Serhat Bakış, 37 yaşında Tunceli doğumlu bir şair. Öğretmen bir babanın oğlu. Tunceli’de geçen çocukluğunda, annesinden Zazaca öğrenen ve çift dil konuşan Bakış, Yıldız Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden 1997, İngiltere’deki Wales Üniversitesi İşletme bölümünden ise 2000 yılında mezun oldu.
Telefonla görüştüğümüz Bakış’ın anlattığına göre, İngiltere’de okuduğu dönemde hayatı psikoz hastalığıyla altüst oldu. Bakış, önce gördüğü ışıkları ya da duyduğu sesleri fiziksel bir hastalıktan ötürü sanıp doktora gitti.
Türkiye’ye döndüğü 2001 yılında tedaviye başlasa da bu hastalık, hayatını zorlaştırmaya devam etti. Ancak son üç yıldır, Serhat Bakış’ın hayatında yer alan ‘şiir’ onun hayata tutunmasını sağlıyor. Serhat Bakış şiirlerini Türkçe yerine İngilizce yazıyor. Bu dilde kendini daha iyi ifade ettiğini belirtiyor. Psikoz hastalığı sırasında yaşadığı sanrıları “The Ghost Catcher Frequencies”, “Shimmer” ve “The Gift From Hell” adlı üç şiir kitabında anlatılıyor. Serhat Bakış, bu üç kitabı Cinius Yayınları etiketiyle e- kitap olarak D&R’ın web sitesi üzerinden yayımlanıyor.
‘İyilik için yazıyorum’
Serhat Bakış, “Bu hastalığa yakalananların yarısına yakını intihar ediyormuş. Ben hayata tutunmayı seçtim. Sizi inandıramam ama gördüklerimin gerçek olduğunu kanıtlayabilirim gibi geliyor” diye anlatıyor. Şiirleri ise onun için ‘deli’ yaftasına karşı çıkmak anlamı taşıyor: “Takdir edersiniz ki psikoz hastasının toplumumuzda yaygınlaşmış ismi ‘deli’dir. Bu çok aşağılayıcı bir terim. Ben delice hikâyeler, romanlar yazabilecek potansiyeldeydim. Ancak deli olmayıp, şiirlerin sevgiye ve iyiliğe adanmışlığına bağlı kalarak, akıl sağlığı örneği olmayı tercih ettim.”
Bakış, “Hastalığım giderek hafifliyor. Halüsinasyon görmelerim gittikçe azalıyor ve paranoyalarımdan sıyrılabiliyorum. Hayata gerçekçi yaklaşmaya başlıyorum şu günlerde” diyor.