On bir ili yıkan depremlerin ardından gözler risk altındaki diğer illere çevrildi. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür’ün “Endişe ettiğimiz yerlerden biri” diyerek işaret ettiği Dersim’in Pülümür ilçesindeki yurttaşlar tedirgin. Pülümür’de Öğretmen Ayhan Kural Ortaokulu ve Gazi Lisesinin bulunduğu binanın depreme dayanıksız olduğunu söyleyen yurttaşlar, okulun yetkililer tarafından boşaltılmamasından kaynaklı çocuklarını okula göndermeme kararı aldı. Bunun üzerine öğretmenlerin velilerin bulunduğu WhatsApp gruplarında ‘Uzaktan eğitime geçeceğiz’ çağrısı yaptığı belirtildi. Buna itiraz eden veliler “Uzaktan eğitim demek, eğitimin bitmesi demek. Biz hızla yeni bir yer belirlenip sağlıklı bir şekilde yüz yüze eğitimin yapılmasını istiyoruz” dedi.
"ÇOCUKLARIMIZIN CAN GÜVENLİĞİ ÖNEMSENMİYOR"
Gazetemize konuşan bir veli, Pülümür’ün 1. derece deprem bölgesinde olduğunu belirterek “Uzmanlar, ilçede kısa bir süre içinde büyük bir deprem beklendiğini açıkladı. Ayrıca eski ve yıpranmış okul binasında yapılan inceleme sonucunda ‘Tahliye edilmesi gereklidir’ uyarısına rağmen öğrencilerimiz bu binada eğitime devam ettiriliyor” tepkisini gösterdi. Maraş depreminden on gün sonra ilçe milli eğitim ile yaptıkları görüşmelerde binadan karot alınması için maliyet çalışması ve ardından ihale sürecinin başlatılacağının kendilerine söylendiğini aktaran yurttaş “Durumun vahametine rağmen tahliye edilmeyen okul binasına birçok aile çocuğunu göndermeme kararı aldı. Acilen karar alınarak acilen yapılması gerekenler bir türlü yapılmıyor. Çocuklarımızın can güvenliği önemsenmiyor. Okulun bir an önce tahliye edilmesini, daha güvenli bir binada eğitim ve öğretime devam edilmesini istiyoruz” ifadelerini kullanarak yetkililere “Depremden sonra değil, depremden önce önlem alın” çağrısında bulundu.
"BİZ TEDİRGİNİZ, ONLAR AĞIRDAN ALIYOR"
20 gün önce de kaymakamla bir görüşme gerçekleştirdiklerini aktaran başka bir yurttaş ise hâlâ aynı yerde saydıklarını belirterek “İhale olacak, masraf araştırılacak… Uzun soluklu bir iş evet ama hızla adım atılması gerekirken ağırdan alıyorlar” diye konuştu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden bir ekibin geldiğini ve o ekibin bina için ‘Kalınabilir’ dediğini aktararak “Ancak başka bir gönüllü ekibi de binanın şiddetli bir depreme dayanamayacağını belirtti. Tedirginiz, çocuklarımızı okula göndermek istiyoruz ama o binaya değil. Hızla yeni bir yer bulup eğitim ve öğretimin devam etmesini sağlamalı yetkililer” ifadelerini kullanarak kültür merkezi olarak yapılmış yeni bina hızla incelenerek eğer uygunsa geçici süreliğine çocukların burada eğitim görebileceğini önerdi.
"İNCELEMEYİ BİZ İSTEDİK, RAPORU BEKLİYORUZ"
Konuya ilişkin görüştüğümüz Pülümür İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, okulun 1985’te inşa edildiğini, 2005’te ise güçlendirmesinin yapıldığını belirterek Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün okula dair yaptığı kontrolde binada bir sıkıntı olmadığı yönünde görüş bildirdiği aktarıldı. Pülümür İlçe Milli Eğitim Müdürü Nurali Özdemir, okullara ilişkin şu bilgileri verdi: “Maraş depreminden sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden gelip binamıza baktılar. Binada bir sıkıntı olmadığını söylediler. Tedbir amaçlı biz inceleme talep ettik. Binanın deprem performans analizinin yapılmasını bekliyoruz. Bize verilen herhangi bir boşaltma kararı yok. Devlet kurumunun raporunu bekliyoruz. Cihazla herhangi bir kontrol yapılmadı. Şu anda ‘Tedbir amaçlı binamız olası büyük bir depreme dayanıklı mı değil mi?’ bunu öğrenmeye çalışıyoruz. Binamızda herhangi bir ağır hasar yok. Bina en son 2005’te deprem güçlendirme gördüğü için bunun üzerinden 20 yıla yakın zaman geçti. Biz binanın güncel deprem performans analizinin yapılmasını istiyoruz. Gerçekten bina bir depreme dayanıklı mı değil mi? Rapor olumsuz çıkarsa muhtemelen okulu tahliye edeceğiz. Ben ile de gittim, bu raporun da bu hafta içinde sonuçlanacağını söylediler bize.”
Haber: Orhan Kurul