Tunceli Belediye Başkan adayı, HIZIR BAHTİYAR AYTAÇ, seçim çalışmaları kapsamında, düzenlediği sabah kahvaltısında basın mensupları ile bir araya geldi.
Kahvaltının verildiği, benim ilk kez gittiğim, ESİNTİ Çay Bahçesi, umduğumdan çok güzel bir mekândı. Oldukça geniş aydınlık, modern, bir şekilde döşenmiş mekânda oturmak, MUNZUR’A Doğaya, misafiri olmak gibi bir güzellikti. Yanı başınızda akan MUNZUR, Sizi en güzel şarkıları ile dinlendirirken, kendinizi doğanın koynunda hissedersiniz.
Tanışma kahvaltısında, CHP Başkan adayı, Tunceli Belediye Başkan adayı olarak, seçilmesi halinde hayata geçireceği projelerini anlattı.
Çağdaş belediyeciliğe örnek olacak projeleri hayata geçireceğini anlattı.
Günümüzde şehirlerde yaşamı kolaylaştıracak, oto parkların, park ve bahçelerin, yeşil alanların, oyun spor alanlarının, gerekliliğini, önceliğini anlattı.
Kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesinin önemini anlattı.
Katılımcı belediyeciliğin, halkın katılımı ile alınacak kararların önemini anlattı.
Basının dördüncü güç olduğunu, basının desteğini önemseyeceklerini, basınla sürekli iletişim içinde olacaklarını anlattı.
Biz, ben demeyiz. Biz deriz, toplumun çıkarlarına öncelik veririz. Toplumsal yanımız, önemli farkımızdır.
Çünkü biz sosyalistiz.
Diyordu.