Seyyid Cemal Sultan Vakfı tarafından tertip edilen ve Munzur Üniversitesi’nin bilimsel-akademik düzeyde katkı verdiği “Seyyid Cemal Sultan (Derviş Cemal) Ocağı Çalıştayı” adlı program, İstanbul Avcılar’da Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Programa başta Tunceli olmak üzere Ankara, Erzincan, Elazığ, Tokat, Amasya, Sivas, Eskişehir, Kütahya, Afyonkarahisar, Düzce, İzmir, Ardahan, Kocaeli, Manisa, Adana ve Mersin ilden konuk katıldı.
Munzur Üniversitesi’nin bilimsel-akademik desteğiyle hazırlanmış olan “Seyyid Cemal Sultan (Derviş Cemal) Ocağı’nın Tarihi” adlı tanıtım videosunun izletilmesiyle başlayan programda Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek bir konuşma yaptı.
Rektör İpek konuşmalarında Alevi-Bektaşi inancının Anadolu coğrafyasındaki en önemli ve öncelikli düşün-inanç değerlerinden biri olduğunu ifade etti. Rektör İpek özellikle inanç-dede ocaklarının Alevi inancının tarihsel kurumları olduğunu aktararak, inanç-dede ocakları ile ilgili bilimsel-akademik içerikte yapılacak çalışmaların önemine dikkat çekti. Tunceli bölgesinin Anadolu coğrafyasında Alevi inancının en önemli merkezlerinin başında geldiğini söyleyen İpek sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Hoca Ahmed Yesevi merkezli düşün-inanç geleneğinden ilham alarak Anadolu’da etkili olmuş Alevi-Bektaşi inancı, 13. yüzyılda Hacı Bektaş Veli’ye Hoca Ahmed Yesevi Dergahı’nda yapılan telkinle Anadolu’da temellenmeye başlamıştır. Anadolu’da Alevi inancının tarihsel merkezlerinin başında Tunceli bölgesi gelmektedir. Tarihi adıyla Dersim Alevi inancının Türkiye’deki en eski merkezlerinin başında gelmektedir. Tunceli nüfusunun büyük çoğunluğu Alevi inançlı olup Tunceli’de Alevi inancının en önemli inanç-dede ocaklarından olan Kureyşan, Baba Mansur, Derviş Cemal, Sarı Saltık, Ağuiçen, Şıh Çoban, Seyyid Sabun, Celal Abbas-Ali Abbas, Şeyh Delili Berhecan, İmam Rıza gibi ocakların merkezleri bulunmaktadır. Adlarını verdiğimiz ocaklar sadece Tunceli bölgesinde değil Erzincan, Muş, Bingöl, Kars, Ardahan, Erzurum, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Elazığ, Malatya, Sivas, Tokat, Çorum, Yozgat, Adana, Amasya, Gümüşhane ve Bayburt gibi illerde yerleşik Alevi inançlı topluluklara da inanç-ocak merkezi olarak hizmet vermektedir. Tunceli merkezli inanç-dede ocakları sadece Tunceli ili ile sınırlı kalmayıp etkinlik sahaları Doğu Anadolu’dan Güneydoğu Anadolu’ya, Karadeniz’den İç Anadolu’ya hatta Akdeniz’e uzanan geniş bir coğrafyaya yayılmaktadır. Tunceli toplumunun tarihi, kültürü ve tüm toplumsal yapısı asli kimlikleri olan Alevilik inancından beslenmiş olup yüzyıllar ötesinden günümüze Alevilik kimliği ilin tüm yaşam unsurlarına kalıcı tesirde bulunmuştur. Adlarını saydığımız inanç-dede ocakları yüzyıllar boyunca milyonlarca Alevi inançlı insanımıza manevi anlamda inanç merkezi olarak hizmet vermiştir. Ocak içerisinde sürdürülen dede-talip irtibatı bağlamında bölge toplumu hem inanç dünyasını hem de sosyal ve kültürel yaşamını düzenlemiştir.”
Munzur Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, konuşmalarının devamında Seyyid Cemal Sultan (Derviş Cemal) Ocağı’nın Tunceli bölgesinde etkinliğe sahip en önemli inanç-dede ocaklarından biri olduğunu belirterek, Seyyid Cemal Sultan (Derviş Cemal) Ocağı’nın Tunceli’de Hozat-Dervişcemal köyü merkezli kurumsallaştığını ifade etti. İpek konuşmalarında Seyyid Cemal Sultan Vakfı’na ocakları ile ilgili bu türden bilimsel-akademik içerikte bir organizasyon gerçekleştirmiş oldukları için teşekkür etti ve benzeri çalışmaların diğer inanç-dede ocaklarına da prototip model oluşturmasını söyledi. Prof. Dr. Ubeyde İpek, üniversite olarak benzeri çalışmalara üniversite olarak önümüzdeki dönemde de destek vereceklerini ileterek önümüzdeki aylarda Balıkesir’de tertip edilecek “Çepni Alevileri-Seyyid Köse Süleyman Ocağı Çalıştayı”na katılacaklarını ve bilimsel-akademik boyutta katkıda bulunacaklarını aktardı.
Rektör İpek, Munzur Üniversitesi tarafından arşiv kaynaklarından tespit edilen Tokat-Erbaa-Keçeci köyü merkezli Keçeci Baba Ocağı ve Isparta-Senirkent-Ulubey köyü merkezli Veli Baba Ocağı’na ait belgelerin birer kopya nüshasının bulunduğu dosyaları Keçeci Baba Ocağı dedesi Salih Bolat ve Veli Baba Ocağı mensubu Hasan Hüseyin Köse’ye teslim etti.
Aşıkların deyiş sunumunun ardından yapılan plaket takdimi ile program sona erdi.