• BIST 9771.16
  • Altın 2725
  • Dolar 33.9708
  • Euro 37.6168
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • Tunceli 21 °C

SAĞLIKLI YAŞ ALMA

Fikri TAŞ


   Telefonum çaldı. Arayan bir Bay,’ Sağlık Müdürlüğü, SAĞLIKLI YAŞAM biriminden, arıyoruz. Adresinizi, yerinizi, söylerseniz gelip sizi evinizde ziyaret etmek istiyoruz. Dediler.’ Buna ne ihtiyaç var. Bizim her hangi bir talebimiz yok. Sağlığımız yerinde.’Dedim. ‘Olsun. Biz yinede gelip, sizi evinizde ziyaret etmek, sağlıklı halinizi görmek istiyoruz.’Dediler. ‘Buyurun gelin.’Dedim.
    Geldiler. ZEYNEP isimli bir doktor, bir bayan, bir erkek iki sağlık çalışanı, sağlık çalışanı bayan, zaman kaybetmeden, tansiyonumu Ölçtü.’Normal.’Dedi. Doktor hanım, varsa rahatsızlıklarımı, Kullandığım ilaçları sordular.’ Kayıtlardan tespit edilen 80 yaş üstü kişileri evlerinde ziyaret ederek sağlıkları konusunda destek olmak, sağlık hizmeti vermek için kurulu bir sağlık hizmet birimiyiz. İstemeniz halinde gelip size, sağlık hizmeti, verebiliyoruz.’Dediler.
     Kalkmak istediler.’Birer,kahve ikram etmek istedik.Zamanlarının olmadığını,köylere gideceklerini,köylerdeki yaşlılarımıza da,sağlık hizmeti götürmek istediklerini söylediler..’Acele etmelerine rağmen,Muhabbet Hanım,’Size kahve içirmeden bırakmam. ’Dedi. Misafirlerimiz balkonda kahvelerini yudumlarken, önlerindeki bin bir renge bezenmiş, MAMEKİ Parkını, Munzur’u, seyrettiler.
    Sağlık kuruluşlarından, hastanelerden Randevu almak konusu Kamuoycunun gündeminden düşmese de, şikâyetlere yol açsa da, sağlıkta yapılan yeniliklerle, sağlık hizmetleri, daha kapsamlı, evlere kadar, taşındı. Gitti.
   80 yaş üstü yaşlılar, içinde bulundukları durumlarda, sağlıklarının kontrolü, varsa gerekli müdahalelerin yapılması,  ihtiyacını, duymaları halinde, sağlık kuruluşlarına, hastanelere, gitmeden, hastanemizde konumlanmış, hizmet veren SAĞLIKLI YAŞ ALMA, sağlık birimini, 0428 212 55 65 numaralı telefondan arayarak, evlerine çağırabilirler. Bu hizmet oldukça değerli ve anlamlı bir sağlık hizmetidir.
   İlimizde bu hizmetlerin yapılmasında, sağlıkta ihtiyaç duyulan doktorların, modern sağlık cihazlarının, temin edilmesinde, hizmete konulmasında, sürekli yapılan yeniliklerde, Sağlık Müdürünün, hastane Baş Hekiminin, payı büyük olmuştur.
    +   +   + 
 KERMES
  Yer altı Çarşısı üstünde sergilenmişti. İlçelerden gelmişlerdi. Sergiledikleri ürünlerin hepsi ellerinin emeği, gözlerinin nuruydu. Girişte ürünlerini sergileyenler, Mazgirtli hemşerilerimdi. Pasta türü yiyecekler, yapmışlardı. Sergiliyorlardı.  İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, okulların organize ettiği, eğitime, okuyan kız örgencilere yardım amaçlı, yaralı bir derneğe yardım için düzenlenmiş bir etkinlikti. Yeraltı Çarşısının üstünü, tümüyle işgal etmişlerdi. Ürünlerini sergilemişlerdi. Bin bir renkli, bir çiçek bahçesi gibiydi. Neler yoktu ki, çeşitli hamur işleri yiyeceklerin yanında, el işleri, ördükleri el işleri, küçük halılar, hepsi vardı. Oldukça zengin bir sergiydi.
   Eksik olan, devlet katındaki yetkililerin, yokluğuydu. Yardım amaçlı hayır işiydi. Bunları, bu güzellikleri, yapanları, sergileyenleri, ziyaret etmek,’elinize sağlık.’Demek, hatta yardım severliklerinden dolayı teşekkür etmek, görevimiz olmalıydı.
    Mazgirtli bayan hemşerilerimin, elleriyle yaptıkları,pastalardan ,böreklerden,satın alarak yardıma katılmış.,Teşekkür etmiştim
   +     +   +
  BEKLENMEYEN BİR MİSAFİR
  Yazıyı bitirmiş. Yayınlanması, hazırlığını yapıyordum. Beklenmeyen, misafir, Mesut ÖZCAN içeri, girdi. Kamuoyunun yakından tanıdığı VECİHİ TİMÜROĞLU Kütüphanesini işleten, DERSİM tarihi ile ilcili araştırmalar yapan, ünlü bir araştırmacıydı. Kütüphane, oldukça zengin bir kütüphanedir. Açılışına katılmıştım. Geçmişin, yeninin, bütün eserlerinin, bulunduğu, sergilendiği, zengin bir kütüphanedir. Aynı zamanda tarihi resimlerin tabloların sergilendiği bir mekândır.
   Önüme, Yüze yakın insanın, uzun bir karede yer aldığı siyah renkli tarihi sayılacak, bir tablo gibi foto resim koydu. Fotoğraftaki İnsanların hepsi, düzgün giyimli, kravatlı, yaşlı, orta yaşlı, aralarında, çocuklarında, olduğu bir topluluktu.
   Dönüp, Mesut Bey,’Kimdir. Bunlar.’Anlamında baktım. Her zamanki güler yüzüyle,’Yüz yıl önce Amerika ya, gitmiş. Amerikalı olmuş. DERSİMLİLERDİR.’Dedi. Ekledi’ Uçakların Amerika’ya uçmadığı yıllarda gemiyle gitmişler. Bir kısmı orada ölürken, bir kısmı emekli maaşları ile ülkelerine DERSİME dönmüşler.1990 yılına kadar torunları, dedelerinin emekli maaşlarını, Amerikan doları olarak almaya devam etmişler. İki adım ötede, Avrupa, görünürlerde yok iken ta dünyanın öbür ucundaki ülkeye, Amerika’ya gitmişlerdi.
   Uzun, uzun Baktım. Onları da, resimleri, büyütüp, kütüphanede sergileyecek olan Mesut Beyi de içtenlikle,alkışladım.
  
  
      

Bu yazı toplam 2341 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim