Daha önce üniversite öğrencilerine dönük düzenlenen atölyelerin ardından üçüncüsü düzenlenen çalışma Belediye Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Çalışmada Sosyal Hizmet Uzmanı Sinem Çakar, toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında regl tabusu ve regl yoksulluğu konusunu ele aldı.
Çakar, “Reglin bir tabu olarak ele alınması, görünür ve konuşulur olması önünde engel teşkil etmektedir. Regli olduğu gibi tanımlayamamak, regli gizlemek, regl kanından ve regl olmaktan utanmak, regl ile ilgili konuları dile getirememek gibi kültürel engeller; ped, tampon, menstrüel kap gibi ürünlerin yüksek vergilendirme ve zamlara tabii tutulması, ürünlerden bazılarının birçok yerde satılmaması gibi fiziksel engeller menstrüel dönemlerindeki kadınların ve onların regl deneyimlerinin ötekileştirilmesine aracılık etmektedir” dedi.
Çalışmanın ardından Molped, Getir ve Konuşmamız Gerek Derneği ile ortaklaşa yürütülen “Ped Kardeşliği” projesi ile belediyeye 938 koliden oluşan 15 bin adet hijyen pedi ulaştığı vurgulanarak atölye katılımcılarına ped dağıtımı gerçekleştirildi.
Proje kapsamında üniversite ve lise öğrencileri ile sosyal izolasyon yaşayan, dezavantajlı, maddi alım gücü düşük, menstürel ürünlere ulaşımı zor olan ve kalabalık nüfuslu regl deneyimleyen bireylere ped ulaştırıldığı belirtildi.
HABER MERKEZİ