Açıklamaya SES Genel Kadın Sekreteri Gönül Adıbelli de katıldı. Açıklamada konuşan SES Dersim Şubesi Eş Başkanı Serap Kahraman, "Her TİS döneminde olduğu gibi yapılan pazarlıkların ‘toplu satış sözleşmesi’ ile sonuçlanmasını önlemek için TİS taleplerimizi hep birlikte iş yerlerimizden doğru her platformda dile getirmek zorundayız” dedi.
"GÜVENCESİZLİĞİN EN YAYGIN OLDUĞU İŞ KOLU"
Farklı istihdam biçimleri ve taşeronlaştırma uygulamalarıyla sağlık ve sosyal hizmet iş kolunun güvencesizliğin en yaygın olduğu iş kolu olduğunu belirten Kahraman, "Sağlık emekçileri yaşam standartlarını uygun bir ücret için ek işlerde ya da bulunduğu birimde daha fazla çalışmak zorunda bırakılmışlardır. Döner sermaye uygulamaları ve performans sistemi sağlık emekçileri arasında ücretlerde kapatılamaz bir açıklık oluşturmuş, sağlıkta ekip anlayışını dayanışma ve örgütlülüğü parçalamıştır" dedi.
SORUNLARA YENİLERİ EKLENDİ
Pandemiyle birlikte sağlık emekçilerinin dağ gibi biriken sorunlarına birçok yeni sorun eklendiğini söyleyen Kahraman “Sağlık emekçilerinin hukuksal mücadele ile ilgili kazanımları her geçen gün azalmakta, yargı kararları emekçileri korumak yerine hükümetle uyumlu, sağlık emekçilerinin aleyhine kararlara imza atmaktadır" dedi.
PAZARLIKLARIN "TOPLU SATIŞ SÖZLEŞMESİ" İLE SONUÇLANMAMASI İÇİN…
Ağustos ayında kamu emekçileri ve emeklilerini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinin gerçekleşeceğini hatırlatan Kahraman, "Her TİS döneminde olduğu gibi yapılan pazarlıkların 'toplu satış sözleşmesi' ile sonuçlanmasını önlemek için TİS taleplerimizi hep birlikte iş yerlerimizden doğru her platformda dile getirmek zorundayız" dedi.
"Yandaş sendikanın taleplerimize sahip çıkma noktasındaki performansını hep birlikte izledik ve ağır sonuçlarını hep birlikte yaşadık" diye seslenen Kahraman, çalışma hakkı ihlallerine göz yuman yetkili sendikanın kölelik koşullarına geri dönüşün tüm taşlarını döşediğini dile getirdi.
Kahraman, "Bu yıl yapılacak şey döşenen o taşları yerlerinden birer birer çıkarmak; birlik ve beraberlik içinde grev hakkıyla güçlendirilmiş pazarlık gücünü kullanmak için yeni bir yolda tüm farklılıkları bir kenara koyup birlikte yürümek, talepleri görünür kılmak ve taleplerimize sahip çıkmaktır" diye konuştu.
TALEPLER
Kahraman, sağlık emekçilerinin talepleri şöle sıraladı:
* Hukuksuz OHAL/KHK’leri sonuçlarıyla birlikte iptal edilmelidir.
* OHAL Komisyonu lağvedilmeli, ihraçlar işlerine iade edilmelidir.
* Anayasada da açıkça ifade edildiği gibi kamu hizmetleri kamu çalışanları eli ile yürütülmeli, farklı istihdam biçimleri ortadan kaldırılmalıdır.
* Sağlık ve sosyal hizmet sunumu gerçekleştiren tüm çalışanlar tek ve güvenceli bir istihdamla çalıştırılmalıdır.
* En düşük temel ücret, yoksulluk sınırı üzerinde olmalı, her türlü performansa dayalı ödeme sistemi kaldırılmalıdır.
* Haftalık çalışma süresi 35 saate düşürülmeli, engelli personelin çalışma saatleri engel durumuna göre ayrıca düzenlenmelidir.