Acele bastıran sıcaklara misilleme yapan sağanak yağmurlar, havayı serinletirken, olmayan tarım alanlarını, köylüyü perişan etti. Tarladaki, harmandaki ürünler, telef oldu. Munzur’un, Harçik’in kıyısındaki plajlı çay bahçeleri, yağmurdan, sellerden, kirlenen plajlarında yüzecek müşteri bulamadılar.
Heyecanla beklenen festivalimiz yaklaştı. Şehirde hareketlilik arttı. Trafik yoğunlaştı. Kışla meydanı, meraklıları ile günün her saatinde renkli görüntülere sahne oldu. Meydanın çevresine festival öncesi-sonrası satış yapacak seyyar satıcılar dizilmeye başladılar. Akşamları festivalin ayak sesleri duyulmaya başlandı.
Yoğunluk artınca da bütün eğlence mekânlarına yolların çıktığı, insanların en çok takıldığı Kışla meydanın çevresinde trafik yoğunluğu trafik tıkanmalarına yol açtı. Tıkanmaya, trafik yoğunluğundan çok, Ovacığa çıkan ana yolun kenarına, meydanın çevresine park eden araçlar yol açmaktadırlar. Yolun altındaki kafeteryalara iki adımlık yere arabaları ile gelenler, arabalarını yolun kenarlarına, meydanın çevresine park ederek, yolu dar edip kapattıkları gibi, meydanın çevresine dizilip kuşatarak, meydana girişleri de adeta kapatmakta trafik tıkanmalarına, kazalara yol açmaktadırlar. Bu bir keyfiliktir, sorumsuzluktur. Tunceli küçük bir şehirdir. İki adımlık bir yere özel aracı ile gitmek savurganlığın ötesinde çevreyi kirletmektir. Görmemişliktir.
Bu keyfiliğe, başta Emniyet Müdürlüğü olmak üzere Belediye, sorumlu kurumlar izin vermemelidirler. Hiç olmazsa yoğunluğun yaşandığı bu mevsimde, bu günlerde izin vermemelidirler. Geçen yıl, Emniyet Müdürlüğünde trafikten sorumlu, bugün Emniyet Başmüdür yardımcısı olan Adnan Bey, duyarlılık gösterip, bu keyfiliğe izin vermediği gibi, festival boyunca, birkaç gün sonrasına kadar yoğunluğun yaşandığı o alanı araç trafiğine kapatarak, yayaların festival katılımcılarının trafik korkusu olmadan ellerini kollarını sallayarak, çocukları ile birlikte o alanda özgürce vakit geçirmelerini sağlamıştı. Bu karara sevinen katılımcılar, Emniyet Müdürlüğüne trafik görevlilerine övgüler yağdırmışlardı.
Akşamları yürüyüş için çıktığımda büyük bir tıkanıklığın şimdiden yaşandığına tanık oluyorum. Park eden araçlar yolu daralttığından yaya kaldırımları olmadığından yayalar, korkarak yolun kenarlarında adeta kuyruğa dizilerek yürürken küçük çocuklar, annelerinin eteklerine sıkı sıkıya sarılarak yürüyebilmektedirler. Bunu belediyede görebilmeli, Trafik yetkilileri ile
İş birliği yaparak şimdiden gerekli tedbirleri ortaklaşa almalıdırlar. Trafik Müdürlüğü de yoğunluğun sürdüğü gün ve saatlerde o bölgede sürekli bir trafik ekibini görevlendirmelidir.
Uzman ve duyarlı bir yönetici olan Emniyet Müdür Yardımcısı Adnan Bey izinden dönmüş. Geçen yıl gösterdiği duyarlılığı bu yılda göstereceğine festivalin güvenli ve huzurlu bir ortamda geçmesine yardımcı olacağına inanıyorum.
Kışla meydanı çevresinde dizili seyyar satıcılar, çoğunlukla, eti budu olmayan küçük yerli, yerli ürünler satan pazarlamacılardır. Onları oradan kovmak değil onları korumamız kollamamız lazım. Onlar çok az üretilen yerli ürünlerimizi bir yerde koruyan kollayan pazarlayanlardır. Onların büyükleri manavlar, yerli ürünlere, üreticilere sırtını dönerken, yerli ürünü, köylüden 60 kuruşa alıp, Mersin fiyatına satılan salatalıkla aynı fiyata, 1750 kuruşa, 3 katına sattıklarını iddia edenlerin yanında, meydanın çevresindeki küçük satıcılar bunu yapmıyorlar. Onlar, çok az kalmış yerli üreticiyle, dar gelirli tüketiciyi korumaya çalışmaktadırlar.
Atatürk Mahallesi sakinlerinin dile getirmemi istedikleri sorunları vardı. Stadyumun karşısında ana yolun hemen üstünde mermer mezar işi yapanlar varmış. Çevreyi kirlettiği gibi, şehre, çevreye kötü bir görüntü sergilemekteymiş. Belediyeye ilettiklerini, ilettikleri için belediyenin memnun kaldığını, gerekeni yapacağız demelerine rağmen bu güne kadar hiçbir şeyin yapılmadığını, buna üzüldüklerini söylüyorlardı.
Bir başka Atatürk Mahallesi sakini, ‘Kaldırımlarda yükselen, biçilmeyen otlardan dolayı yürüyemiyoruz. Belediye ekipleri yalnız şehir merkezini değil bütün mahalleleri denetlemeli. Gözü kulağı her yerde olmalıdır.’ diyerek sorunu dile getirmemi istiyordu.
Belediye Başkanının, şehrin sağlığı, baraj canavarının şehrin içinde bıraktığı bataklıktan üreyecek sineklerin şehre dağılmasını önlemek için günlük ilaçlamanın yapılması için gösterdiği duyarlılığı, vatandaşın dile getirdiği bütün sorunların çözümünde de göstereceğini umuyoruz. Şehir içi yolların asfaltlanması, yeni parkların yapılması kısa sürede hizmete açılması halkın gözlemlediği dile getirdiği, Belediyenin kısa zamanda gerçekleştirdiği başarılı çalışmalardır.
Festival öncesi şehrin kenarına kurulan LUNAPARK çocuklar için güzel bir eğlence mekânı olmuş. Çocuklar oraya götürülmeli, ilk kez karşılaşacakları oyuncaklarla tanışmalı, oyunların heyecanını yaşamalıdırlar.
Deniz ilk kez gördüğü, bindiği atlıkarıncalardan, kucağımda bindiği çarpışan arabalardan duyduğu şaşkınlığı, heyecanı durmadan sevinç çığlığı atarak gösteriyordu.
Bütün çocuklar gibi.
Fikri TAŞ