İnisiyatifin Üyesi Yücel Muştu, Pertek halkıyla birlikte deprem bölgesinden gelen insanların barınma sorununu çözdüklerini ifade etti.
6 Şubat tarihinde 11 ili ve 13 milyon insanı etkileyen ve büyük felakete yol açan depremde on binlerce yurttaş hayatını kaybedip, yüz binlercesi yaralanırken, milyonlarca insan yaşam alanlarını terk etmek zorunda kaldı.
Dersim’in Pertek ilçesinde Emek ve Özgürlük İttifakı bileşeni siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri tarafından Pertek Sivil Yardımlaşma İnisiyatifi kurularak Pertek’e gelen depremzedelere yardım ediliyor. Depremin ardından 55 aile Pertek’e gelirken şu anda 42 aile Pertek’te barınıyor.
Pertek Sivil Yardımlaşma İnisiyatifi Üyesi Yücel Muştu, depremin ardında yaptıkları çalışmalara dair PİRHA’ya konuştu.
“PERTEK’E GELEN AİLELERİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Depremin ardından Dersim’de bulunan Emek ve Özgürlük İttifakı bileşeni siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek Pertek Sivil Yardımlaşma İnisiyatifi’ni kurduklarını ifade eden Yücel Muştu, “İlk günden itibaren gerek bölgeye arama kurtarma ekiplerine yardımcı olmak için arkadaşlar göndererek gerekse de Pertek’te bulunan insanlar tarafından depremin ilk beş günü boyunca deprem bölgesine yardımlar gönderildi. Daha sonra deprem bölgesinde bulunan ailelerin Pertek’e gelmesiyle birlikte burada çalışmalar başlattık. Pertek’teki halkımızla birlikte deprem bölgesinden gelen insanların barınma sorununu çözdük burada bulunan insanlar deprem bölgesinden gelen insanlara evlerini açtılar kira almadılar, giysi, gıda, nakit yardımları yapıldı ve yapılmaya da devam ediliyor. Ayrıca Diyarbakır’da bulunan Türk Tabipler Birliği’nden gönüllü doktorları getirip sağlık taraması yaptık. Bu süreçte uzun soluklu bir çalışmanın olması gerektiğinin farkındayız. Bundan sonrada Pertek’e gelen ailelerin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
“DAYANIŞMANIN BÜYÜMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”
Deprem bölgesindeki durumun normalleşmesi ve insanların kendi yurtlarına dönmesini istediklerini belirten Muştu, şöyle devam etti:
“Çünkü insanlar eninde sonunda yaşadıkları kente dönmek isterler bizimde temennimiz bu ama burada oldukları sürece biz onların yanlarında olmaya devama edeceğiz. Aileler bize ulaştığında gıda ve barınma sorununu çözüyoruz sonrasında da periyodik olarak aileleri ziyaret ederek ihtiyaçlarını belirleyip ihtiyaçları gideriyoruz. Biz insanlara yardım etmek için sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler olarak elimizden geleni yapıyoruz ama bu dayanışmanın giderek büyümesi gerektiğini düşünüyoruz. Aslında insanlar kötülükten o kadar bıktılar ki depremle birlikte iyilik yapma refleksi gelişti ve bu durum her şeyin kötüye gittiği bir ülkede bize bir umut oldu.”PİRHA