Ovacık Doğal Ürünleri Kooperatifi 2022 yılı tarımsal faaliyeti ve 2023 sezonundaki tohum desteğine ilişkin bilgi verdi. Kooperatif çalışanı Hayati Güngören, "Kooperatifimiz kurulduğu günden beri üreticilerimizle birlikte doğal ve sağlıklı gıda ilkelerinden taviz vermeden üretim çalışmalarını sürdürmektedir" dedi.
"SAĞLIĞA VE DOĞAYA ZARARLI"
Genetiğiyle oynanmış tohumların insan sağlığına zarar verdiğini belirten Güngören, "Türkiye’ de hakim hale gelen endüstriyel üretim tarzı, bütün tarım alanlarında biyoçeşitliliği yok ederek monokültürel bir tarım modelini dayatmaktadır. Bu üretim tarzı, daha fazla kar uğruna üretilen genetiği ile oynanmış gdo’lu ürünler insan sağlığına ve doğaya zararlı hale gelmiştir" diye konuştu.
"TARIMDA DIŞA BAĞIMLI"
Hayati Güngören, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Uluslararası sermayenin ihtiyaçlarına göre ülkenin tarımsal üretimi tasfiye edilerek büyük sermaye ve tekellerin eline bırakılmıştır. Devletin üreticiye karşı koymuş olduğu kota sistemi, tohum ve mazot desteğinin yeterince sağlamaması, artan tarımsal maliyetlere karşısında üreticiyi tarımsal faaliyetindeki bağını zayıflatmış ve ülkeyi tarımsal üretim alanında dışa bağımlı hale getirmiştir."
"KOLEKTİF ÜRETİM MODELİ"
"Tam da böylesi bir çıkmazda üretim ve tüketim kooperatiflerin önemi açığa çıkmaktadır. Son zamanlarda yeniden örgütlenen kooperatifler, kendi öz güçlerine dayanarak yerel ve bölgesel alanlarda herkesin erişebileceği sağlıklı gıda için üretimini artırmışlardır. Kooperatifimiz, erişilebilinir sağlıklı gıda için doğadaki ekosisteminin korunmasının farkındalığı ve bilinciyle ile faaliyetini sürdürmektedir. Tarımsal üretim süreci için bölgenin kültürel ve ritüellerini de yaşatarak kolektif bir üretim modelini benimsemiştir."
"Kooperatifimiz Dersim yerelinde 600’e yakın üreticiyle sözleşmeli üretim yapmaktadır. Üreticiler ile yapılan sözleşmelerde kimi hassasiyetleri ilke haline getirmiştir. Doğal üretim, ekosisteminin korunması, şiddet ve istismara karşı tavır, sosyal ve kültürel olarak dayanışma bilinci, tüketici haklarının korunması vb. gibi konularda hassasiyetini sözleşmede belirtmiştir. Bu konularda yeterince önem göstermeyen üreticiyle sözleşmesini durdurmaktadır."
"Kooperatifimizin faaliyetini sürdürdüğü Dersim’de başlıca üretim kalemlerimiz; süt ürünleri, bal, nohut, fasulye, buğday, kuru gıda ve tıbbi aromatik ürünleridir. Kooperatifimizle dayanışma içerisinde üretim yapan Mazgirt Kadın kooperatifi ile makarna ve salça üretimi, Türktaner köyü kadın kolektifi ile de marmelat çeşitleri üretmektedir." "2022 sezonunda fasulyede 120, nohutta 115, balda 150, kuru gıda ve çerezde 70, buğdayda 20, tıbbi aromatik ürünlerde 15, orcik, sirkede 4, süt ürünlerinde 80 üretici ile sözleşmeli üretim çalışması yapmıştır. Nohut üretimimiz ağırlıklı olarak Mazgirt, Akpazar, Hozat ve Pertek’te yapılmaktadır. Fasulye üretimimiz sadece Ovacıkta yapılmaktadır. Buğday üretimimiz ağırlıklı olarak Mazgirt, Pertek, Hozat ve Çemişgezek’te yapılmaktadır. Bal ürünlerimiz Dersim’in geneli olmakla birlikte ağırlıklı olarak Ovacık ve Pülümür’de üretilmektedir. Süt ürünlerimiz Ovacık, Hozat ve Çemişgezek’te üretilmektedir."
"ÜRETİCİLERİMİZE TOHUM DESTEĞİ SAĞLADIK"
"Kooperatifimiz, sınırlı koşullarına rağmen Dersim genelinde üretim arttırmak için yüzlerce üreticiye mazot desteğinin yanında nohut, fasulye ve buğday tohumu sağlayarak üretime destek de bulunmuştur. Üretim yapan her üreticimiz hasat sonrasında kendi tohumunu ayırarak bir sonraki yıla üretimine devam etmesini sağlamıştır."
"ÜRETİCİLERİN DESTEĞE İHTİYACI VAR"
"2023 sezonu üretime yeni başlayanlar için 10 ton nohut, 1 ton menceki buğdayı, 2,5 ton karakılçık buğdayı ve 1,5 ton mercimek tohum desteği sağlanarak üretime dahil edilmiştir. Özellikle menceki ve karakılçık yerelimizin en eski ata tohumlarından olduğundan bu ürünlerimizin ekimi ve çoğaltılması için özen göstermektedir. Kooperatifimiz, sınırlı imkanlarını zorlayarak Dersim’de üretimi güçlendirmek için çaba göstermiş ve göstermeye devam etmektedir. Ancak Dersim’de ihtiyaç duyulan tohum ihtiyacını kaldırabilecek koşullara sahip değildir. Halen Dersim’de yüzlerce insanın tarımsal üretim için özellikle nohut, fasulye, buğday ve mercimek tohumuna, artan maliyetlere karşı desteğe ihtiyacı vardır."
HABER: CANER AKTAN