• BIST 9213.44
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 15 °C
  • Tunceli 13 °C

Ovacık'ta panel: Renklerin coğrafyası...

Ovacık'ta panel: Renklerin coğrafyası...
21. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin ilk gününde Ovacık’ta “Renklerin Coğrafyası ve Tarihin Arşivi Ovacık’ı konuşuyoruz” isimli etkinlik yapıldı.

Eğer bir cennet varsa oranın Ovacık olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Şükrü Aslan, “Kitapta çok fazla yazarın yazıları var. Yaralarımızı, yaşadıklarımızı gizlemek değil yazmak ve görünür kılmak önemli” dedi.

21. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin ilk gününde Ovacık’ta “Renklerin Coğrafyası ve Tarihin Arşivi Ovacık’ı konuşuyoruz” isimli etkinlik yapıldı. Ütopya Yayınevi’nden yeni çıkan ‘Ovacık’ kitabının tanıtımı amacıyla yapılan etkinlikte Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün moderatörlüğünde, kitabın editörleri Prof. Dr. Şükrü Aslan, Prof. Dr. Zeliha Hepkon ve Yazar Şükran Lılek Yılmaz konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Zeliha Hepkon ve Yazar Şükran Lılek Yılmaz kitaptaki yazıları ve yazarları tanıttılar. Kitapta dört ana bölümde toplam 39 yazı ve 43 yazar yer alıyor. Ovacık’ın tarihi, kültürü, çevre sorunları, inançları anlatılıyor. Bu bölümler, “Çevre, Doğa ve Ekoloji”, “Tarih, Demografi, Eğitim ve Politika”, “Mekan, Ekonomi, Kimlik, Kültür ve İnançlar”, “İçeride ve Dışarıda Tanıklıklar-Hatıralar” ana başlıkları altında yer alıyor.

OVACIK’IN HAFIZASI İÇİN İYİ BİR BELGE

Eğer bir cennet varsa oranın Ovacık olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Şükrü Aslan, “Yeryüzünün en güzel şeyi insanın kendisi olarak yaşamasıdır. En kötü şey insanın kendisini gizlemesidir. Kitapta çok fazla yazarın yazıları var. Yaralarımızı, yaşadıklarımızı gizlemek değil yazmak ve görünür kılmak önemli. Hafıza önemli, bu kitaplara bu kadar emek vermemizin sebebi de budur. Kentimizin hafızası silinmiş gibi. Acaba bu hafızayı görünür kılan anıtlar da yapamaz mıyız? Mesela Seyit Rıza’nın evini tekrar yapamaz mıyız? Halvori’ye bir anıt kurup onun üzerinde ölenlerin isimlerini yazsak bunun kime zararı olur. Bir bellek evimiz yok, dışarıdan insanlar geldiğinde onları götüreceğimiz bir bellek evimiz yok. Bu kitapla Ovacık’ın hafızası için iyi bir kayıt bırakmış olduk. Yazdığımız bütün bu ilçe kitaplarının gelecek nesillerin hafızasına iyi bir katkısı olduğunu düşünüyorum” dedi.

ÇOK SESLİ, ÇOK KÜLTÜRLÜ VE FARKLI BİR BAKIŞ AÇISI

Ovacık kitabının bir dönemin veya bir ideolojinin kitabı olmadığını belirten Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de, “Çok sesli, çok kültürlü ve çok farklı bakış açısı içeriyor. Böyle bir kitabın yayımlanması bizim dönemimize denk geldiği için onur duyuyorum” dedi.

DÜNYANIN EN KAHIRLI COĞRAFYALARINDAN BİRİ

Sarıgül şöyle devam etti: “Kitabın arka kapak sayfasında Ovacık’la ilgili şu bölüm de not edilesi. Coğrafi olarak Dersim’in görece kenarda kalmış parçalarından biri olan Ovacık, Erzincan ile Elazığ gibi şehirlerarası bir yol üzerinde olmadığı için, geçince görülebilecek bir konumda değildir. Dolayısıyla özel olarak ziyaret edilmesi gereken bir yerdir. Coğrafi olarak “kenarda” kalsa da kutsiyet atfedilen mekânları, doğasına içkin bitki-canlı çeşitliliği ve Osmanlı’dan bugüne devlet müdahaleleri bakımından siyasal ve toplumsal ilginin tam merkezinde yer almıştır. Seyit Rıza Ovacıklıdır. Koçgirili Alişer, 1921’den öldürüldüğü 1937’ye kadar Ovacık’ta yaşamıştır. “Dersim’in Kayıp Kızları” belgeseline konu olan Huriye Aslan ve Fatma İcin Ovacıklıdır. Türkiye’nin sol-sosyalist geleneğinin bazı lider isimleri bu coğrafyadan çıkmıştır. Sözcüğün gerçek anlamında dünyanın en güzel ve en kahırlı coğrafyalarından biridir Ovacık.”

Haber:Caner Aktan

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim