16 günlük toplama baktığımız da ortalama aylık bine yakın pozitif sayısına ulaşmaktayız” dedi. Yürük, vaka artışının olmasında il dışı sirkülasyonun çok yoğunlukta devam etmesinin büyük rol oynadığını söyledi.
Dersim’de koronavirüs vaka sayısı hızla yükselirken, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Dersim Şubesi Eş Başkanı Kahraman Yürük, Dersim’deki pozitif vaka sayılarına dair açıklama yaptı.
13 Nisan Çarşamba günü Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan iki haftalık “kısmi kapanma” 1 Mart’tan bu yana uygulanan “kontrolsüz normalleşememe” halinin ne denli başarısız olduğunun kanıtı olduğunu vurgulayan Kahraman Yürük, “Yeni kısıtlamalar adı altında alınan önlemler, alındığı söylenen önlemler, ölümleri durdurmayacak, sağlık çalışanlarının karşılaştığı zorlu koşulları değiştirmeyecektir. Pandemide her gün bir uçak dolusu yurttaşımızı toprağa veriyoruz. Bugün geldiğimiz noktada, eksik, yanlış, politikalar, başarısız salgın yönetimi neticesinde kontrol altına alınamayan Covid-19 pandemisi üçüncü ve en büyük pikini yapıyor. Günlük vaka sayıları 60 bini geçtiği can kayıpları resmi rakamlarda bile 350’ye yaklaştığı gerçeği ile karşı karşıyayız. Buna paralel olarak Dersim’de vaka artışları yoğun bir şekilde görülmektedir. 8-15 Nisan haftalık vaka artışları da bunu doğrulamaktadır” dedi.
Yaptıkları çalışma sonucu, Dersim ilinde 8-16 Nisan 2021 tarihleri arasında pozitif çıkan vaka sayısını 270 olarak tespit ettiklerini belirten Yürük, şunları kaydetti:
“1-7 Nisan haftalık pozitif sayımız 200 iken 8-16 Nisan 270 olarak tespit edilmiştir.16 günlük toplama baktığımız da ortalama aylık bine yakın pozitif sayısına ulaşmaktayız. Küçük bir şehir olan ilimizde bu kadar çok vaka artışının olmasında il dışı sirkülasyonun çok yoğunlukta devam etmesi büyük rol oynamaktadır” diye konuştu.
“HERKESE YETECEK KADAR AŞI TEDARİK EDİLMESİ İÇİN ÇALIŞMA YÜRÜTÜLMELİ”
Kahraman Yürük bir an önce yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
*Yaygın test ve filyasyon sağlanmalı,
*Herkese yetecek kadar aşı tedarik edilmesi için çalışma yürütülmeli,
*Aşılama risk grupları başta olmak üzere sağlık emek ve meslek örgütlerinin önereceği normlara göre çok yoğun bir aşı takvimi uygulanmalıdır.
*Çalışanlar sosyal ve ekonomik hiçbir kayba uğratılmadan; AVM, fabrika, lokanta, atölye, şantiye gibi kalabalık ve kapalı alanlar kapatılmalıdır.
*En az 14 gün, tercihen 28 gün zorunlu üretim alanları dışında çalışanlar hiçbir şekilde mağdur edilmeden çarklar durdurulmalıdır.
*Zorunlu üretim alanlarında çalışanlar için işyerine ulaşmada ve iş yerlerinde fiziksel önlemler alınmalı, dönüşümlü çalışma modelleri ile çalışma ortamlarında bulunan sayısı azaltılmalıdır.
*Ulusal ve Uluslararası dolaşım en aza indirgenmeli ve yalnızca çok gerekli şartlarda olmalı, yurtdışı seyahatlerinde 14 gün karantina uygulanmalıdır.