Pülümür Vadisi'nde yapımı planlanan Pülümür HES Baraj Projesi'ne yönelik 2010 yılında Ankara 14. İdare Mahkemesine dava açılmıştı. Proje kapsamında 2012 yılında yapılan çevresel etki değerlendirme raporlarında da olumsuz görüş belirtildi. 2010 yılına gelindiğinde ise Ankara 14. İdare Mahkemesi verdiği kararda Pülümür Vadisi üzerinde yapılması planlan Pülümür HES ve Baraj Projesi'nin tümden iptal edilmesine hükmetti.
PÜLÜMÜR VADİSİ MİLLİ PARK SINIRLARINDA MI?
Ankara 14. İdare Mahkemesi projenin tümden iptal etmesine hükmetti ancak Danıştay tarafından bazı hususların tespiti amacıyla bozma kararı verildi. Danıştay, Pülümür Vadisi'nin Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları içerisinde kalıp kalmadığına ilişkin araştırma yapılmasını istedi. Av. Özgür Ulaş Kaplan ise, Pülümür Vadisi'nde bulunan Örenönü Tabiat Parkı'nın da milli parklar kanunu kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Danıştay da bu gerekçeyi haklı bularak ikinci kez iptal kararı vermiş oldu.
10 YILLIK HUKUK MÜCADELESİ
Av. Özgür Ulaş Kaplan, "Tabiat parkları milli parklar kanunu uyarınca koruma altında olan doğa parçalarıdır. Koruma altında olan bu saha, özellikleri itibariyle projenin iptal gerekçesi olmuştur. Yapımı düşünülen Pülümür HES barajı, Dersim Merkez Cemevinin 500 metre ilerisinde, Merkez Asri mezarlığının hemen alt bölgesinde yapılmak isteniyordu. Projeye karşı daha önce yürütmeyi durdurma kararı da almıştık. Projede ÇED sürecide sonlandırılmıştı. Kenan Elektrik AŞ. Saran Holding tarafından ihalesi alınan baraj projesinde lisans sözleşmeleri yapılmıştı. Proje ile Merkezden Kutudere'ye kadar olan bütün alanlar sular altında kalacaktı. Bu proje nedeniyle Dersim-Erzincan karayolu da üst bölgelerden geçirilecekti. İnönü mahallesi ve birçok yerleşim yeri de sular altında kalacaktı" dedi.
CANER AKTAN