Tunceli'de MKP yönelik operasyonda gözaltına alınan şüphelilere savcıdan ilginç sorular geldi. Dersim olayları için "sözde" diyen savcı, 'ölenlerle akraba bile değilsiniz niye anıyorsunuz?' diye sordu. İki hafta önce MKP’ye yönelik olarak 10 ilde operasyon yapıldı. Operasyonun Tunceli ayağında 13 kişi gözaltına alındı.
Dersim Dernekleri Federasyonu Başkanı ve Tunceli Belediyesi Meclis Üyesi Ali Mükan, Genel Sekteter Mustafa Aytaç, Halkın Günlüğü gazetesinden Öner Yeşil, üniversite öğrencileri Zafer Güven ve Hasan Doğan, Demokratik Haklar Federasyonu’ndan İbrahim Yolcu ve Yıldız Ataş, ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla Malatya 1 No’lu Hakimlikçe tutuklandı. Avukat Uğur Yeşiltepe ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
DEVLETE NİYE KATİL DEDİN?
Savcılık sorgusunda 4 Mayıs ve 15 Kasım 2011’de yapılan Dersim Katliamı Anması ‘suçlar’ arasında sayıldı. Anma hakkında “Sözde 1938 Dersim Olaylarını anmak üzere düzenlenen yürüyüşe katıldığınız tespit edilmiştir, amacınız ne?” diye soruldu.
Ali Mükan, “Başbakan da TV’lerde Dersim’de insanların katledildiği yönünde açıklamalarda bulunmuş, özür dilemiştir. Bunu dile getirmenin suç olduğunu düşünmüyorum” diye yanıt verdi. Mustafa Aytaç’a da beş militanın mezarını ziyaret etmesi anımsatılarak, “Örgüt üyelerinin mezarlıklarını ölüm yıldönümlerinde ziyaret etmeniz, anılarını yaşatmanızdaki amacınız ne?” sorusu yöneltildi.
Aytaç, “Biz cenazelere katılırız. Örgüt üyesi olmalarının önemi yoktur” dedi. Bir cenaze töreni için de, “Aranızda akrabalık bağı bulunmaksızın cenaze törenine katılmanızdaki amacınız nedir?” diye soruldu. Sivas Davası’nın zamanaşımından düşürülmesine ilişkin yürüyüşte “Katil devlet hesap verecek” diye slogan attığı belirtilerek, “Devleti katil olarak nitelendirmenizdeki amacınız ne?” diye soruldu. Aytaç, “Ben Sivas olayları ile ilgili davanın zamanaşımına uğraması nedeniyle protesto gösterisine katıldım. Sivas’ta insanlık suçu işlenmiştir. Zamanaşımına uğramaması gerekir” dedi.
Avukat Uğur Yeşiltepe’ye yönelik sorular da şaşırttı. Aynı mahkemece 59’ar yıl ceza verilen öğrencilerin avukatlığını yürüten Yeşiltepe’ye, kararı protesto yürüyüşünde polise, “İnsanlar barut fıçısı gibi. Sudan sebeplerle fezleke hazırlayıp suçluyorsunuz. Zaten hassaslar. 14 yıl verildi, lütfen geriye biraz” dediği belirtilerek, “Tutuklanan kişileri neden sahiplendiniz?” gibi sorular soruldu. Ayrıca, 1 Mayıs’tan iki gün önce çeşitli telefon görüşmeleri yaparak, “Ses sistemi ve davul zurna ayarlanması işleriyle” neden ilgilendiği de sorular arasında yer aldı.
İSMAİL SAYMAZ